Το δικό σας σχόλιο: «Πλάνο 75»

Πέμπτη, 08 Φεβρουάριος 2024 11:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το δικό σας σχόλιο: «Πλάνο 75»

Άρχισε να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της πρωτεύουσας η βραβευμένη ταινία «Πλάνο 75» της Τσι Χαγιακάουα, που καυτηριάζει τη σκληρή στάση της Ιαπωνικής κοινωνίας απέναντι στους ηλικιωμένους.

Με το κυβερνητικό πρόγραμμα «Plan 75» η Ιαπωνική νεοφιλελεύθερη ολιγαρχία παροτρύνει τους πολίτες άνω των 75 ετών να επιλέξουν οικειοθελώς την ευθανασία, ως λύση στο πρόβλημα μιας ολοένα και πιο γερασμένης κοινωνίας. Επιδιώκει να απαλλαγεί από το βάρος των ονομαζόμενων γερόντων, που είναι ένα εμπόδιο στην οικονομική της ανάπτυξη και προσπαθεί να τους πείσει να πεθαίνουν πριν την ώρα τους.

Με ιδιαίτερη ικανότητα η σκηνοθέτιδα αποκαλύπτει ότι η λεγόμενη τρίτη ηλικία αντιμετωπίζεται απάνθρωπα και η ανθρώπινη ζωή δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα εμπόρευμα, και προσθέτει: «Στην ταινία ήθελα να δείξω μια κοινωνία που βάζει σε προτεραιότητα την οικονομία και την παραγωγικότητα έναντι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όμως το να εξαλείφεις τους “αντιπαραγωγικούς” είναι μια έννοια πολύ κοντά σε αυτή του φασισμού».

Και όμως, η ταινία αυτή αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ιαπωνίας για τα φετινά Όσκαρ.

Ελπίζω να τη δούμε σύντομα στη Σπάρτη.
Παναγιώτης Τζουνάκος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti