Με 22 συγκροτήματα και δράσεις συμπερίληψης επιστρέφει το Spartan Youth Festival

Τριήμερο μουσικής, δημιουργίας και ισότητας στη Μαγούλα Σπάρτης

Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2026 16:08 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με 22 συγκροτήματα και δράσεις συμπερίληψης επιστρέφει το Spartan Youth Festival

Από τις 10 έως τις 12 Ιουλίου, η Μαγούλα Σπάρτης θα φιλοξενήσει για τέταρτη συνεχή χρονιά το Spartan Youth Festival, ένα φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης της νεανικής δημιουργίας, της μουσικής και της κοινωνικής συμπερίληψης. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο δίπλα στο ποτάμι, πλησίον του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μετατρέποντας την περιοχή σε έναν ανοιχτό χώρο πολιτισμού και συμμετοχής.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τη Spartan Rev (ΑΜΚΕ), σε συνεργασία με τον οργανισμό Νευρώνας, που δραστηριοποιείται στον τομέα της αναπηρίας και της συμπερίληψης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Σπάρτης και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου.

Απευθύνεται σε νέους ηλικίας 15 έως 25 ετών, με και χωρίς αναπηρία, προωθώντας τη συνύπαρξη, τη δημιουργική έκφραση και την ισότιμη συμμετοχή. Η φιλοσοφία της διοργάνωσης βασίζεται στη σύνδεση της μουσικής και της τέχνης με την εκπαίδευση, την καινοτομία και τις βιωματικές δράσεις που καλλιεργούν την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Τα φετινά εργαστήρια & σεμινάρια
Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα καταλαμβάνουν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και τα σεμινάρια. Ο μουσικός και εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος, ιδιοκτήτης της σχολής Music Progression, θα παρουσιάσει το διαδραστικό σεμινάριο «All Around Μουσικός Q&A», απαντώντας σε ερωτήματα νέων γύρω από τις προοπτικές και τις απαιτήσεις της σύγχρονης μουσικής πραγματικότητας.

Η Μυρτώ Γανούρη, διερμηνέας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος και του προγράμματος Relay Service του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, θα πραγματοποιήσει εισαγωγικό σεμινάριο στη Νοηματική Γλώσσα, ενώ η παιδαγωγός Σωτηρία Κουτσουμάνη, κάτοχος διπλώματος Braille, θα εισαγάγει τους συμμετέχοντες στον κόσμο της αφής και του κώδικα Braille.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το εργαστήριο «Οπτική Αναπηρία: Βλέποντας πέρα από τα στερεότυπα», το οποίο θα συντονίσουν ο ιδρυτής του οργανισμού Νευρώνας Νίκος Παγίδας και η τυφλή μουσικός και τσελίστα Δήμητρα Καψάλη, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να προσεγγίσει βιωματικά ζητήματα που αφορούν την οπτική αναπηρία.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ακόμη παρουσίαση των βασικών αρχών ασφαλούς οδήγησης μοτοσικλέτας από τους Θανάση Λυκούση και Τάκη Μεζίνη του Αθλητικού Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Σπάρτης.

Μουσικές βραδιές
με 100 καλλιτέχνες
Οι μουσικές βραδιές του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουλίου, με ώρα έναρξης στις 7 το απόγευμα, παρουσιάζοντας στη σκηνή 18 νεανικά συγκροτήματα και περίπου 100 καλλιτέχνες.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι το φετινό φεστιβάλ θα συγκεντρώσει περισσότερους από 350 συμμετέχοντες και επισκέπτες με φυσική παρουσία, ενώ η διαδικτυακή του απήχηση αναμένεται να ξεπεράσει τις 190.000 προβολές. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν επτά σεμινάρια και βιωματικές δράσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργό συμμετοχή ατόμων με αναπηρία τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο εκπαιδευτικό σκέλος της διοργάνωσης.

Τι πρεσβεύει
το Spartan Youth Festival
Βασικοί άξονες του Spartan Youth Festival παραμένουν η ενδυνάμωση των νέων, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η συμπερίληψη, η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή. Μέσα από τις δράσεις του φιλοδοξεί να συμβάλει στην πολιτιστική αναζωογόνηση της Λακωνίας, προβάλλοντας την περιοχή ως έναν σύγχρονο τόπο δημιουργίας, κοινωνικής καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
Του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα