Προνοιακή ομπρέλα για τους ευάλωτους στη Λακωνία

Υπό τον συντονισμό του Σπαρτιάτη διοικητή του ΟΠΕΚΑ Επ. Ατσαβέ - Η «ακτινογραφία» των παροχών και του σχεδιασμού του Οργανισμού στον νομό

Τετάρτη, 24 Ιούνιος 2026 09:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προνοιακή ομπρέλα για τους ευάλωτους στη Λακωνία

Σαφές στίγμα για τη θεσμική αναβάθμιση και την έμπρακτη ενίσχυση των ευάλωτων στρωμάτων στη Λακωνία έδωσε η πολυεπίπεδη περιοδεία που πραγματοποίησε στην Πελοπόννησο, ο διοικητής του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), Επαμεινώνδας Ατσαβές. Ο Σπαρτιάτης επικεφαλής του κορυφαίου προνοιακού πυλώνα της χώρας επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, κομίζοντας όχι μόνο μια διευρυμένη δέσμη παρεμβάσεων, αλλά και απτά στοιχεία που αποτυπώνουν το ανάστημα της κρατικής αρωγής στον νομό.

Επιδοματικός κουμπαράς 30 εκατ.
για τη Λακωνία μεταξύ 2025-26
Με τις συνολικές εκταμιεύσεις που κατευθύνθηκαν στον νομό για όλο το 2025 και το πρώτο εξάμηνο του 2026 να προσεγγίζουν το ποσό των 30.000.000 ευρώ, ο Οργανισμός θωρακίζει αδιάλειπτα την καθημερινότητα περίπου 19.000 Λακώνων δικαιούχων. Από την ψηφιακή σύγκλιση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μέχρι τα σχολικά γεύματα και τις εκτενείς παροχές της Αγροτικής Εστίας, η κάθοδος του κ. Ατσαβέ σε Τρίπολη και Σπάρτη επαναβεβαίωσε τη βούληση για τη δημιουργία ενός αρραγούς κοινωνικού μετώπου, με τη στενή σύμπραξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρώτος σταθμός η Περιφερειακή Διεύθυνση
Η αρχή της περιοδείας έγινε από την έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου του ΟΠΕΚΑ στην Τρίπολη. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Ατσαβές συναντήθηκε με τα στελέχη και το υπαλληλικό προσωπικό της Διεύθυνσης, έχοντας την ευκαιρία να συζητήσει σε βάθος ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και τις πολυσχιδείς προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κατά την καθημερινή άσκηση των καθηκόντων τους. Ο διοικητής εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς το προσωπικό του ΟΠΕΚΑ για το ιδιαίτερα σημαντικό έργο που επιτελεί στην Περιφέρεια και υπογράμμισε με έμφαση τη σημασία της συνεχούς και συνεπούς συνεργασίας. Όπως επεσήμανε, αυτή αποτελεί το μοναδικό όχημα για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δικαιούχους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στις ανάγκες των οποίων ο Οργανισμός καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί με αμεσότητα και κοινωνική ευαισθησία.

Στο τραπέζι η επιδοματική «ασπίδα»
και οι δομές αλληλεγγύης
Αμέσως μετά, ο κ. Ατσαβές μετέβη στη Σπάρτη, όπου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Μιχάλη Βακαλόπουλο. Στη σύσκεψη παρακάθισαν επίσης η προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού, Παναγιώτα Μαχαίρα, καθώς και ο ειδικός συνεργάτης δημάρχου, Χρήστος Μακρής.

Εξετάστηκαν με σχολαστικότητα όλα τα θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Κέντρου Κοινότητας, το οποίο αποτελεί την πρώτη πύλη υποδοχής των πολιτών. Παράλληλα, αναλύθηκε η συστηματική καταβολή των προνοιακών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ στη Λακωνία. Ενδεικτικά, τέθηκαν στο τραπέζι τα επιδόματα του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι ενισχύσεις των ανασφάλιστων υπερήλικων, τα οικογενειακά επιδόματα -όπου περιλαμβάνονται το επίδομα παιδιού, το επίδομα αναδοχής και το επίδομα γέννησης- καθώς και οι παροχές και ενισχύσεις προς τα άτομα με αναπηρία, το επίδομα στέγασης και ενοικίου, και το εξαιρετικά κρίσιμο για την περιοχή μας επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Ο δήμαρχος συνεχάρη θερμά τον κ. Ατσαβέ για την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων του και τον ευχαρίστησε για τη στενή, ειλικρινή τους συνεργασία, η οποία στοχεύει αποκλειστικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από την πλευρά του, ο διοικητής ΟΠΕΚΑ δεσμεύθηκε για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους δικαιούχους.

Διευρυμένη σύσκεψη
με το βλέμμα στο μέλλον
Η περιοδεία του Επ. Ατσαβέ κορυφώθηκε με μια ιδιαίτερα σημαντική, πολυεπίπεδη και διευρυμένη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο. Τον κ. Ατσαβέ υποδέχθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής, Μαρία Οικονομάκου, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού & Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Σπύρος Τζινιέρης. Παρευρέθηκαν επίσης η γενική διευθύντρια Δημόσιας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Κανέλλα Καράμπελα, η διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας, Δήμητρα Παπούλια, η αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Λακωνίας, Ευαγγελία Μιχελάκου και η αναπληρώτρια προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΠΕ Λακωνίας, Αναστασία Οικονομοπούλου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε με σχολαστικότητα στις υφιστάμενες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στις προοπτικές αναβάθμισης των κοινωνικών δομών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προστασία των ευάλωτων ομάδων του νομού, με εκτενή αναφορά στα αναπηρικά επιδόματα, καθώς και στις παράλληλες καινοτόμες δράσεις χορήγησης ηλεκτρονικών αμαξιδίων και του πρωτοποριακού θεσμού του «Προσωπικού Βοηθού», προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η βεντάλια των παροχών στη Λακωνία
Παράλληλα, εξετάστηκε όλο το φάσμα της προνοιακής πολιτικής που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών:

- Η πορεία του εξαιρετικά επιτυχούς προγράμματος Σχολικών Γευμάτων της ΠΕ Λακωνίας, στο οποίο συμμετέχουν ήδη 13 δημοτικά σχολεία του Δ. Σπάρτης και σιτίζονται συνολικά 828 μαθητές και μαθήτριες.
- Τα διευρυμένα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) έτους 2026, τα οποία αφορούν 16.634 δικαιούχους αγρότες στη Λακωνία. Η πλούσια αυτή ατζέντα περιλαμβάνει προγράμματα επιδοτούμενου κοινωνικού, ιαματικού και εκδρομικού τουρισμού, παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα, παροχή δωρεάν βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου, καθώς και χρηματικά βοηθήματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, αλλά και μονογονείς πατέρες.
- Η απόδοση των χρηματικών βραβείων, ποσού 1.000 ευρώ, που έχει θεσπίσει ο ΟΠΕΚΑ για τα τέκνα αγροτών τα οποία αρίστευσαν και πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω των πανελληνίων εξετάσεων.
- Η επικείμενη επανέναρξη του προγράμματος Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς απόρους (ΤΕΒΑ), η οποία θα υλοποιηθεί μέσω της σύγχρονης διαδικασίας παροχής ψηφιακών προπληρωμένων καρτών (voucher) στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ψηφιακή διασύνδεση και θεσμικές παρεμβάσεις
Στη διάρκεια της σύσκεψης, αναδείχθηκε μετ’ επιτάσεως η ανάγκη για τον συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών, με κυρίαρχο άξονα τη διαδικασία καταγραφής όλων των ιδρυμάτων από τον ΟΠΕΚΑ και τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας διασύνδεσης. Από την πλευρά της, η Μ. Οικονομάκου, από κοινού με τα υπηρεσιακά στελέχη, έθεσε καίρια ζητήματα που αφορούν τη λειτουργική συνεργασία της Περιφέρειας με τον Οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση για τη διασύνδεση και τη διαλειτουργικότητα της Περιφέρειας με τις εποπτευόμενες δομές, μέσω του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου και με τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας, με απώτερο στόχο τη βελτιστοποίηση της προσφοράς υπηρεσιών και την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Ο Θ. Βερούτης υπογράμμισε τη θεμελιώδη σημασία που ενέχει η στενή και αδιατάρακτη σύμπραξη της Περιφέρειας με τον ΟΠΕΚΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή αποτελεί το κλειδί για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων κοινωνικής πρόνοιας που απασχολούν τους Λάκωνες και για την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Ανταποκρινόμενος, ο Επ. Ατσαβές παρουσίασε με σαφήνεια τις τρέχουσες δράσεις και τις στρατηγικές προτεραιότητες του Οργανισμού. Επισημαίνοντας τη σταθερή και αμετάκλητη βούληση της διοίκησης για μια διαρκή και γόνιμη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος των δικαιούχων, παρείχε σαφείς απαντήσεις και αποσαφήνισε πλήθος τεχνικών και θεσμικών θεμάτων που ετέθησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, επισφραγίζοντας την κοινή δέσμευση των δύο πλευρών για τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής στη Λακωνία.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα