Ισχυροποίησαν τους δεσμούς τους Σπάρτη – Λαμία και Θεσπιές

Η μάχη των Θερμοπυλών στέλνει μήνυμα ενότητας 2.500 χρόνια μετά (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, 25 Οκτώβριος 2021 16:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ισχυροποίησαν τους δεσμούς τους Σπάρτη – Λαμία και Θεσπιές

Τους δεσμούς που ενώνουν τους δήμους Σπάρτης, Λαμιέων και Αλιάρτου Θεσπιών, επισφράγισαν οι Δήμαρχοι των πόλεων κατά την τελετή αδελφοποίησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23/10 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη. Η αδελφοποίηση των δήμων έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας και της Πολιτείας, υπογράφτηκε σχετικό πρωτόκολλο από τους Δημάρχους των τριών πόλεων ενώ τέθηκε κοινό πλαίσιο δράσεων για την ανάδειξη της Μάχης των Θερμοπυλών και της αυτοθυσίας των Σπαρτιατών και των Θεσπιέων καθώς επίσης και η αναζήτηση κοινών λύσεων σε θέματα που αφορούν τους τρεις δήμους. 

Η αδελφοποίηση των πόλεων θα ολοκληρωθεί μετά από πραγματοποίηση αντίστοιχων τελετών και στις έδρες των Δήμων Αλιάρτου-Θεσπιέων και Λαμιέων, σε χρόνο που θα προσδιοριστεί από τους εκπροσώπους των Δήμων.

«Ένα κομμάτι της καρδιάς των Σπαρτιατών βρίσκεται στις Θερμοπύλες», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης κατά τη διάρκεια της τελετής. «Η κοινή μοίρα και η θυσία των Σπαρτιατών και των Θεσπιέων στα ένδοξα χώματα των Θερμοπυλών, μας οδήγησαν εδώ σήμερα» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης. 

«Περίεργο να γιορτάζουμε σήμερα μια ήττα! Μα ήταν ήττα ή θρίαμβος της Ελληνικής ψυχής;», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας.
 Όπως υπογράμμισε ο κ. Δούκας, η Μάχη των Θερμοπυλών ήταν ο θρίαμβος της σπαρτιατικής αρετής, ο θρίαμβος της σπαρτιατικής αγωγής και ο θρίαμβος της Ελληνικής ψυχής.
 «Άμα χρειαστεί πάλι Σπαρτιάτες και Θεσπιείς θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή. Ας γίνει οδηγός μας εκείνο το περίφημο «Άμμες δε γ΄εσσόμεθα πολλώ κάρρονες» που έψελναν οι νέοι της Σπάρτης στις μεγάλες γιορτές», ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Σπάρτης. 

«Βαδίζουμε σήμερα σε ιστορικά μονοπάτια, ενισχύοντας δεσμούς αιώνων», ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, κατά τη θητεία του οποίου ψηφίστηκε το 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο η αδελφοποίηση των τριών δήμων.
«Αποτελεί ορόσημο για τον τόπο μας η σημερινή τελετή καθώς γεννιέται κάτι νέο, ελπιδοφόρο και σημαντικό για τις πόλεις μας. Ανοίγουμε νέους δρόμους συνεργασίας και επικοινωνίας. Θα πορευόμαστε μαζί για την ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς», κατέληξε ο επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης. 

Ακολούθως ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος ανέβηκε στο βήμα δηλώνοντας πως «Η  θυσία του Λεωνίδα, των 300 Σπαρτιατών και 700 Θεσπιέων στις Θερμοπύλες,  δεν είναι μόνο ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, που σημάδεψε το μέλλον της ιστορίας της Ελλάδος και της Ευρώπης, είναι και το γεγονός που ενώνει σήμερα τις τρεις σύγχρονες, όμορφες, ελληνικές πόλεις, τη Λαμία, τη Σπάρτη και τις Θεσπιές, σε έναν άρρηκτο διαχρονικό δεσμό, φτιαγμένο από τις υψηλότερες ανθρώπινες αξίες».
«Με χαρά και συγκίνηση βρεθήκαμε σήμερα στην ιστορική πόλη της Σπάρτης, στην έναρξη της διαδικασίας  αδελφοποίησης του  Δήμου Λαμιέων, με το Δήμο Σπάρτης και το Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων, εκπληρώνοντας ένα χρέος  τιμής στους προγόνους και στέλνοντας από αυτή την πολυένδοξη γωνιά της γης, σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, το μήνυμα της  συμβίωσης των λαών με τιμή και σεβασμό προς όλους», κατέληξε ο κ. Καραΐσκος

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον Δήμαρχο Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργο Ντασιώτη να υπογραμμίζει πως «στην εμβληματική μάχη αναδείχθηκαν σπουδαία χαρακτηριστικά των Ελλήνων, η πειθαρχεία, η αυτοθυσία και η αλληλεγγύη. Μπορεί να ηττήθηκαν, στην ιστορία όμως κατεγράφη η νίκη των ιδανικών για τα οποία έπεσαν».

Έπειτα στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπαρτιατών Σπύρος Μοιράγιας, ο οποίος ανέγνωσε τα πρωτόκολλα αδελφοποίησης ενώ ακολούθησαν οι υπογραφές αυτών από τους τρεις Δημάρχους.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  

Δείτε παρακάτω την εκδήλωση:


          

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti