Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας (1/3) σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού. Στον ΙΝ Οσίου Νίκωνος Σπάρτης τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.
Στην ομιλία που απηύθυνε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο σεπτός Ποιμενάρχης ανέλυσε τα τρία θαυμαστά γεγονότα που προβάλει η Εκκλησία μας κατά την εορτή της Ορθοδοξίας: Την ίδρυση της Εκκλησίας, τη νίκη της Εκκλησίας κατά των εχθρών της, που βρίσκονταν εντός ή εκτός του χώρου της, και την ύπαρξη της Εκκλησίας δια μέσου των είκοσι αιώνων. Ολοκληρώνοντας τον πατρικό του λόγο, ο σεβασμιώτατος, αφού τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι όσοι ανήκουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία», εξέφρασε την ανάγκη «να ‘’αναστηλωθεί’’ και η ανθρώπινη εικόνα, που στις ημέρες μας έχει ευτελιστεί ποικιλοτρόπως».
Ακολούθησε, εντός του ναού, κατά την εκκλησιαστική τάξη, η λιτάνευση των ιερών εικόνων, σε ανάμνηση της αναστηλώσεώς τους το έτος 843, ενώ ο σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.




