Τα ορυκτά καύσιμα στο επίκεντρο της COP28

Πέμπτη, 07 Δεκέμβριος 2023 18:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα ορυκτά καύσιμα στο επίκεντρο της COP28

Μήλον της Έριδος εξακολουθούν να αποτελούν τα ορυκτά καύσιμα στη Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα (COP28).

Οι περίπου 200 χώρες που βρίσκονται στο Ντουμπάι για διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει στη δεύτερη εκδοχή του προσχεδίου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για το τελικό ανακοινωθέν στις 12 Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη εκδοχή του προσχεδίου, το οποίο αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβάνει σε 24 σελίδες τις διαφορετικές απόψεις που προωθούν οι χώρες που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο στο Ντουμπάι. Βασικό θέμα διαφωνιών: τα ορυκτά καύσιμα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ φέτος, εντείνοντας την κλιματική αλλαγή και προκαλώντας νέα ακραία και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Tρεις επιλογές για τα ορυκτά καύσιμα
Η πρώτη προβλέπει «τη συντεταγμένη και δίκαιη σταδιακή αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα». Στη γλώσσα του ΟΗΕ η λέξη «δίκαιη» σημαίνει ότι τα πλούσια κράτη θα πρέπει να σταματήσουν πιο γρήγορα τη χρήση των ορυκτών καυσίμων από τις πιο φτωχές χώρες που αναπτύσσονται τώρα.

Η δεύτερη επιλογή ζητεί «να επιταχυνθούν οι προσπάθειες προς τη σταδιακή αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα και να μειωθεί γρήγορα η χρήση τους, ώστε να επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα στα ενεργειακά συστήματα ως τα μέσα του αιώνα».

Οι ΗΠΑ, οι 27 χώρες της ΕΕ και τα νησιά που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή πιέζουν για τη σταδιακή αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο να συμβεί ήδη αυτή τη δεκαετία προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή.

«Δεν συζητάμε να κλείσουμε εντελώς τη στρόφιγγα από τη μία ημέρα στην άλλη», δήλωσε η Τζένιφερ Μόργκαν, απεσταλμένη της Γερμανίας. «Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια πραγματική μάχη για το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος το οποίο θα οικοδομήσουμε από κοινού», πρόσθεσε.

Η τρίτη επιλογή που περιέχεται στο προσχέδιο δεν αναφέρει καθόλου την αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα. Την εκδοχή αυτή στηρίζουν κάποιες χώρες, «περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας», αποκάλυψε παρατηρητής στο AFP.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, ο πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η χώρα του, η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, «δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση» με την αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο ίδιος κατηγόρησε για «υποκρισία» τις χώρες που ζητούν να σταματήσει η χρήση των ορυκτών καυσίμων, καλώντας τες απλώς να το κάνουν.

«Αυτές οι χώρες που πραγματικά πιστεύουν στη σταδιακή αποχώρηση από τους υδρογονάνθρακες, θα πρέπει να καταρτίσουν ένα σχέδιο για το πώς, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2024», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti