Μόνο αν η πολιτική αποκτήσει εμπιστοσύνη...

Παρασκευή, 09 Φεβρουάριος 2024 18:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μόνο αν η πολιτική αποκτήσει εμπιστοσύνη...

Ο Ιβάν Κράστεφ πολιτικός επιστήμονας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων μιλά για τον νέο κόσμο που ήδη ζούμε και πρέπει προσεκτικά να τον ακούσουμε:

«Ο κόσμος στον οποίο η Ευρώπη αισθανόταν άνετα δεν υπάρχει. Η γενική αίσθηση κρίσεων είναι η νέα της πραγματικότητα. Πριν από πέντε χρόνια δεν θα πιστεύαμε ότι δύο ευρωπαϊκά κράτη θα εμπλέκονταν σε έναν πόλεμο που έχει την ένταση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο αριθμός των βλημάτων που εκτοξεύονται στην Ουκρανία σήμερα είναι του επιπέδου του 1942. Δεν είναι μόνο ο πόλεμος. Η COVID-19, η οικονομία, ο πληθυσμός που γηράσκει, οι νέοι είναι δύσπιστοι για τις προοπτικές τους. Οι Ευρωπαίοι που αισθάνονταν άνετα για το μέλλον, ξαφνικά αρχίζουν να το αμφισβητούν. Υπάρχει αγωνία για το πώς θα είναι η Ευρώπη σε δέκα χρόνια.

Επίσης, οι άλλοι αρχίζουν να μας βλέπουν διαφορετικά. Δημοσκοπήσεις του ECFR δείχνουν ότι σε Ινδία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Βραζιλία και άλλες χώρες το ένα τρίτο πιστεύει ότι σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχει η ΕΕ».

Ούτε ο εθνικισμός είναι λύση λέγει ο Κράστεφ και εξηγεί: «Στην Ιταλία πίστευαν ότι η Τζόρτζια Μελόνι θα σταματούσε τη μετανάστευση, όμως οι μετανάστες έχουν αυξηθεί. Στην Ελλάδα, στην κρίση, πολλοί πίστευαν ότι υπήρχε λαϊκίστικη εναλλακτική. Συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε. Υπάρχει πάντως γενική απογοήτευση με το πολιτικό σύστημα. Αλλά δεν είναι μόνο η Ευρώπη σε κρίση, είναι και η Κίνα και οι ΗΠΑ. Υπάρχει αστάθεια παντού».

Θα μπορέσει η πολιτική να δώσει τελικά διέξοδο; Απαντά: «Με την καλπάζουσα παραπληροφόρηση παντού, ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν. Η δυσπιστία γίνεται η προεπιλεγμένη επιλογή. Και στην πολιτική η εμπιστοσύνη είναι αυτό που θα δώσει διεξόδους. Η ιδιοφυΐα στην πολιτική είναι να ξέρεις ποια λέξη να χρησιμοποιήσεις τη συγκεκριμένη στιγμή για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti