«Stitching Palestine»: Ιστορίες από δώδεκα Παλαιστίνιες στην οθόνη της Κινηματογραφικής Λέσχης «Ρόδον»

Την Τρίτη 10 Μαρτίου στην ΠΕΣ

Πέμπτη, 05 Μάρτιος 2026 11:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Stitching Palestine»: Ιστορίες από δώδεκα Παλαιστίνιες στην οθόνη της Κινηματογραφικής Λέσχης «Ρόδον»

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» συνεχίζει τις προβολές της με ένα ιδιαίτερα συγκινητικό και ανθρώπινο ντοκιμαντέρ. Την Τρίτη 10 Μαρτίου, στις 21:00, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης, θα παρουσιαστεί η ταινία «Stitching Palestine» (2017, διάρκεια 78΄) της σκηνοθέτιδας Carol Mansour, μια κινηματογραφική αφήγηση για τη μνήμη, την ταυτότητα και την απώλεια.

Το ντοκιμαντέρ συγκεντρώνει τις μαρτυρίες δώδεκα Παλαιστίνιων γυναικών, οι οποίες μιλούν για τη ζωή τους πριν από τη Διασπορά. Μέσα από τις προσωπικές τους αφηγήσεις αναδύονται αναμνήσεις, βιώματα και κομμάτια μιας πατρίδας που άλλαξε για πάντα. Το κοινό νήμα που συνδέει τις ιστορίες τους είναι η παραδοσιακή τέχνη του παλαιστινιακού κεντήματος, ένα σύμβολο πολιτισμού και ταυτότητας που περνά από γενιά σε γενιά.

Οι γυναίκες αυτές, προερχόμενες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, υφαίνουν συλλογικά μια ιστορία που αφορά όχι μόνο τη δική τους ζωή, αλλά και την ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Το προσωπικό και το συλλογικό μπλέκονται σε ένα συγκινητικό μωσαϊκό μνήμης, όπου η απώλεια συνυπάρχει με την ελπίδα και την ακλόνητη πίστη ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει.

Η ταινία δημιουργεί μια ποιητική εικόνα της Παλαιστίνης: μιας χώρας που κάποτε είχε σαφή θέση στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά σήμερα μοιάζει να είναι «κεντημένη» πάνω στο πρόσωπό του, μέσα από τις ιστορίες και τις μνήμες των ανθρώπων της.

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Carol Mansour, είναι ανεξάρτητη σκηνοθέτιδα με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του ντοκιμαντέρ. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 70 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις και αναγνώριση. Στις ταινίες της ασχολείται συστηματικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως οι πρόσφυγες, οι μετανάστες εργάτες, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η ψυχική υγεία και οι συνέπειες του πολέμου και της μνήμης.

Η Mansour είναι Λιβανεζοκαναδή δημιουργός παλαιστινιακής καταγωγής, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερο βάθος και προσωπική ματιά στο συγκεκριμένο έργο. Η προβολή αναμένεται να αποτελέσει μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία, προσφέροντας στο κοινό της Σπάρτης την ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από το ντοκιμαντέρ μια ανθρώπινη και βαθιά συγκινητική πλευρά της σύγχρονης ιστορίας της Παλαιστίνης.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

Η δική σας είδηση