Κατάμαυρη η Ρασίνα (ΦΩΤΟ)

Πολυετής η επιβάρυνση στο οικοσύστημα του ποταμού κοντά στο Δαφνί

Παρασκευή, 15 Οκτώβριος 2021 12:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κατάμαυρη η Ρασίνα (ΦΩΤΟ)

Στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα και σε κοντινή απόσταση από τη δημοτική γεώτρηση του Δημοτικού Διαμερίσματος Δαφνίου (χείμαρρος Ρασίνα - Πυρί), άγνωστοι μολύνουν το ποτάμι, απορρίπτοντας λύματα (κατσίγαρος κλπ) εδώ και χρόνια.

Κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκειά τους, αξιώνοντας την παρέμβαση αρμόδιων φορέων και αρχών για να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη «δραστηριότητα» των επιτήδειων…

Σε παρέμβασή του το 2018 ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας, που διαχρονικά επιχειρεί ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για το ζήτημα της ρύπανσης του ποταμού Ευρώτα, τόνιζε: «Τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα ρύπανσης και για το λόγο αυτό η διαχείρισή τους έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων, των τοπικών και κρατικών αρχών,  αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των αποβλήτων των ελαιοτριβείων είναι το ιδιαίτερα υψηλό οργανικό φορτίο τους το οποίο δεν βιοαποδομείται εύκολα και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινολικές ενώσεις, οι οποίες προκαλούν την εμφάνιση βιοτοξικών και φυτοτοξικών φαινομένων.

Η ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων σε φυσικούς αποδέκτες προκαλεί υποβάθμιση των φυσικών συστημάτων και επιβάρυνσή τους. Τα απόβλητα χαρακτηρίζονται από έντονα ιώδες-σκούρο καφέ έως μαύρο χρώμα, πολύ έντονη μυρωδιά, πολύ μεγάλο οργανικό φορτίο, τιμές pH μεταξύ 3 και 6, υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα, μεγάλη συγκέντρωση πολυφαινολικών ενώσεων (από 0,5 έως 24g/l) και μεγάλη περιεκτικότητα σε στερεή ουσία.

Στη χώρα μας λειτουργούν χιλιάδες μονάδες μικρής και μεσαίας δυναμικότητας για την επεξεργασία του καρπού της ελιάς, που είναι διάσπαρτες και αυτό δυσκολεύει τη διαχείριση των αποβλήτων τους. Το σημαντικότερο κατάλοιπό τους  είναι ο κατσίγερος, του οποίου το απορριπτόμενο υδατικό διάλυμα  υπολογίζεται ότι φτάνει τους 1,8 εκατ. τόνους τον χρόνο. Απομένουν, επίσης, περίπου 200.000 τόνοι στερεών υπολοίπων που διοχετεύονται, δυστυχώς, ανεξέλεγκτα σε ρέματα και ακαλλιέργητες εκτάσεις, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο υπέδαφος. Ο ελαιοπυρήνας, τέλος, που καταλήγει σε μονάδες πυρηνελαιουργείων υπολογίζεται σε 18.000 τόνους.»


φωτο: ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (FB)

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti