Παραμυθιών γωνία: Το τζάκι του Οδυσσέα

Δευτέρα, 20 Ιανουάριος 2020 13:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Έχω τον έλεγχο των πιο κρυφών κυττάρων σου,
του οργασμού, της πείνας σου, της μάρκας των τσιγάρων σου
Κώστας Τριπολίτης

Η επιστήμη προχωρά. Αλλά όχι για όλους. Αλλιώς πώς εξηγείται τόση δυστυχία; Τόσες καταστροφές;

Και οι νόμοι της φύσης αντικαθίστανται από αυτούς της παρά φύσης. Των εγκεφαλικά νεκρών, όπως αυτοαποκαλούνται, ηγετών του κόσμου.

Τώρα τελευταία ανακάλυψαν και άλλο τρόπο ελέγχου μας. Ξεκίνησαν εκστρατεία για την κατάργηση των τζακιών. Είναι, λέει, επιβλαβή.

Λες, και τόσα χρόνια η ανθρωπότητα στη γωνιά δε μαγείρευε, στη γωνιά δε ζεσταινόταν και στη γωνιά δε μαζευόταν για να φάει, να μιλήσει, να ακούσει και να μάθει ιστορίες και παραμύθια. Λες και οι στάχτες δεν αποτελούσαν υλικό για κάθε είδους Αναγέννηση. Καημένε Φοίνικα. Καημένη σταχτοπούτα, καταγεγραμμένη σε 129 χώρες!

Η νέα τάξη πραγμάτων δεν επιθυμεί το τζάκι για να μας ελέγχει. Για να μη βρισκόμαστε γύρω του, σα να μας λέει: απαγορεύονται οι συναθροίσεις. (Κάτι μου θυμίζει αυτό.) Για να μην έχουμε καμιά φωτιά να μας ζεστάνει το πνεύμα, το σώμα και την καρδιά. Για να πληρώνουμε την καύσιμο ύλη που επιθυμούν. (Πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα.)

Για τους ίδιους ελεγκτικούς λόγους απαγορεύτηκε παντού και το τσιγάρο. Για να πειραματιστούν πόσο αντέχουμε στις εξοντώσεις τους. Έως και στους κεντρικούς σταθμούς των ΚΤΕΛ που εκατοντάδες λεωφορεία ντουμανιάζουν το σύμπαν.

Λες και οι χώροι για καπνιστές θα επιβάρυναν το ευ ζην των υπολοίπων. Έλεγχος παντού.

Έως και το τσίπουρο. Το κοκορέτσι. Το αρνάκι που έσφαζε ο νοικοκύρης για το Πάσχα. Πώς θα ανεβάσουν τις τιμές τους και θα τα φορολογήσουν αλλιώς;

Όσοι έχουν να τα πληρώσουν καλώς. Οι άλλοι δεν χρειάζονται αφού δεν έχουν. Ας ψοφήσουν.

Έως και στα φάρμακα παρουσιάζονται τεχνητές ελλείψεις, για να ανεβεί η τιμή τους και ας ψοφήσουν κάμποσοι. Ενώ, τα κινητά και οι οθόνες παρέχουν υγιεινή ζωή!

Και μιας και καμιά εξέγερση δε φαίνεται ορατή από το ανθρώπινο είδος, η ίδια η φύση αποφάσισε να εξεγερθεί μήπως και αντιληφθούμε.

Η φύση της μακρινής Αυστραλίας αποφάσισε να πυρποληθεί δημόσια, μήνες τώρα, μήπως και μας δείξει το άμεσο μέλλον μας. Τις φλόγες της όμως τις συνηθίσαμε. Οι οθόνες καίνε ό,τι δείχνουν.

Ούτε τα εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ζώα που καίγονται μας λένε κάτι. Θα μου πείτε, ζώα είναι δεν καταλαβαίνουν. Ακριβώς. Μερικά ζώα δεν καταλαβαίνουν. Τα άλλα απλώς περιμένουν τη σειρά τους.

Όσο για τα τζάκια (κατόπιν ωρίμου σκέψεως) συμφωνώ να καταργηθούν διότι δίπλα τους συμβαίνουν και διάφορα έκτροπα. Το αποτέλεσμα είναι να γεννιούνται κάποιοι τζακάτοι, που σόι πάει η βασιλεία τους. Όπως για παράδειγμα:

Κωνσταντίνος εγέννησε Κυριάκον και την αδελφή αυτού Ντόρα. Ντόρα εγέννησε Κώστα…

Ή Γεώργιος εγέννησε Ανδρέαν. Ανδρέας εγέννησε Γιώργο…

Ή Γιώργος εγέννησε Φώφη και ουκ έσται τέλος τζακάτων γεννήσεων.

Τον μόνο που λυπάμαι, είναι εκείνον τον κακόμοιρο Οδυσσέα που περνώντας έξω από την Ιθάκη δεν θα δει αναθρώσκοντα καπνό να βγαίνει από το σπίτι του.

Εκείνο που φοβάμαι είναι ότι το εύφλεκτο υλικό στην ανθρωπότητα περισσεύει, οπότε, όσοι νόμοι για καταργήσεις να φτιαχτούν, κάποια σπίθα θα ξεπεταχτεί κάπου και δε θα συμμαζεύεται.

Κι οι εφημερίδες είναι ένα καλό προσάναμμα.

Όσο για τους καπνίζοντες, θερμή παράκληση: Δείτε την σπουδαία ελληνική κινηματογραφική ταινία «Ευτυχία». Θα σας κάνει καλό.

Οι μη καπνιστές μπορείτε και να διαδηλώσετε να απαγορευτεί.

Καλέ, τι φοβάστε; Τις πλαστικές σφαίρες;

Δημοκρατία δεν έχουμε;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti