Τα κοράλλια «ανασταίνονται» όταν «ακούν» μουσική

Παρασκευή, 12 Απρίλιος 2024 18:38 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα κοράλλια «ανασταίνονται» όταν «ακούν» μουσική

Την χαμένη τους ζωτικότητα μπορούν να ανακτήσουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι χάρη στη μουσική, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Με την αναγέννηση των κοραλλιών, αναγεννιέται ταυτόχρονα και η ελπίδα πως η ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να αναστραφεί.

Η ανακάλυψη αυτή πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα επιστημόνων, η οποία χρησιμοποίησε ήχους σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο στις ακτές των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Guardian. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι προνύμφες των κοραλλιών είχαν επτά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκατασταθούν εκεί συγκριτικά με πριν.

«Ελπίζουμε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να επαναφέρουμε την υγεία στον ύφαλο» δήλωσε η ερευνήτρια του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole στη Μασαχουσέτη Ναντέγκε Αόκι.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν το πείραμα αυτό μόνο σε μία από τις τοποθεσίες, ενώ αναπαρήγαγαν ήχους σε δύο ακόμη περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονταν ένας υποβαθμισμένος και ένας πιο υγιής ύφαλος.

Να σημειωθεί πως, οι προνύμφες των κοραλλιών χρησιμοποιούν τα ωκεάνια ρεύματα για να κολυμπούν ελεύθερα, αλλά μόλις βρουν ένα μέρος για να εγκατασταθούν, «γατζώνονται» μόνιμα σε οποιοδήποτε σημείο βρουν.

Οι μελετητές ερευνούσαν εδώ και καιρό τη θεωρία της αναπαραγωγής ήχων στους υγιής υφάλους και πώς αυτοί μπορούν να προσελκύσουν προνύμφες.

Τα αποτελέσματα από την έρευνα αυτή «μιλούν» από μόνα τους. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι προνύμφες είχαν από 1,7 έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκατασταθούν στον ύφαλο, όπου το ηχητικό τοπίο «εμπλουτιζόταν».

«Αυτά τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι η ηχητική υπόκρουση μπορεί να διευκολύνει την εγκατάσταση προνυμφών κοραλλιών, προσφέροντας μια πολλά υποσχόμενη νέα μέθοδο για την ανοικοδόμηση των κοραλλιογενών υφάλων», γράφουν οι ερευνητές στην μελέτη τους.

Η Αόκι, όμως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν συνιστά μια θαυματουργή θεραπεία. «Χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας» εξήγησε. «Αποτελεί μια πολύπλοκη προσπάθεια, που απαιτεί να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η επιβίωση αυτών των κοραλλιών, αλλά και η ανάπτυξή τους με την πάροδο του χρόνου».

Τα προειδοποιητικά μηνύματα
Να σημειωθεί πως, η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα θαλάσσια ασπόνδυλα, που χάνουν τη ζωή τους λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, ο πληθυσμός των κοραλλιογενών υφάλων ανά τον κόσμο έχει μειωθεί περίπου στο μισό από το 1950, με την ποικιλότητα των ειδών στους υφάλους να μειώνεται κατά περισσότερο από 60%.

Σε μια άνιση μάχη με τον χρόνο και την ανθρωπογενή περιβαλλοντική κρίση, οι επιστήμονες είχαν εγκαταστήσει ειδικά χαλύβδινα πλαίσια, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τόπος αναπαραγωγής.

Τα πρώτα «θύματα» της κλιματικής κρίσης
Ωστόσο, οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια προκαλούν «πρωτοφανή μαζική λεύκανση» των κοραλλιών, φαινόμενο που προειδοποιεί για το «θάνατο» των θαλάσσιων ασπόνδυλων.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι επειδή τα κοράλλια αποβάλλουν τα πολύχρωμα φύκια που ζουν στους ιστούς τους, εξαιτίας του θερμικού στρες. Χωρίς την άλγη χάνουν τα χρώματά τους και είναι ευάλωτα σε ασθένειες και τελικά πεθαίνουν.

«Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι τα πρώτα θαλάσσια οικοσυστήματα που θα μπορούσαμε να χάσουμε από την κλιματική αλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι και τα πρώτα που πρέπει να σώσουμε», τόνισε ο θαλάσσιος βιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Στίβι Σίμσον, ο οποίος μελετά την επίδραση του ήχου στους υφάλους εδώ και 20 χρόνια.

«Αν μπορούμε να σώσουμε υφάλους, μπορούμε να σώσουμε τα πάντα», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti