Με «βαριά» πορτοφόλια, αλλά… βιαστικός ο τουρισμός στην Πελοπόννησο

Πάνω από 820 χιλιάδες επισκέπτες πέρυσι στην Περιφέρεια - Η αποκαλυπτική έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ και μια ανάγνωση για τη Λακωνία

Σάββατο, 04 Ιούλιος 2026 09:28 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με «βαριά» πορτοφόλια,  αλλά… βιαστικός ο τουρισμός στην Πελοπόννησο

Τα αναθεωρημένο τοπίο της εγχώριας φιλοξενίας, όπως προκύπτει από τα ερευνητικά στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για το 2025, φέρνει στο προσκήνιο ανακατατάξεις στον πυρήνα του κλάδου, καθώς και μια έντονη γεωγραφική απόκλιση που απαιτεί μελέτη και επανασχεδιασμό. Κάτω από το πέπλο των εντυπωσιακών οικονομικών μεγεθών και των διαδοχικών εισπρακτικών υπερβάσεων, η ταξιδιωτική κίνηση στην Ελλάδα υφίσταται μια ριζική διαφοροποίηση, μεταβάλλοντας πλήρως τις συνήθειες και τις επιλογές των αλλοδαπών εκδρομέων. Η λεπτομερής «ακτινογραφία» των νέων δεδομένων δείχνει ότι η αγορά προσαρμόζεται πλέον σε ένα νέο καταναλωτικό πρότυπο, όπου οι ταξιδιώτες επιλέγουν να δαπανούν σημαντικά ποσά σε αισθητά βραχύτερο διάστημα. Η καταγραφή φανερώνει οργανικές αδυναμίες και άνισες ταχύτητες μεταξύ των γεωγραφικών διαμερισμάτων, προσφέροντας ταυτόχρονα σημαντικά περιθώρια ανάδειξης για τις περιοχές εκείνες που μέχρι σήμερα βρίσκονταν μακριά από τα φώτα του μαζικού προορισμού.

Στα του «οίκου» μας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεκδικεί με αξιώσεις αναβαθμισμένο ρόλο, ποντάροντας ισχυρά σε αγορές υψηλής αγοραστικής ισχύος. Παρενθετικά, προς αυτή την κατεύθυνση, η περιφερειακή στρατηγική «Visit Peloponnese» αναδεικνύεται σε έναν πολύτιμο, δομικό σύμμαχο και ένα σύγχρονο εργαλείο εξωστρέφειας.

Το «παράδοξο»: Ρεκόρ εισπράξεων 
με στάσιμες διανυκτερεύσεις
Η συνολική εικόνα του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα χαρακτηρίζεται από ένα αξιοσημείωτο οικονομικό παράδοξο, καθώς οι ξένοι τουρίστες ξοδεύουν περισσότερα, αλλά μένουν λιγότερο. Τα μακροοικονομικά μεγέθη παρουσιάζουν μια σαφή τάση μεγέθυνσης, με τις επισκέψεις να ανέρχονται σε 41,75 εκατομμύρια, καταγράφοντας σταθερή άνοδο της τάξης του 6,1% σε σχέση με το 2024, ενώ οι εισπράξεις εκτινάχθηκαν στα 22,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ισχυρή αύξηση κατά 9,8%. Ωστόσο, η δυσαναλογία εντοπίζεται στις διανυκτερεύσεις, οι οποίες παρέμειναν ουσιαστικά καθηλωμένες στο οριακό 0,9%, φτάνοντας τα 233,15 εκατομμύρια.

Η ανισορροπία αυτή μεταφράζεται σε μια ξεκάθαρη μεταβολή των καταναλωτικών προτύπων, καθώς η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών στη χώρα μας συρρικνώθηκε στις 5,6 νύχτες, σημειώνοντας μείωση κατά 4,9%, μια υποχώρηση που επηρέασε οριζόντια τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Στον αντίποδα, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε στα 97 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 8,9% και επιβεβαιώνοντας ότι το τουριστικό προϊόν ακρίβυνε και προσέλκυσε κοινό υψηλότερης αγοραστικής ισχύος, το οποίο όμως επιλέγει πλέον συντομότερες σε διάρκεια αποδράσεις.

Παράλληλα, η μελέτη φέρνει στην επιφάνεια το μόνιμο αγκάθι της ακραίας γεωγραφικής ανισορροπίας. Μόλις πέντε Περιφέρειες, το Νότιο Αιγαίο, η Αττική, η Κρήτη, οι Ιόνιοι Νήσοι και η Κεντρική Μακεδονία, συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας το 82,3% των επισκέψεων και το εκκωφαντικό 89,9% των συνολικών εισπράξεων. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιπες οκτώ περιφέρειες της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας μοιράζονται ένα πενιχρό 10,1% της συνολικής οικονομικής πίτας, γεγονός που καταδεικνύει τις τεράστιες, αναξιοποίητες δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας. Στον χάρτη των μεταβολών, την παράσταση έκλεψε η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με εντυπωσιακή άνοδο στις επισκέψεις κατά 49,4% και στις εισπράξεις κατά 37%, ενώ το Βόρειο Αιγαίο βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Το Νότιο Αιγαίο και η Αττική εδραιώνονται ως προορισμοί υψηλής αξίας, ενώ η Κεντρική Μακεδονία, παρά τον μεγάλο όγκο οδικού τουρισμού, κατέγραψε τη χαμηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση πανελλαδικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ποιοτική αναβάθμιση.

Η ανερχόμενη Πελοπόννησος 
σε περιβάλλον αντιθέσεων
Μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διατηρεί την 8η θέση στην πανελλαδική κατάταξη, μετρώντας 828 χιλιάδες επισκέψεις, αριθμός που μεταφράζεται σε μια υγιή και ελπιδοφόρα αύξηση της τάξης του 9,5%. Ωστόσο, η ακριβής ανάλυση των κυριότερων εθνικών αγορών που τροφοδοτούν την Πελοπόννησο αποκαλύπτει μια έντονη πολυδιάσπαση συμπεριφοράς και καταναλωτικών προτύπων, χωρίζοντας τους επισκέπτες σε εκείνους της μακράς διαμονής και σε εκείνους των σύντομων αλλά δαπανηρών περασμάτων.

Η «εκτίναξη» των Βρετανών
Η βρετανική αγορά εξελίσσεται στον απόλυτο πρωταγωνιστή και τον χρυσό αιμοδότη της Πελοποννήσου, καθώς οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν μια εντυπωσιακή, τριψήφια εκτίναξη της τάξης του 141%, με τις διανυκτερεύσεις τους στην περιοχή σχεδόν να διπλασιάζονται. Οι Βρετανοί ψηφίζουν «δαγκωτό» Πελοπόννησο, μένοντας κατά μέσο όρο 7,3 νύχτες και ξοδεύοντας 607 ευρώ ανά επίσκεψη, με τη μέση δαπάνη τους ανά διανυκτέρευση να αγγίζει τα 83 ευρώ, ξεπερνώντας τους αντίστοιχους εθνικούς μέσους όρους.

Γερμανοί για... πάντα, 
Αμερικανοί για... λίγο
Στον αντίποδα, η παραδοσιακή δεξαμενή της Γερμανίας διατηρεί μεν την πρωτοκαθεδρία σε απόλυτους αριθμούς επισκέψεων και διανυκτερεύσεων, εμφανίζει όμως μια εντελώς διαφορετική δομή. Οι Γερμανοί είναι οι πλέον πιστοί και μακροχρόνιοι επισκέπτες μας, καθώς η μέση διάρκεια παραμονής τους αγγίζει το εκπληκτικό νούμερο των 11,5 διανυκτερεύσεων. Λόγω αυτής της μακράς παραμονής, η συνολική δαπάνη ανά επίσκεψη είναι υψηλή στα 726 ευρώ, όμως η ημερήσια απόδοσή τους υπολείπεται, με τη δαπάνη ανά διανυκτέρευση να περιορίζεται στα 63 ευρώ, γεγονός που αναδεικνύει μια αγορά μεγάλου όγκου αλλά χαμηλότερης ημερήσιας απόδοσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά των ΗΠΑ, η οποία εδραιώνεται πλέον στην πρώτη τριάδα των αγορών της Πελοποννήσου, καταγράφοντας υγιή άνοδο εισπράξεων κατά 18%. Το προφίλ των Αμερικανών είναι σαφές, καθώς έρχονται στην περιοχή για μόλις 4,2 διανυκτερεύσεις, γεγονός που κρατά τη συνολική δαπάνη ανά επίσκεψη σχετικά χαμηλά, στα 477 ευρώ. Ωστόσο, η ημερήσια καταναλωτική τους ισχύς είναι παροιμιώδης, με τη μέση δαπάνη τους ανά διανυκτέρευση να εκτινάσσεται στα 113 ευρώ, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν μια γερή ένεση ρευστότητας για την τοπική αγορά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

«Ασθενείς» κρίκοι
 Γαλλία και Ολλανδία
Στον αντίποδα των θετικών μηνυμάτων, η μελέτη χτυπά «καμπανάκια» για τη Γαλλία και την Ολλανδία. Η γαλλική αγορά παρουσιάζει σαφή οπισθοχώρηση, με τις εισπράξεις να μειώνονται κατά 6% και τις διανυκτερεύσεις να σημειώνουν ελεύθερη πτώση της τάξης του 21%, περιορίζοντας τη διαμονή τους στις 4,6 νύχτες και τη δαπάνη ανά επίσκεψη στα 291 ευρώ. Η Ολλανδία κινείται επίσης σε αρνητική τροχιά, καταγράφοντας κάμψη σε όλους τους δείκτες, αν και διατηρεί υψηλή τη δαπάνη ανά επίσκεψη στα 615 ευρώ, δείγμα ότι παραμένει μια ποιοτική αλλά συρρικνούμενη αγορά.

Το λακωνικό στοίχημα: Το ισχυρό «χαρτί», 
η πρόκληση και το στρατηγικό αντίδοτο
Επιχειρώντας μια άτυπη αναγωγή των συμπερασμάτων σε επίπεδο Λακωνίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΙΝΣΕΤΕ αποτελούν οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα. Ο νομός, με το ιδιαίτερο γεωγραφικό, ιστορικό και πολιτιστικό του ανάγλυφο, δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει προορισμός μαζικού ή φθηνού τουρισμού. Το μέλλον είναι στενά συνδεδεμένο με τον ποιοτικό, θεματικό τουρισμό υψηλής αξίας, καθώς η ανάδυση των Αμερικανών και η κυριαρχία των Βρετανών φωτογραφίζουν το ιδανικό target group για την περιοχή. Ο Μυστράς, η Μονεμβασιά, η άγρια ομορφιά της Μάνης, οι παραδοσιακοί ξενώνες του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου, σε συνδυασμό με τον γαστρονομικό πλούτο της λακωνικής γης, αποτελούν ακριβώς το προϊόν που αναζητούν αυτές οι υψηλόμισθες αγορές.

Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση της χαμηλής διάρκειας παραμονής απαιτεί άμεσες και συντονισμένες δράσεις από τους επαγγελματίες του κλάδου και τους τοπικούς φορείς. Πρώτιστο μέλημα αποτελεί το «σπάσιμο» της εποχικότητας μέσω του θεματικού τουρισμού, επενδύοντας στον θρησκευτικό, περιπατητικό, συνεδριακό και αρχαιολογικό τουρισμό, μορφές που προσελκύουν επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και αυξάνουν τις ημέρες διαμονής. Παράλληλα, απαιτείται η διασύνδεση των προορισμών και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών, ώστε ο ξένος επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα και τα κίνητρα να κινηθεί με ασφάλεια στο εσωτερικό του νομού, καθιστώντας την ολοκλήρωση και την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, κομβικής σημασίας προκειμένου να διευκολυνθεί η διάχυση των τουριστών από τη Σπάρτη και τον Μυστρά και τα παράλια και το αντίστροφο, λόγου χάρη. 

Μέσα σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή της ολοκληρωμένης στρατηγικής «Visit Peloponnese» της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η στοχευμένη αυτή καμπάνια εξωστρέφειας, που εστιάζει στην ανάδειξη των αυθεντικών εμπειριών, του πολιτισμού και της γαστρονομίας, δείχνει να αποδίδει ήδη καρπούς, καθώς συντονίζεται απόλυτα με τις απαιτήσεις των ξένων αγορών υψηλής δαπάνης.

Η Λακωνία έχει το σπάνιο προνόμιο να παραμένει ένας προορισμός αυθεντικός, προστατευμένος από τις αλλοιώσεις του άναρχου υπερτουρισμού. Αυτή η αυθεντικότητα, που σήμερα κοστολογείται ακριβότερα από ποτέ διεθνώς, είναι το ισχυρότερο μέσο, αρκεί ο τόπος να αξιοποιήσει τα περιφερειακά εργαλεία, να σταματήσει να μετράει απλώς «κεφάλια» και αφίξεις, και να αρχίσει να σχεδιάζει με γνώμονα την ποιότητα, την υποδομή και την επιμήκυνση της διαμονής.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα