Έκρηξη ηφαιστείου γέννησε νέο νησί ανοιχτά της Ιαπωνίας

Σάββατο, 18 Νοέμβριος 2023 11:04 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έκρηξη ηφαιστείου γέννησε νέο νησί ανοιχτά της Ιαπωνίας

Το νοτιότερο νησί του πλανήτη ανήκει στην Ιαπωνία και έχει ιστορία μόλις λίγων ημερών.

Στις 21 Οκτωβρίου, σημειώθηκε έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου ανοιχτά της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο νησί από τη λάβα του ηφαιστείου.

Το νέο νησάκι γεννήθηκε ανάμεσα στα νησιά Ogasawara της Ιαπωνίας και βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από την Ίβο Τζίμα.

Το ηφαιστειογενές νησί Ίβο Τζίμα (που σημαίνει Νησί από θειάφι) και βρίσκεται περίπου 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο από τις μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ Αμερικανών και Ιωπώνων.

Τι λένε οι επιστήμονες
Όπως ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής ηφαιστειολογίας του πανεπιστημίου του Τόκιο, Setsuya Nakada, το μάγμα συσσωρευόταν κάτω από το νερό για αρκετό καιρό πριν τελικά αναδυθεί στην επιφάνεια.

Επίσης, υπογράμμισε ότι το νησί δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του μορφή, καθώς συνεχίζονται οι εκρήξεις του υποθαλάσσιου ηφαιστείου και νέες ποσότητες λάβας βγαίνουν προς την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Nakada, οι εκρήξεις συνεχίζονται συνήθως για ένα μήνα, μέχρι να ολοκληρωθούν.

Όσο για το όνομα του νησιού, παραμένει άγνωστο, με τους επιστήμονες και τις ιαπωνικές Αρχές να μην έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο υποθαλάσσια ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο, όμως πολλά από αυτά είναι ανενεργά και ακόμη και αυτά που είναι ενεργά βρίσκονται συχνά σε μεγάλο βάθος για να είναι εφικτή η παρατήρηση πάνω από το νερό.

Γεννήθηκε αλλά εξαφανίστηκε
Ένα ανάλογο περιστατικό συνέβη το 2015, όταν σχηματίστηκε ένα νέο νησί στον Νότιο Ειρηνικό, δημιουργώντας ένα απίστευτο ζωντανό πείραμα για να μελετήσουν οι γεωλόγοι, οι ηφαιστειολόγοι, οι βιολόγοι και οι οικολόγοι.

Ωστόσο, η ζωή του ήταν μικρή, καθώς μέχρι το 2022, το νησί είχε εξαφανιστεί, καθώς καταστράφηκε από άλλες εκρήξεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση