Αλληλέγγυοι στους αγρότες κάτοικοι και συνταξιούχοι ΙΚΑ-ΕΦΚΑ

Συλλαλητήριο με τρακτέρ τη Δευτέρα στη Σπάρτη

Παρασκευή, 11 Φεβρουάριος 2022 17:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αλληλέγγυοι στους αγρότες κάτοικοι και συνταξιούχοι ΙΚΑ-ΕΦΚΑ

Στο πλευρό των κινητοποιηθέντων αγροτοκτηνοτρόφων, οι οποίοι παραμένουν στο μπλόκο στη θέση «Ξηροκάμπια» επί της ΕΟ Σπάρτης-Σκάλας, τάσσεται η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δ. Ευρώτα, ενώ προγραμματίζεται πορεία διαμαρτυρίας με τρακτέρ τη Δευτέρα 14/2 και ώρα 11:00 το πρωί στην κεντρική πλατεία Σπάρτης. Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, «εδώ και τέσσερις μέρες το μπλόκο των Ξηροκάμπιων κρατάει και δυναμώνει, ένας φάρος αντίστασης απέναντι στην οικονομική εξαθλίωση του αγρότη, στην μόλυνση και στην υποβάθμιση του τόπου μας. Με τη στήριξη του Αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Λακωνίας, του Σωματίου Παραγωγών Λαϊκών αγορών Λακωνίας  και της Ομάδας Γυναικών  Σπάρτης, οι κάτοικοι του Ευρώτα συσπειρωμένοι στην επιτροπή αγώνα έχουν καθηλώσει τα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ  και το εργοτάξιο που με τόσο θράσος έχουν στήσει στα 450 μέτρα από τον Ευρώτα πάνω στις πηγές του Βασιλοπόταμου έχει μείνει βουβό και άδειο.  Μια ακόμα ζωντανή απόδειξη, ότι τίποτα δεν έχει “τελειώσει” και ότι όλα κρίνονται στον δρόμο του αγώνα. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει το μπλόκο μας να ενισχυθεί κι άλλο και να κρατήσει γιατί εδώ κρίνεται όχι μόνο η επιβίωση του αγροτόκοσμου του νομού αλλά όλων των κατοίκων του  που δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από το ξεκλήρισμα των αγροτών  την εγκατάσταση του σκουπιδοεργοστασίου–χωματερής την μόλυνση και τα υπέρογκα τέλη που θα επιφέρει η διαχείριση από την ΤΕΡΝΑ».

Ακόμα, η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων επισημαίνει: «Κάνουμε κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους του Ευρώτα ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της μοιρολατρίας και του διχασμού, συμμετέχοντας στις παρακάτω δράσεις που αποφασίστηκαν από την ανοιχτή σύσκεψη Επιτροπής αγώνα-Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου-Σωματίου παραγωγών Λαϊκών αγορών Λακωνίας:
• Συνέχιση και κλιμάκωση του μπλόκου στα Ξηροκάμπια στην ΕΟ Σκάλας Σπάρτης.
• Περιοδείες στα χωριά ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να συσπειρωθούν στο μπλόκο.    
• Πανλακωνικό συλλαλητήριο στην Σπάρτη με τα αγροτικά οχήματα, την Δευτέρα 14/2 στις 11:00 πμ στην κεντρική πλατεία Σπάρτης με κατάληξη το Διοικητήριο Λακωνίας».

Συμπαράσταση από Σωματείο
Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ
Τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων διατρανώνει και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Δηλώνουμε την συμπαράστασή  μας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών ενάντια στην αντι-αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης – ΕΕ, για να μπορούν να παράγουν και να ζούνε στον τόπο τους.

Αποκούμπι όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι ο κοινός αγώνας αγροτών, εργαζομένων, συνταξιούχων, νεολαίας και αυτοαπασχολουμένων, που δίνει απάντηση για τις δύσκολες ημέρες που έχουμε μπροστά μας».

Το σωματείο συμπληρώνει: «Είμαστε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα των αγροτών:
• Ουσιαστική μείωση στο κόστος παραγωγής
• Εγγυημένες κατώτερες τιμές στα προϊόντα
• 100% αποζημίωση από παγετό και φυσικές καταστροφές

Οι συνταξιούχοι αγρότες παίρνουν σύνταξη κατά μέσον όρο 400 ευρώ το μήνα με τους περισσότερους να παίρνουν ακόμη πιο κάτω.

Οι πολιτικές των τελευταίων δώδεκα ετών έχουν προσθέσει στη ζωή μας ανυπέρβλητα  προβλήματα. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ούτε καν στα στοιχειώδη με αυτές τις συντάξεις πείνας, μας καταδικάζετε σε συνθήκες ζωής πολλών δεκαετιών πριν, σε σπίτια χωρίς θέρμανση, χωρίς φάρμακα και στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας».

Οι συνταξιούχοι απαιτούν:
«1. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για τη βοήθεια στο σπίτι ανήμπορων συνταξιούχων
2. Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του ενδεκάμηνου (Ιουν. 2015 – Μάη 2016) που αφορούν στις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης στους αγρότες.
3. Να δοθούν άμεσα αυξήσεις στις συντάξεις των αγροτών με κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ για όλους».

Καταλήγοντας, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ-ΕΦΚΑ τονίζουν: «Ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας. Να δείξουμε την έμπρακτη συμπαράστασή μας καλωσορίζοντας τους αγρότες στη Σπάρτη.

Όλοι στο  παν-λακωνικό συλλαλητήριο στη Σπάρτη, τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη, στις 11 πμ στην κεντρική πλατεία, που καλούν ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Σπάρτης το Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Λακωνίας και η Επιτροπή Κατοίκων Ευρώτα».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti