Απελπιστική η κατάσταση με τα απόβλητα στον Ευρώτα (ΦΩΤΟ)

Σύλλογος Φίλων Προστασίας Ποταμού: «Νίπτουν τας χείρας τους…» - Τι απάντησε το αρμόδιο τμήμα της ΠΕ Λακωνίας σε καταγγελίες

Τρίτη, 18 Φεβρουάριος 2020 13:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απελπιστική η κατάσταση με τα απόβλητα στον Ευρώτα (ΦΩΤΟ)

SOS εκπέμπει για μία ακόμα φορά ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα, καθώς διανύουμε πλέον τον τέταρτο μήνα που ο ποταμός Ευρώτας δέχεται μεγάλες ποσότητες υγρών αποβλήτων από διάφορές αγροτοβιομηχανικές μονάδες (ελαιοτριβεία, πυρηνουργεία), με συνέπεια, τόσο την υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, όσο και τις μαζικές θνησιμότητες απειλούμενων ενδημικών ειδών. Ύστερα από επιτόπιες επισκέψεις μελών του ΔΣ του Συλλόγου, κατά μήκος του Ευρώτα, όπως επίσης και μερικών παραποτάμων του, κοντά στον Δήμο Σπάρτης, «η κατάσταση για άλλη μία χρονιά κρίνεται απελπιστική», υπογραμμίζουν οι Φίλοι του Ποταμού που προσθέτουν ότι «η κείμενη ξηρασία, αλλά και ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση του ποταμού».

Έπειτα από τις καταγγελίες στις οποίες προέβη ο Σύλλογος, η επίσημη απάντηση από το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων ΠΕ Λακωνίας με παραλήπτες τους Φίλους Προστασίας Ποταμού Ευρώτα, το Λιμεναρχείο Γυθείου, το ΑΤ Ευρώτα, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης,  τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας, αναφέρει:
α) δεν εκκρεμούν καταγγελίες για την ρύπανση του Ευρώτα έως 10/02/2020, «(δηλαδή κανείς δεν ασχολείται)», σχολιάζουν τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Προστασίας Ποταμού Ευρώτα.
β) η διεξαγωγή των προβλεπόμενων τακτικών ελέγχων στις μονάδες είναι ανέφικτη λόγω έλλειψη προσωπικού, «(άρα δεν μπορούν να προστατέψουν τίποτα)», σημειώνει ο Σύλλογος.
γ) κλήθηκαν οι μονάδες που είχαν επιβληθεί πρόστιμα κατά το 2018 να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την νόμιμη λειτουργία τους «(και…;)», είναι η δηκτική τοποθέτηση του Συλλόγου.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα, «η υποβάθμιση του ποταμού Ευρώτα από την απόθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, καθώς συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο αρμόδιος φορέας για την προστασία των υδάτων δεν ήταν και ούτε τώρα φαίνεται να είναι σε θέση να λύσει αυτό το διαχρονικό πλέον πρόβλημα.

Από τα δεδομένα όλων αυτών των ετών φαίνεται ότι η μερική επικύρωση προστίμων στις μονάδες που ρυπαίνουν, δεν έχει αποφέρει κανένα έως τώρα αποτέλεσμα, μιας και ο Ευρώτας υποβαθμίζεται μέρα με την ημέρα. Παράλληλα, τα ελαιοτριβεία που ρυπαίνουν δυσφημίζουν και το προϊόν που παράγουν, αλλά και τις υπόλοιπες αγροτοβιομηχανικές μονάδες που προσπαθούν να λειτουργήσουν με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει άμεσα να διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους για την επίλυση της ρύπανσης του ποταμού πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγει ο Σύλλογος.

Παρέμβαση για την προστασία
της ιχθυοπανίδας του Ευρώτα
Την ίδια ώρα, εφαρμογή δράσεων για τη βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης των προστατευόμενων ειδών ψαριών Squalius keadicus (Κινδυνεύον) και Pelasgus laconicus (Κρισίμως Κινδυνεύον) στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ευρώτα στη Λακωνία θα υλοποιήσει ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας. Δείτε σχετικό θέμα εδώ

Ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα παραθέτει φωτογραφίες κατά μήκος του Ευρώτα, οι οποίες αποδεικνύουν την κατάφωρη ρύπανση του ποταμού

rypansi Eurwta 01

rypansi Eurwta 02

rypansi Eurwta 03

rypansi Eurwta 05

rypansi Eurwta 06

rypansi Eurwta 07

rypansi Eurwta 08

rypansi Eurwta 09

rypansi Eurwta 10

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti