4 τοπικές θεραπείες για να αντιμετωπίσεις την ακμή

Πέμπτη, 01 Απρίλιος 2021 18:03 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
4 τοπικές θεραπείες για να αντιμετωπίσεις την ακμή

Δεν υπάρχει χειρότερο σενάριο. Ξυπνάς το πρωί, κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και βλέπεις δύο-τρία σπυράκια να έχουν εμφανιστεί από το πουθενά. Φαντάζεσαι ίσως πως είναι παροδικά, γιατί αγχώθηκες, ή έχεις περίοδο. Τα καλύπτεις με make up, αλλά οι μέρες περνούν και αυτά φαίνεται να έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στο πρόσωπό σου.

Δεν πρέπει να πειράξεις αυτά τα σπυράκια, γιατί μετά θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις. Αν τα σπάσεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μολύνεις τη γύρω περιοχή, να δημιουργήσεις νέα σπυράκια και άρα το πρόβλημά σου να επιδεινωθεί. Άρα, δεν πειράζεις απολύτως τίποτα.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να απευθυνθείς στον δερματολόγο σου. Αυτός είναι ο άνθρωπος που θα σε συμβουλεύσει κατάλληλα και θα βρει τη θεραπεία που χρειάζεσαι. Μέχρι να κλείσεις, όμως, το ραντεβού σου μπορείς να χρησιμοποιείς μία από τις τέσσερις θεραπείες ακμής, που θα βρεις παρακάτω. Σίγουρα θα καταπραΰνουν τα σπυράκια σου και θα σε κάνουν να θέλεις και πάλι να κοιταχτείς στον καθρέφτη.

Σαλικυλικό οξύ
Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του, το σαλικυλικό οξύ καταπραΰνει άμεσα το ερεθισμένο δέρμα. Επιπλέον, απαλύνει τις ουλές και το δέρμα που βρίσκεται σε φάση γήρανσης.

Τοπικά ρετινοειδή
Μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες ακμής είναι τα τοπικά ρετινοειδή ή αλλιώς παράγωγα της βιταμίνης Α. Αυτό που κάνουν είναι να απολεπίζουν το δέρμα, να μειώνουν δυσχρωμίες και σημάδια και να επανορθώνουν τις κυτταρικές δομές. Εκτός αυτού, τα ρετινοειδή προστατεύουν το δέρμα μας όχι μόνο τη στιγμή που τα χρησιμοποιούμε, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Γλυκολικό οξύ
Ανήκει στα AHAs (άλφα υδροξυ-οξέα) και είναι γνωστό για την απολεπιστική του δράση. Απομακρύνει, δηλαδή, τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας κάνοντάς την πιο απαλή και λαμπερή, ενώ αν χρησιμοποιηθεί σε τακτική βάση, καταπολεμά τους φραγμένους πόρους. Τέλος, απομακρύνει σημάδια ακμής και κάθε είδους ατέλειες.

Αζελαϊκό οξύ
Μειώνει αισθητά τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή και κατ’ επέκταση μειώνει και τη φλεγμονή. Επιπλέον, βελτιώνει σημαντικά τον μεταφλεγμονώδη υπερχρωματισμό, τη δυσχρωμία δηλαδή που συνήθως μένει μετά την επούλωση των σπυριών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti