Ελπίδες για «ζεστή» πασχαλινή αγορά στη Σπάρτη

Ακριβότερο ως και 20% το γιορτινό τραπέζι σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ - Το κλίμα που επικρατεί μεταφέρουν έμποροι στον «ΛΤ»

Παρασκευή, 03 Μάιος 2024 12:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ελπίδες για «ζεστή» πασχαλινή αγορά στη Σπάρτη

Η περίοδος της νηστείας εκπνέει με τον ερχομό της Ανάστασης του Κυρίου και μόλις ξημερώσει Κυριακή του Πάσχα, το έθιμο επιτάσσει… κατάληψη θέσεων γύρω από σούβλες, φούρνους, κουζίνες κλπ, για την παρασκευή εδεσμάτων, τα οποία οικοδεσπότες και προσκεκλημένοι θα απολαύσουν στη συνέχεια στο γιορτινό τραπέζι.

Στο πλαίσιο αυτό, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού υπολόγισε και φέτος το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), σύμφωνα με την πάγια πρακτική του. Καταγράφηκαν οι τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής, όπως ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ, καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται πως οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα, θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023.

Σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς. Επισημαίνεται δε, ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «Πασχαλινό Εορταστικό Καλάθι», αλλά κα στο «Καλάθι του Νοικοκυριού».

Ενθαρρυντικά μηνύματα
για την εμπορική κίνηση στη Σπάρτη
Την ίδια στιγμή, αισιοδοξία για μια εορταστική περίοδο που θα αποφέρει θετικό πρόσημο, διατυπώνουν στον «ΛΤ» έμποροι της Σπάρτης. Σε γενικές γραμμές, η μέχρι στιγμής κίνηση στην αγορά της πρωτεύουσας εμφανίζεται τονωμένη, ειδικά από τη Μ. Πέμπτη, με τους επιχειρηματίες να προσδοκούν σε ακόμα υψηλότερες επιδόσεις ως το Μ. Σάββατο, που παραδοσιακά κορυφώνονται οι αγορές.

Όπως υποστηρίζουν στον «ΛΤ» επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων, η κατανάλωση και ο τζίρος «τρέχουν» ικανοποιητικά, καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα και υπάρχουν αναπτερωμένες ελπίδες για αποδοτικότερες γιορτές συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια. «Ζεσταίνεται η αγορά τις τελευταίες ημέρες, έχει καταγραφεί σημαντική άνοδος κι ευελπιστούμε σε ακόμα καλύτερη εικόνα μέχρι το Μ. Σάββατο», λέει στον «ΛΤ» ο απελθών πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Παναγιώτης Φλώρος, ο οποίος υπό τον θεσμικό του ρόλο συνομιλεί καθημερινά με αρκετούς επιχειρηματίες της πόλης. «Το θέμα είναι η αγοραστική δύναμη του κόσμου, που έχει χαθεί», παρατηρεί ο ίδιος, με την πρόβλεψή του πάντως να παραμένει αισιόδοξη: «Θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε και λίγο παραπάνω από την περσινή περίοδο». Προσθέτει ότι «ειδικά σε αγαθά που έχουν να κάνουν με τις “υποχρεώσεις” του Πάσχα, ο κόσμος ψωνίζει, ενώ την τιμητική τους έχουν όπως πάντα τα παιδιά». Το στοίχημα είναι «να έχουν δουλειά τα καταστήματα, αν και τα χρήματα του κόσμου είναι περιορισμένα».

Όπως ισχυρίζεται, το αρνητικό είναι ότι «φέτος χάνεται ο τζίρος της Πρωτομαγιάς για τους εμπόρους», καθώς ο εορτασμός της συμπίπτει φέτος με την περίοδο του Πάσχα, αποτελώντας στην ουσία «συνέχεια του». Έτσι, «δεν θα υπάρξουν νέες αγορές κι αυτό αποτελεί μια σημαντική απώλεια», διατείνεται ο πεπειραμένος έμπορος.

Ο Π. Φλώρος που διατηρεί γνωστή επιχείρηση-παντοπωλείο στη λαϊκή αγορά, ενημερώνει για το ύψος των τιμών σε κάποια βασικά προϊόντα διατροφής. Όπως λέει, «στα τυροκομικά υπάρχει μικρή μείωση σε προϊόντα όπως η φέτα, καθώς υπάρχουν μεγάλα αποθέματα». Όσο για τα είδη κρέατος, επισημαίνει ότι «είναι λίγο ακριβότερες οι τιμές φέτος».

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, «οι τιμές γενικότερα, σε κλάδους όπως η ένδυση, η υπόδηση κ.α. -που επίσης παρουσιάζουν αύξηση κατανάλωσης αυτές τις ημέρες- είναι σχετικά καλές, παρά τις πιέσεις και τα προβλήματα που υφίσταται ο εμπορικός κόσμος». Το ζητούμενο είναι οι προσιτές αυτές επιλογές για όλα τα βαλάντια «να επικοινωνηθούν προς το κοινό, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν τις δυνατότητες των μεγάλων αλυσίδων για προώθηση των προϊόντων τους», εξηγεί ο Π. Φλώρος.

Ανεβαίνει η πελατεία
στα κρεοπωλεία της πόλης
Που κυμαίνονται οι τιμές
Κι αν τα κάθε λογής προϊόντα που επιλέγουν οι καταναλωτές την τρέχουσα περίοδο είναι αναμενόμενα και ίσως μεταβαλλόμενα στις αγοραστικές τάσεις, εκείνα που υπερισχύουν όλων τέτοιες μέρες είναι, πατροπαράδοτα, τα κρεατικά παντός τύπου, με τον οβελία να είναι ο «βασιλιάς».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Σπάρτης, Νίκος Ανούσος, λέει στον «ΛΤ» ότι «από τη Μ. Πέμπτη έχει αρχίσει και “κινείται” η αγορά του κρέατος. Μέχρι τη Μ. Τετάρτη δεν ήταν και τόσο καλά τα πράγματα. Θεωρούμε ότι θα κορυφωθεί η κατανάλωση ως το Μ. Σάββατο, καθώς ως γνωστόν οι Έλληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία της Σπάρτης έχουν αρχίζει να πυκνώνουν, καθώς οι καταναλωτές θέλουν το γιορτινό τους τραπέζι να είναι πλούσιο σε εδέσματα.

Αναφορικά με το πόσο θα στοιχίσει η γευστική πανδαισία, όπως υποστηρίζει ο Ν. Ανούσος, «οι τιμές είναι λίγο “τσιμπημένες” συγκριτικά με πέρυσι». Απολύτως ενδεικτικά, το ντόπιο (ολόκληρο) αρνί κυμαίνεται μεταξύ 12,8 και 13,5 ευρώ το κιλό, ενώ το κατσίκι από 13,3 ως 14 ευρώ/κιλό περίπου. Όσον αφορά το χοιρινό, το μοσχάρι, το κοτόπουλο κλπ, οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα του 2023. Πάντως, πρέπει να διευκρινιστεί ότι το κόστος για τα παραπάνω είδη ποικίλλει, αναλόγως της προσφοράς και της ζήτησης.

Στις επιλογές των ημερών, σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών Σπάρτης, είναι και λαχταριστές παραλλαγές για… απαιτητικούς ουρανίσκους: κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σεφταλιά, λαπάκια, πανσέτες, κεμπάπ, μπιφτέκια, και φυσικά σουβλάκια (χοιρινού, κοτόπουλου, κοτομπέικον).

Απαραίτητα «συστατικά»
τσουρέκια και λαχανικά
Από το πληθωρικό τραπέζι του Πάσχα, ως είθισται, δεν θα απουσιάζουν και τα αρτοπαρασκευάσματα που έχουν κεντρική θέση. Η κίνηση κρίνεται ενθαρρυντική στα αρτοποιεία και ομοειδείς επιχειρήσεις της Σπάρτης. Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η προσέλευση και η κατανάλωση, ενώ μέχρι το Μ. Σάββατο και οι τελευταίοι αναμένεται να σπεύσουν για τις απαραίτητες προμήθειες. Τα προϊόντα που ξεχωρίζουν είναι το παραδοσιακό τσουρέκι και το «λαμπροκούλουρο», που βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις. Όσο για τις τιμές, καταγράφονται αυξημένες συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο.

Και τα οπωρολαχανικά «φεύγουν» με ταχείς ρυθμούς από μανάβικα, υπεραγορές και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής. Η κίνηση στα συνοδευτικά του πασχαλινού τραπεζιού παρουσιάζεται σε ανοδική πορεία, αν και οι τιμές διαγράφονται «φουσκωμένες» σε σχέση με πέρυσι σε μια σειρά βασικών ειδών. Σε πλήρως ενδεικτικά κόστη, που δεν είναι αντιπροσωπευτικά, οι πατάτες κυμαίνονται μεταξύ 1,15-1,30€, οι ντομάτες 1,80-2,50€ και τα κρεμμύδια 0,60€-1,50€, τα λάχανα από 0,85€, τα μαρούλια και τα αγγούρια από 0,55 €.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti