Αλαβάνος: Τα ιδεώδη της Αριστεράς δεν έχουν ξεφτίσει

Τρίτη, 05 Μάρτιος 2024 10:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αλαβάνος: Τα ιδεώδη της Αριστεράς δεν έχουν ξεφτίσει

Ο Αλέκος Αλαβάνος είναι ο άνθρωπος που προώθησε τον άγνωστο τότε Τσίπρα στην κεντρική σκηνή της πολιτικής. Στη συνέχεια, και αφού έζησε μια πολιτική πατροκτονία, δήλωσε πολλές φορές πως αυτό ήταν «το μεγαλύτερο του λάθος στην πολιτική».

Μιλώντας στο «Βήμα» και σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα πει: «Ο Μουσολίνι ξεκίνησε ως διευθυντής της μαρξιστικής εφημερίδας της Ιταλίας «Avanti»! Και κατέληξε ιδρυτής και αφεντικό του φασιστικού κινήματος στην πατρίδα του. Και ας ήταν στην αρχή στην ίδια επαναστατική οργάνωση με τον Γκράμσι, ηγέτη και φιλόσοφο του κομμουνιστικού κινήματος».

Είναι το πιο ακραίο παράδειγμα. Δεν πρόκειται λοιπόν κι εδώ για “συνδημιούργημα”. Ο “χώρος” αυτός που λέτε, ο Συνασπισμός, πέρασε στην άλλη όχθη. Παρέμεινε το όνομα, άλλαξε όμως 180 μοίρες η πολιτική του. Ως κυβέρνηση ψήφισε το τρίτο μνημόνιο που συνέτριψε την εργατική τάξη και τη νέα γενιά. Και πιστεύω ότι κακώς τόσα χρόνια οι δημοσιογράφοι θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως “Αριστερά”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τις γνήσιες ιδέες της Αριστεράς και έγινε στοιχείο του ταξικού κατεστημένου. Οι αριστερές ιδέες όμως επιμένουν, ακόμα κι αν σε κάποιες εποχές δέχονται επίθεση ή διαστρέβλωση. Το πρόγραμμά τους οικοδομείται πάνω στα ιδεώδη της: ελευθερία, ανεξαρτησία, αλληλεγγύη, ισότητα, αγάπη, παιδεία, καλές τέχνες, δικαιοσύνη, αλληλοβοήθεια, εγκυρότητα, γνησιότητα, διεθνισμός».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα