Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες από το ΔΣ Σπάρτης

Κατατέθηκε από την παράταξη Τζανετέα - Με υπογραμμίσεις η Κανελλοπούλου

Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2024 14:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες από το ΔΣ Σπάρτης

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων κατέθεσε η παράταξη της Ντίας Τζανετέα, «Σπάρτη-Νέα Πορεία», στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης (15/2). Το ψήφισμα «πέρασε» ομόφωνα. Περιλαμβάνει τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων της χώρας και καλεί την κυβέρνηση «να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που θα συμβάλουν στην βελτίωση των τιμών όλων των αγροτικών προϊόντων», προωθώντας παράλληλα «την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων τεχνικών έργων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα».

Πιο αναλυτικά:
«Ψήφισμα στήριξης του Δημοτικού Συμβουλίου της Σπάρτης στα αιτήματα των αγροτών-κτηνοτρόφων της Λακωνίας.

-Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και κατ’ επέκταση για την επιβίωσή τους.

-Στηρίζουμε τον αγώνα τους, γιατί ως κατεξοχήν αγροτικός και κτηνοτροφικός Δήμος, γνωρίζουμε τις σκληρές και αντίξοες συνθήκες, αλλά και τη συνεχή αγωνία τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραγωγή και την επιβίωσή τους.

-Γνωρίζουμε επίσης πως η επιβίωση, αλλά και η προκοπή ολόκληρης της περιοχής μας, εξαρτάται από την εξασφάλιση και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

-Επιπρόσθετα, επειδή η μειωμένη παραγωγή του ελαιολάδου, της ελιάς καλαμών, των εσπεριδοειδών και γενικά των αγροτικών προϊόντων, λόγω του δάκου, της ανομβρίας, των υψηλών θερμοκρασιών κ.λ.π. σε αντιδιαστολή με το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, η κατακόρυφη αύξηση των δαπανών διαβίωσης, η μείωση των επιδοτήσεων, λόγω της τροποποίησης της νέας ΚΑΠ, η χαμηλή τιμή πώλησης του γάλακτος, το υψηλό κόστος εκτροφής του ζωικού κεφαλαίου, απειλούν με εξαφάνιση τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους με εγκατάλειψη των καλλιεργειών και του πρωτογενούς τομέα της Σπάρτης, της Λακωνίας και της χώρας.

-Τέλος, επειδή η Αγροτική Ανάπτυξη αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που θα συμβάλουν στην βελτίωση των τιμών όλων των αγροτικών προϊόντων, στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, προωθώντας παράλληλα την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων τεχνικών έργων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα.

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων της χώρας περιλαμβάνουν:
– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.
–Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της xώρας.»

Κανελλοπούλου: «Αν και γενικόλογο, το ψηφίσαμε»
Η παράταξή «Σπάρτη-Μπροστά», της Αναστασίας Κανελλοπούλου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως θεωρεί «θετική πρόταση την έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και γι’ αυτό το ψηφίσαμε και συμφωνήσαμε στην έκδοσή του, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα κείμενο γενικόλογο, χωρίς αναφορά στα ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα». Τονίζει πως ζήτησε το ψήφισμα να συμπληρωθεί με θέσεις, «που απηχούν και οριζόντια ζητήματα των αγροτών, αλλά και τα πιο εξειδικευμένα θέματα της περιοχής μας», ωστόσο «οι προτάσεις μας δεν συμπεριλήφθηκαν στο ψήφισμα που τελικά εκδόθηκε». Για να καταλήξει πως «το μεγαλύτερο γεγονός ήταν αυτή η ίδια η πρόταση ψηφίσματος για τα θέματα των αγροτών, που προήλθε από την μείζονα αντιπολίτευση και μάλιστα μετά την συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό, πράγμα που δείχνει ότι ακόμα και ένας δήμος, όπως η Σπάρτη, φίλα προσκείμενος στην Κυβέρνηση, αντιλαμβάνεται ότι οι λύσεις που προτάθηκαν από την Κυβέρνηση δεν επαρκούν».

Ενδεικτικά, η παράταξη Κανελλοπούλου πρότεινε, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθούν στο ψήφισμα τα εξής:

«1.Να διευθετηθούν επιτέλους τα προβλήματα με τις δασικές εκτάσεις και να συμπεριληφθεί ρύθμιση στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα. Μόνον έτσι μπορεί να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και να παραχωρηθούν οι δημόσιες εκτάσεις στους αγρότες. Παράλληλα να ληφθούν μέτρα για τις σχολάζουσες γαίες που προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα τόσο για την ανάπτυξη των πυρκαγιών, όσο και για την εξάπλωση των ασθενειών κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια.

2.Να εξασφαλισθεί η εξοικονόμηση του νερού και η ολοσχερής απαγόρευση των ανοικτών συστημάτων άρδευσης με παράλληλη χρηματοδότηση αντίστοιχων υποχρεωτικών δημοσίων επενδύσεων για τα κλειστά συστήματα άρδευσης.

3.Να εγκριθεί η κατασκευή τουλάχιστον μιας λιμνοδεξαμενής σε κάθε δημοτική ενότητα

4.Να προχωρήσει επιτέλους η ανάθεση του έργου του ταμιευτήρα του Φράγματος της Κελεφίνας που έχει δημοπρατηθεί εδώ και τόσους μήνες και να προκηρυχθούν τα τεύχη δημοπράτησης για την μελέτη των δικτύων τα οποία δίκτυα θα πρέπει να προσανατολιστούν με κριτήρια που θα θέσει ο Δήμος Σπάρτης.»

Βακαλόπουλος: «Χωρίς κομματικό σακάκι» - Αρφάνης: «Ειδική συνεδρίαση»
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο δήμαρχος Μιχάλης Βακαλόπουλος, συνεχάρη τη Ντία Τζανετέα για την πρωτοβουλία της να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο το ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες. Μάλιστα, χάριν της ενότητας, όπως ανέφερε, δέχτηκε να αφαιρεθεί η παράγραφος που είχε ο ίδιος προτείνει να εισαχθεί στο κείμενο και θεωρήθηκε μάλλον φιλοκυβερνητική, ώστε να περάσει ομόφωνα το ψήφισμα. Τόνισε πως «όλοι μας αφήνουμε έξω την κομματική μας ταυτότητα» και «δεν φοράμε κομματικό σακάκι». «Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους φορείς», πρόσθεσε, «για να δείξουμε ότι είμαστε δίπλα στα δίκαια αιτήματα των αγροτών».

Τέλος, ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα αγροτικά θέματα, ζήτησε ο Δημήτρης Αρφάνης από τη Λαϊκή Συσπείρωση, κάτι που βρήκε «απόλυτα σύμφωνο», τον δήμαρχο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα