Στην επόμενη φάση περνάει το φράγμα Κελεφίνας

Εντός των ημερών η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου - Συνάντηση Πτωχού-Σταϊκούρα για τα μεγάλα έργα στην Πελοπόννησο

Πέμπτη, 22 Φεβρουάριος 2024 18:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην επόμενη φάση περνάει το φράγμα Κελεφίνας

Προχωρούν οι διαδικασίες ανάθεσης της σύμβασης για την κατασκευή του φράγματος της Κελεφίνας και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος του έργου, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Μάλιστα, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, δεν αποκλείεται το διάστημα ως τα μέσα του έτους -περί τους θερινούς μήνες ή στις αρχές του φθινοπώρου- να εγκατασταθούν τα πρώτα εργοτάξια και να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες. Θα σημάνει έτσι η ευόδωση των προσπαθειών για μία υποδομή που διεκδικεί εδώ και χρόνια, όχι μόνο η ευρύτερη περιοχή Θεραπνών, αλλά και μια μεγάλη ζώνη της κεντρικής Λακωνίας, καθώς θα δώσει «ανάσα» στο αρδευτικό κυρίως σκέλος μια εκτεταμένης έκτασης.

Το έργο που δημοπρατήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου τον Σεπτέμβριο του 2023, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με τίτλο πράξης «Κατασκευή Φράγματος Κελεφίνας Ν. Λακωνίας». Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25%.

Ταμιευτήρας για άρδευση
περίπου 30.000 στρεμμάτων
Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η κατασκευή χωμάτινου φράγματος επί του ρέματος Κελεφίνα, ύψους 51,0 μ. από την κοίτη, με αργιλικό πυρήνα, φίλτρα και στραγγιστήρια και σώματα στήριξης από κατάλληλα υλικά αναγκαίων εκσκαφών και από δανειοθαλάμους της περιοχής του ταμιευτήρα.

Ο όγκος του ταμιευτήρα θα είναι περίπου 15.000.000 κυβικών μέτρων περίπου, σε θέση που βρίσκεται 11 χλμ. βορειοανατολικά της Σπάρτης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της κατάντη πεδιάδας, εκτάσεως περίπου 30.000 στρεμμάτων.

Προβλέπονται επίσης, έργα υπερχειλιστή με προτεινόμενο τύπο, αυτόν του ανοικτού, μετωπικού υπερχειλιστή, καθώς και έργα κατασκευής και αποκατάστασης της οδοποιίας, των προσπελάσεων που θίγονται από την κατασκευή του ταμιευτήρα του φράγματος.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται και τα έργα κατασκευής και αποκατάστασης της οδοποιίας, των προσπελάσεων που θίγονται από την κατασκευή του ταμιευτήρα του φράγματος: α) του τμήματος της υφιστάμενης οδού που συνδέει την ΕΟ Τρίπολης – Σπάρτης με τα γύρω χωριά της περιοχής η οποία κατακλύζεται, β) της μόνιμης οδού προσπέλασης της στέψης του φράγματος και γ) της προσπέλασης του κτιρίου δικλίδων και οργάνων.

Αρδευτικά, οδικοί άξονες και δομές περιβάλλοντος
στην επαφή Πτωχού με Σταϊκούρα
Εν τω μεταξύ, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, συνάντησε την Τετάρτη (21/2) ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην Αθήνα.

Τα μεγάλα έργα υποδομών που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, όπως τα αρδευτικά, αλλά και οδικοί άξονες και δομές περιβάλλοντος, ήταν τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση. Η επαφή έγινε παρουσία και στελεχών του ενιαίου κατασκευαστικού φορέα «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» και συγκεκριμένα του προέδρου του ΔΣ, Τιμολέοντα Κατσίπου, καθώς και του διευθύνοντα συμβούλου, Αθανάσιου Γιάνναρη.

Διαρκής συνεργασία
για την Κελεφίνα
Από τη συζήτηση δεν απουσίασαν και οι εξελίξεις στο φράγμα της Κελεφίνας, το οποίο με μέριμνα του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα περνάει στο επόμενο στάδιο προς την υλοποίησή του, όπως προαναφέρθηκε στην αρχή του δημοσιεύματος. Όπως τονίζουν από την Περιφέρεια, «οι επαφές με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα είναι συνεχείς για το πολύ σημαντικό αυτό αρδευτικό έργο στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, αλλά και για όλα όσα πρέπει να γίνουν για την χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti