Το Φως του Ολυμπισμού έλαμψε στη Σπάρτη

Δέος και θαυμασμός σε μια αποθεωτική υποδοχή της Φλόγας (ΦΩΤΟ) - 4 λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν το ιερό σύμβολο πριν τους Αγώνες στο Παρίσι

Τετάρτη, 17 Απρίλιος 2024 21:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το Φως του Ολυμπισμού έλαμψε στη Σπάρτη

Στη Σπάρτη αφίχθη την Τετάρτη 17 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα των Αγώνων του Παρισιού, μεταφέροντας το πανανθρώπινο μήνυμα της Ειρήνης, της Εκεχειρίας, των αξιών του Αθλητισμού και Ολυμπισμού. Τέσσερα χρόνια μετά την περιπετειώδη -λόγω πανδημίας- τελετή λαμπαδηδρομίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, το σύμβολο του Ολυμπισμού βρέθηκε ξανά στον τόπο όπου διεκόπη πρόωρα το ταξίδι του, για να ακτινοβολήσει εκ νέου ελπίδα και να εμπνεύσει αρχέγονα ιδανικά.

Προερχόμενη από τη Μεσσηνία, όπου διανυκτέρευσε την πρώτη ημέρα της πομπής, η Φλόγα έλαβε εκκίνηση για τη λαμπαδηδρομία από τον κυκλικό κόμβο της Κ. Παλαιολόγου, σε μια Σπάρτη που είχε βάλει τα επίσημά της. Ο λαμπαδηδρόμος ο οποίος εισόδευσε το Ολυμπιακό Φως στην πόλη, ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Στρίγκας. Ακολούθως, τρεις Σπαρταθλητές, ο εμβληματικός Γιάννης Κούρος, καθώς και οι Λάκωνες Γιώργος Κουλόγιαννης και Τάσος Τσουλόγιαννης ήταν εκείνοι στους οποίους ανατέθηκε η εξαιρετική τιμή να κρατήσουν τη δάδα και να διαχύσουν το Φως στη «ραχοκοκαλιά» της Σπάρτης. Σε όλη τη διαδρομή, δεκάδες εκατοντάδες παιδιά-μαθητές σχολείων και ενήλικες, κρατώντας ελληνικές σημαίες, ήταν παρατεταγμένοι κατά μήκος της Κ. Παλαιολόγου, επιφυλάσσοντας ένθερμη υποδοχή στη Φλόγα και αποθέωση στους κομιστές του Φωτός.

Ο θρύλος του Σπάρταθλον, Γιάννης Κούρος, έλαβε τη Φλόγα από τον Αθ. Στρίγκα, στη συμβολή των Κ. Παλαιολόγου - Οθ. Αμαλίας και με σταθερό ρυθμό βάδισε στην κεντρική λεωφόρο ως το ύψος της Βρασίδου. Εκεί ανέμενε ο Γιώργος Κουλόγιαννης, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη του Φωτός και διανύοντας τα τελευταία μέτρα της πορείας, ήταν εκείνος που άναψε τον βωμό που είχε στηθεί μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης. Υπό το άγρυπνο βλέμμα του βασιλιά Λεωνίδα και υπό το ζεστό χειροκρότημα των εκπροσώπων αρχών-φορέων και των απλών πολιτών που είχαν συρρεύσει στο σημείο, η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή και κατανυκτική.

Ύμνοι στη Σπάρτη
κατά τους χαιρετισμούς
Ακολούθησε μια δωρική και απέριττη τελετή που είχε ετοιμάσει ο Δήμος Σπάρτης, η οποία ξεκίνησε με ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, του Εθνικού Ύμνου της Γαλλίας και του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, με ταυτόχρονη έπαρση των τριών σημαιών.

Ο δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος, στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους, κάνοντας λόγο για «τη Σπάρτη, την προστάτιδα του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Πριν από 2.800 χρόνια, ο μεγαλύτερος νομοθέτης του αρχαίου κόσμου, ο Λυκούργος, μαζί με τους βασιλείς της Ήλιδας, Οινόμαο, και Πίσας, Κλεοσθένη, χάραξαν στον δίσκο το ιερό κείμενο της Εκεχειρίας, καθιερώνοντας έτσι το μακροβιότερο σύμβολο Ειρήνης στον αρχαίο κόσμο». Παρατήρησε πως «η έλευση της Φλόγας στη Σπάρτη αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ιστορικού και πολιτισμικού ρόλου της πόλης μας». «Ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του Ολυμπιακού Κινήματος, με οικουμενική απήχηση, η Φλόγα, βρίσκεται σήμερα εδώ», είπε και συνέχισε: «Και από αυτό το σημείο, το άγαλμα του Λεωνίδα, στέλνουμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της Ειρήνης. Ειδικά σε μια περίοδο που μαίνονται στον γεωπολιτικό μας χώρο και γειτονιά, συγκρούσεις, οι οποίες μάς ανησυχούν όλους. Στόχος μας είναι να μπολιάσουμε τους νέους με το δέντρο της ειρήνης και της ελπίδας. Να μεταδώσουμε τη δύναμη των αξιών του τόπου μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το Ολυμπιακό Ιδεώδες, την πίστη στην αξία του Ανθρώπου, τον σεβασμό στον αντίπαλο, το Ευ Αγωνίζεσθαι, τη συναδέλφωση των λαών και τη διεθνή Ειρήνη». Πλέκοντας το εγκώμιο όλων των συντελεστών, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «είμαστε σίγουροι ότι οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα στεφθούν με επιτυχία».

Έπειτα, πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», η οποία μίλησε για τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού, απευθύνοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της χώρας της στην Ελλάδα και τη Σπάρτη.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο οποίος ανέφερε: «Τι πιο ωραίο να είσαι εδώ στη Σπάρτη, παρουσία όλων των επισήμων. Αλλά ακόμα πιο ωραίο είναι αυτό που είδαμε στον δρόμο. Όλα τα παιδιά με τις ελληνικές σημαίες. Αυτό είναι σημαντικό για τον τόπο μας, για σας όλους και γι’ αυτόν τον άνθρωπο (δείχνοντας τον Λεωνίδα), ο οποίος έχει μείνει στην Ιστορία γιατί ποτέ δεν κατέθεσε τα όπλα. Και αυτό ακριβώς πρέπει πάντα να κάνουμε για να θυμόμαστε σαν Έλληνες. Η Φλόγα αυτή, είναι η Φλόγα της Ειρήνης, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και να ευχηθούμε μαζί να πετύχουν οι Αγώνες στο Παρίσι. Σε 100 ημέρες από σήμερα, οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου θα ενωθούν σε έναν ειρηνικό αγώνα. Ευχόμαστε και στους Έλληνες αθλητές, που μας έχουν χαρίσει τόσες επιτυχίες, να μας δώσουν πάλι χαρά και υπερηφάνεια, που τόσο χρειαζόμαστε».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης, εμφανώς φορτισμένος επεσήμανε: «Διακατεχόμαστε από συγκίνηση, δεδομένου ότι τέσσερα χρόνια πριν, σε αυτή την πλατεία μπροστά σε αυτό τον μεγάλο άνδρα (σσ Λεωνίδα), αναγκαστήκαμε να πάρουμε μια σοβαρή απόφαση και να διακόψουμε μία λαμπαδηδρομία, η οποία έμελε να είναι και το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο». Σήμερα, «βρισκόμαστε εδώ ανταποκρινόμενοι στη μεγάλη αγάπη των Σπαρτιατών, αλλά πάνω απ’ όλα των ανθρώπων που ηγούνται αυτού του ευλογημένου τόπου, των εθελοντών, των ανωνύμων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Δεσμευόμαστε να είμαστε και την άλλη φορά εδώ».

Το αγγείο, οι ευχαριστίες
και η αναχώρηση
Πριν τη λήξη του τελετουργικού, υπήρξε ανταλλαγή δώρων, καθώς και η λήψη των καθιερωμένων αναμνηστικών στιγμιότυπων. Ο δήμαρχος Σπάρτης έλαβε ένα αγγείο, το οποίο ήταν ίδιο με εκείνο που έγινε η αφή της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, την Τρίτη (16/4). «Να κοσμήσει την πόλη σας, που τόσο το αξίζει», είπε εμφατικά ο Σπ. Καπράλος.

«Φίλοι της Ολυμπιακής Επιτροπής, εκ μέρους των συνδημοτών μας, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, που καταλάβατε και σκύψατε με πολλή αγάπη στο αίτημά μας να περάσει η Φλόγα από τη Σπάρτη. Ξέρω ότι ήταν υπέρβαση για εσάς», τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο Μιχ. Βακαλόπουλος, αναγνωρίζοντας τη γενναία απόφαση της ΕΟΕ.

Ακολούθως, ο επίσης Σπαρταθλητής, Τάσος Τσουλόγιαννης, πλησίασε στον βωμό και άναψε τη δάδα του, όντας ο τελευταίος -σε σπαρτιατικό έδαφος- λαμπαδηδρόμος, για να αποσπάσει με τη σειρά του τις επευφημίες του κοινού. Λίγα μέτρα αργότερα, μεταλαμπάδευσε στους διοργανωτές επί της οδού Τριακοσίων, ώστε η Φλόγα να συνεχίσει το ταξίδι της προς Τεγέα και Τρίπολη.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti