Παυλοπέτρι-Πούντα: Μαγεία κάτω και πάνω από το νερό (ΦΩΤΟ)

Εκστατική εμπειρία στην «Ατλαντίδα» της Λακωνίας

Τρίτη, 04 Αύγουστος 2020 12:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παυλοπέτρι-Πούντα: Μαγεία κάτω και πάνω από το νερό (ΦΩΤΟ)

Εντυπωσιάζουν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα και απεικονίζουν από αέρος, από στεριά κι από θάλασσα τη βυθισμένη πολιτεία του Παυλοπετρίου και την παραλία Πούντας στην περιοχή Βιγκλάφια Βατίκων.

Μία «ανάσα» από την Ελαφόνησο, εδώ και 5.000 χρόνια, βρίσκεται η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου. Η βυθισμένη πολιτεία, ο αρχαίος οικισμός «Παυλοπέτρι», βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και στη νησίδα Παυλοπέτρι, σε απόσταση 600 μ. βόρεια-βορειανατολικά από το λιμάνι της Ελαφονήσου. Η πόλη ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νικολάς Φλέμινγκ και την ομάδα του, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τη δομή της. Αρχικά, υπήρχε η εκτίμηση ότι η πόλη κτίστηκε περί το 1600-1100 πΧ, αλλά αργότερα οι έρευνες αποκάλυψαν μέσω των ευρημάτων ότι η πόλη κατοικείται πριν από το 2800 πΧ, στην αρχή της εποχής του Χαλκού. Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 πΧ. Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, τέσσερις ακόμα επιτόπιες έρευνες είχαν προγραμματιστεί, σε συνεργασία ελληνικών υπηρεσιών, αλλά και διεθνών πανεπιστήμιων και επιστημόνων. Αυτές οι έρευνες περιλάμβαναν και ανασκαφές.

φωτο: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti