Θυμήθηκαν οι Έλληνες την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;

Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2024 09:50 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Θυμήθηκαν οι Έλληνες την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;

H 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ο εορτασμός της επιδιώκει να αναδείξει τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, όπως αυτός αποδεικνύεται από την ιστορικότητα και τη διαχρονικότητα της.

Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες. Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς. Όμηρος, Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, Ευαγγελιστές, Πατέρες της Εκκλησίας και τόσοι άλλοι.

Η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης, που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας.

Το Τορίνο φώτισε με λευκό και άσπρο τα κτήρια του. Στην Ιταλία είχαμε ακόμη και τριήμερες εκδηλώσεις. Ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ με έναν ξεχωριστό τρόπο έστειλε το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Μίλησε άπταιστα ελληνικά και αποκάλυψε ότι 10.000 παιδιά στη Γερμανία μαθαίνουν αρχαία ελληνικά. Το βίντεο του έγινε viral.

Ποιες εκδηλώσεις είδαμε στην Ελλάδα; Μπορώ να θυμηθώ το ξύλο μεταξύ φοιτητών και τους 8 τραυματίες για το ποιοι θα ηγηθούν πορείας, τα κλειστά στην ουσία Πανεπιστήμια λόγω καταλήψεων, τα ασήμαντα στην ελληνική τηλεόραση, που δεν είπαν λέξη ούτε στα δελτία ειδήσεων. Που να βρεθεί χρόνος να μιλήσουν για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Άλλωστε λες και την μιλά κανείς από όλους αυτούς καλά;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti