Ο Δ. Μαριόλης στο «τιμόνι» της Οικολογικής-Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης

Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2025 16:18 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Δ. Μαριόλης στο «τιμόνι» της Οικολογικής-Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης

Σημείο επανεκκίνησης για τον Σύλλογο της Οικολογικής–Πολιτιστικής Κίνησης της Μέσα Μάνης. Σε κλίμα συγκίνησης και σύμπνοιας πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στην αίθουσα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», γενική συνέλευση και αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου και της νέας εξελεγκτικής επιτροπής.

Το νέο ΔΣ
Το νέο διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Δημήτρης Μαριόλης, του Παναγιώτη
Αντιπρόεδρος: Σταύρος Κυρίμης, του Λαζάρου
Γενικός Γραμματέας:  Κυριάκος Ζηλάκος, του Πέτρου
Ταμίας: Βαρβάρα Γαργαλάκου, του Πέτρου
Μέλος: Ουρανία Μπατσινίλα, του Ηλία

Στη νέα εξελεγκτική επιτροπή συμμετέχουν τα τακτικά μέλη: Μιχάλης Γαργαλάκος του Ιωάννη, Γιάννης Λυράκος του Γεωργίου και Φίλιππος Περιμένης του Ηλία. Αναπληρωματικό μέλος ορίστηκε η Αναστασία Λουρίκα του Ευαγγέλου.

Σημειώνεται πως η γενική συνέλευση ανέθεσε στο νέο ΔΣ να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του καταστατικού που αφορούν στο όνομα και το γεωγραφικό εύρος, το σύμβολο και τη σφραγίδα, τον αριθμό των μελών του ΔΣ, καθώς και τα ηλικιακά όρια εγγραφής μελών.

Ποιος είναι ο Δ. Μαριόλης
Ο Δημήτρης Μαριόλης είναι δικηγόρος Πειραιώς, ιστορικός εθνολόγος, μελετητής και θεωρείται «μπροστάρης» στα μείζονα θέματα που αντιμετώπισε η Μάνη.

Η δραστήρια Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης
Η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης υπήρξε ο πρώτος σύλλογος που ιδρύθηκε στη Μάνη, με κύριο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος στον τόπο. Μάλιστα ήταν αυτός που ανέδειξε ένα χρόνιο πρόβλημα της Μάνης, τα ανεπιτήρητα και αδέσποτα βοοειδή, που ταλάνιζαν για δεκαετίες τις ΔΕ Ανατ. Μάνης και Οιτύλου. Από την πρώτη στιγμή, η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης (ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΝΗΣ), με τον αείμνηστο Κυριάκο Κοττέα ως πρόεδρο, τον Πουλίκο Κουράκο -εμπνευστή και ιδρυτή του συλλόγου- και τους Βαρβάρα Γαργαλάκου, Κυριάκο Ζηλάκο και λοιπά μέλη, κινητοποιήθηκαν. Πραγματοποίησαν ομιλίες, δράσεις, καταθέσεις αναφορών-υπομνημάτων, είχαν συναντήσεις με τους τότε βουλευτές και αρμόδιους υπουργούς για την επίλυση του προβλήματος. Επίσης, κατέθεσαν έγγραφα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας που προχώρησε στην έκδοση σχετικού πορίσματος. Το θέμα αυτό έφτασε μέχρι τη Βουλή. Μετά από πολύχρονη και επίπονη διεκδίκηση της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης, ψηφίστηκε ο νόμος 4056/2012, όπου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα αδέσποτα και ανεπιτήρητα βοοειδή. Ο νόμος υποχρεώνει τους δήμους της χώρας να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.

Τέλος, πολύχρονη ήταν η μάχη που έδωσε ο σύλλογος ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη, με σύνθημα «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά».

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

Koutsoviti

Η δική σας είδηση