Ο θησαυρός της κυρά Ειρήνης

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 17 Ιούλιος 2020 12:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο θησαυρός της κυρά Ειρήνης

Σε ένα χωριό ζούσε ένας φτωχός σιδεράς με τη μάνα του. Είχε ακούσει από τη βάβω του ότι στο κάστρο της Κυρά Ειρήνης υπάρχει ένας θησαυρός από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ήθελε να τον βρει.

Μια μέρα λέει στη μάνα του: «Θα πάω στο κάστρο της Κυρά Ειρήνης». «Γιατί;» ρώτησε η μάνα του. «Θέλω να βρω το θησαυρό που έλεγε η βάβω». «Που το θυμήθηκες, γιε μου; Άστο να πάει στον άνεμο». «Θα πάω μάνα. Αν είναι αλήθεια, θα σωθούμε. Αν είναι ψέματα, θα πάρω τον αέρα μου».

Ο σιδεράς καβάλησε το μουλάρι του κι έφυγε για το κάστρο. Συναντά ένα γέρο ζητιάνο. Του λέει: «Δώσε κάτι, γιε μου. Έχω να φάω μέρες». Ο σιδεράς του έδωσε το ψωμί. Τον ρώτησε:  «Έχεις ακουστά για το θησαυρό της Κυρά Ειρήνης;» Ο γέρος είπε: «Στο κάστρο της Κυράς βρίσκονται τρία πιθάρια. Τα δύο γιομάτα φλουριά, το άλλο γιομάτο φίδια. Αυτά φυλάνε τα φλουριά μέρα-νύχτα. Ξέρω κάποιον που πήγε για το θησαυρό. Μα δεν ξαναγύρισε». «Σε ευχαριστώ, γέροντα», είπε ο σιδεράς.

Ύστερα το παλικάρι δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για το κάστρο. Συναντά έναν καζαντζή. Είχε ένα κάρο με καζάνια. «Πάρε. Τέτοιο καζάνι δε θα ξαναβρείς», του είπε ο καζαντζής». Ο σιδεράς αγόρασε ένα καζάνι με λίγα λεφτά που είχε. «Χαλάλι, αν είναι καλό» είπε στον καζαντζή. Ο σιδεράς φόρτωσε το καζάνι στο ζωντανό του και συνέχισε. Πριν το ηλιοβασίλεμα, έφτασε στο κάστρο. Είπε: «Ας κάτσω απέξω να φάω και να πιω. Το πρωί θα μπω μέσα».

Άναψε φωτιά κι έκατσε να φάει. Εκεί που έτρωγε, βλέπει μια σκιά να  πλησιάζει. Φοβήθηκε, μα δεν έβγαλε άχνα. Μίλησε η σκιά κι είπε: «Ξένε είσαι σε μέρος που δεν πρέπει». «Δικός μου λογαριασμός», λέει ο σιδεράς. «Ήρθες για το θησαυρό;» ρώτησε η σκιά;  «Υπάρχουν τα φλουριά;» ρώτησε ο σιδεράς. «Βρίσκονται στο πιο αψηλό μέρος του κάστρου. Σε πιθάρια σκεπασμένα με λινάτσα. Αν θες τη ζωή σου, γύρνα πίσω από εκεί που ήρθες», του λέει η σκιά. «Σε ποιο πιθάρι είναι τα φίδια;» ρώτησε ο σιδεράς. «Στο μεσαίο. Τα φίδια που φυλάνε το θησαυρό, θα σε κάνουν μια χαψιά, είπε η σκιά» και χάθηκε. «Θα δω τι θα κάνω το πρωί. Με καθάριο μυαλό», είπε ο σιδεράς.

Ύστερα έπεσε για ύπνο. Το άλλο πρωί σηκώθηκε. Έφερε ένα γύρο το κάστρο. Βλέπει έναν άντρα με ένα κάρο στην πίσω μεριά. «Πουλάω λάδι. Θες;» ρωτάει ο άντρας. «Δεν έχω λεφτά!» απάντησε ο σιδεράς. «Έχω περσινό, φτηνό», είπε ο άλλος. Ο σιδεράς σκέφτηκε κι είπε: «Υπάρχει τρόπος να πληρωθείς, αν με βοηθήσεις». «Τι βοήθεια θες;» ρώτησε ο άντρας; Στο κάστρο υπάρχει ένας θησαυρός. Τον φυλάνε φίδια φαρμακερά. Έχω ένα σχέδιο. Αν έχεις μπέσα, κανείς μας δε θα μείνει παραπονεμένος. Θα τον μοιραστούμε».

«Λέγε τι κάνουμε», είπε ο λαδέμπορος που ήταν τίμιος άντρας. «Στο μουλάρι μου έχω ένα καζάνι. Θα βράσουμε το λάδι που έχεις στο κάρο. Θα το χύσουμε στο πιθάρι με τα φίδια και θα τα ζεματίσουμε. Θα πάρουμε τα φλουριά και δρόμο». «Ξέρεις ποιο πιθάρι έχει τα φίδια;» «Το μεσαίο. Μου το είπε μια σκιά χτες βράδυ». «Είσαι αφελής. Γιατί εμπιστεύεσαι τις σκιές; Μπορεί να θέλουν το κακό σου. Θα χύσουμε λάδι και στα τρία πιθάρια. Έτσι θα είμαστε πιο σίγουροι. Μα αν ζημιωθώ και θησαυρός δεν υπάρχει, θα με πληρώσεις», είπε ο έμπορος. «Έγινε», λέει ο σιδεράς και δώσανε τα χέρια.

Μπήκανε οι δυο τους στο κάστρο με το κάρο. Ανέβηκαν στο πιο ψηλό μέρος. Εκεί υπήρχαν τρία πιθάρια σκεπασμένα με λινάτσα. «Αν πετάξουμε κοτρόνες στα πιθάρια και τα σπάσουμε, τα φίδια θα ξεχυθούν από το πιθάρι που κρύβονται. Τότε χύνουμε το λάδι και τα τσουρουφλίζουμε», είπε ο σιδεράς. «Καλή ιδέα. Δεν έχουμε έτσι κίνδυνο να μας δαγκάσουν», είπε ο λαδάς.

Έτσι είπαν κι έκαναν. Έβρασαν το λάδι στο καζάνι. Πέταξαν κοτρόνες στα πιθάρια. Τα έσπασαν. Από το πρώτο πιθάρι ξεγλίστρησαν φίδια. Οι δύο άντρες έχυσαν πάνω τους το ζεματιστό λάδι. Τα έκαψαν. Μετά πλησίασαν τα άλλα δύο πιθάρια. Δε σάλευε τίποτα εκεί. Ο λαδάς σήκωσε τη λινάτσα. Το δεύτερο πιθάρι είχε  κάρβουνα και το τρίτο χρυσές λίρες.

Οι δύο άντρες ήταν ολόχαροι. Μοίρασαν το θησαυρό, όπως είχαν συμφωνήσει. Ύστερα καθένας τράβηξε το δρόμο του. Ο σιδεράς γύρισε  στο χωριό του με τις λίρες. Η μάνα του χάρηκε που γύρισε γερός. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

πηγή φωτο: steni.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti