Ένα νέο, ιδιαίτερα ισχυρό κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται ξανά στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Λακωνία. Η ΕΜΥ έχει ήδη προειδοποιήσει για διαδοχικές ημέρες έντονης ζέστης, που σε κάποιες περιοχές ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Σπάρτη και ο κάμπος της Λακωνίας συγκαταλέγονται ανάμεσα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο θερμικό κίνδυνο, καθώς η έντονη ηλιοφάνεια και οι χαμηλοί άνεμοι θα δημιουργήσουν αποπνικτικές συνθήκες. Ο καύσωνας θα κορυφωθεί από Δευτέρα 21 Ιουλίου έως και Τετάρτη 23 Ιουλίου, όταν οι θερμοκρασίες προβλέπονται να φτάσουν σε απόλυτα επίπεδα ρεκόρ.
Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων
Σάββατο–Κυριακή (19–20/7): Δυνατή ζέστη με θερμοκρασίες 36–37 °C το Σάββατο και έως 37–38 °C την Κυριακή -μια ζεστή προθέρμανση πριν την κορύφωση.
Δευτέρα έως Τετάρτη (21–23/7): Αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση, με 39–40 °C τη Δευτέρα, 41–42 °C την Τρίτη, και πιθανές θερμοκρασίες 43–44 °C την Τετάρτη, με τα μικροκλίματα της Σπάρτης πιθανώς να σκαρφαλώσουν ακόμα ψηλότερα.
Πέμπτη (24/7): Αναμένεται μικρή υποχώρηση κατά 3–5 °C, συνοδεύοντας την άφιξη πιο δροσερών μαζών και ισχυρών ανέμων.
Ηλιοφάνεια και στασιμότητα αναμένεται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύματος, με σχετικά χαμηλή υγρασία (20–30%) στη Λακωνία. Ο κίνδυνος πολυήμερων αποπνικτικών συνθηκών είναι υπαρκτός, καθώς και η επιμονή του θερμικού θόλου που μπορεί να διατηρήσει τις νυχτερινές θερμοκρασίες πάνω από τους 22–23 °C. Το φαινόμενο του «θερμικού θόλου», εκδηλώνεται με εγκλωβισμό ζεστού αέρα κοντά στο έδαφος, ανεβάζοντας περαιτέρω τη θερμοκρασία και μειώνοντας τη νυχτερινή ψύξη. Έτσι, η αποφόρτιση της ατμόσφαιρας γίνεται πιο δύσκολη και η αίσθηση δυσφορίας εντείνεται.
Αυτό το κύμα χαρακτηρίζεται από τη διάρκειά του και τις ακραίες θερμοκρασίες -οι μετεωρολόγοι το χαρακτηρίζουν ως πιθανώς το ισχυρότερο φέτος.
Οι δήμοι της Λακωνίας αναμένεται να ανοίξουν κλιματιζόμενους χώρους για τους πολίτες που δεν διαθέτουν επαρκή δροσιά στα σπίτια τους, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για πιθανές επιπτώσεις του καύσωνα και τον κίνδυνο πυρκαγιών.




