Τελευταία ημέρα είναι η σημερινή για τους φορολογούμενους που θέλουν να εξασφαλίσουν έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
Όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο, δικαιούνται το ανώτατο ποσοστό έκπτωσης. Από τις 16 Ιουνίου και μετά, το σχετικό «μπόνους» μειώνεται στο 2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν ήδη εκκαθαριστεί περισσότερες από 4,7 εκατ. δηλώσεις. Από αυτές, περίπου το 36% είναι μηδενικές, ενώ πάνω από 1,53 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 2,7 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, σχεδόν 1,49 εκατ. φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 431 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές πραγματοποιούνται συνήθως μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης, εφόσον δεν υπάρχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές.
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί είτε σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με πρώτη καταβολή στα τέλη Ιουλίου και τελευταία τον Φεβρουάριο του 2027, είτε μέσω πιστωτικής κάρτας σε έως 12 άτοκες δόσεις ή μέσω της πάγιας ρύθμισης σε έως 24 έντοκες δόσεις.




