Παραμένουν ψηλά οι «κόκκινες» οφειλές στην Πελοπόννησο

Άνω των 3,5 δισ. ευρώ το συνολικό ιδιωτικό χρέος στην περιφέρειά μας - Τα νέα εργαλεία ρύθμισης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση παρουσιάζει ο «ΛΤ»

Τρίτη, 14 Ιούλιος 2026 10:33 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παραμένουν ψηλά οι «κόκκινες» οφειλές στην Πελοπόννησο

Ένα διευρυμένο νομοθετικό πλέγμα για τη ρύθμιση οφειλών προς την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τους χρηματοδοτικούς φορείς ενεργοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ), με φόντο τα επίσημα στοιχεία της έκθεσης προόδου του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η αναδιάταξη του χάρτη διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα συσσωρευμένο όγκο οφειλών που αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

Το νούμερο αυτό φέρνει την Πελοπόννησο στην 5η θέση της πανελλαδικής κατάταξης, συγκεντρώνοντας το 6,21% του συνολικού ιδιωτικού χρέους της χώρας που βρίσκεται υπό διαχείριση. Η ανάγκη για εισοδηματική ανάσα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επιτηδευματίες καθίσταται επιτακτική, την ώρα που το ΥΠΕΘΟ ξεδιπλώνει τον οδικό χάρτη των νέων εργαλείων.

Το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων
Οι οφειλέτες καλούνται να εστιάσουν σε τέσσερις κρίσιμες ημερομηνίες-σταθμούς για την υπαγωγή τους στις ευνοϊκές διατάξεις:

- 72 δόσεις προς ΕΦΚΑ: Η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα για χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31.12.2023 βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία.

- 72 δόσεις προς ΑΑΔΕ: Αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση της αντίστοιχης πλατφόρμας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τις 20 Ιουλίου 2026.

- Νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Η δυνατότητα ένταξης οφειλών από το όριο των 5.000 ευρώ (είτε προς το Δημόσιο είτε προς χρηματοδοτικούς φορείς) ενεργοποιείται στις 26 Ιουλίου 2026.

- Προστασία Κύριας Κατοικίας: Το ενισχυμένο πλαίσιο θωράκισης της πρώτης κατοικίας μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τίθεται επισήμως σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου 2026.

Η γεωγραφική κατανομή
και η θέση της Πελοποννήσου
Η στατιστική αποτύπωση των δεδομένων ανά την ελληνική επικράτεια αναδεικνύει τις έντονες ανισορροπίες και τα βάρη που σηκώνει η περιφέρεια.

Η Περιφέρεια Αττικής κρατά την αρνητική πρωτιά με οφειλές ύψους 18,03 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 31,68% του συνόλου. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 7,83 δισ. ευρώ και ποσοστό 13,77%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Κρήτη με 5,08 δισ. ευρώ και ποσοστό 8,93%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Θεσσαλία με 3,62 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6,37% του χρέους.

Αμέσως μετά, στην πέμπτη θέση της πανελλαδικής κλίμακας -αν και με βελτιωμένο δείκτη συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα- ταξινομείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία με 3,53 δισ. ευρώ της ξεπερνά άλλες μεγάλες γεωγραφικές ενότητες της χώρας. Ενδεικτικά, βρίσκεται πάνω από το Νότιο Αιγαίο που καταγράφει 3,44 δισ. ευρώ (6,04%), τη Δυτική Ελλάδα με 2,76 δισ. ευρώ (4,86%), τη Στερεά Ελλάδα με 2,75 δισ. ευρώ (4,84%) και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 2,55 δισ. ευρώ (4,49%).

Παράλληλα, η Πελοπόννησος εμφανίζει σχεδόν διπλάσιο φορτίο χρέους σε σύγκριση με τα Νησιά του Ιονίου που έχουν 1,68 δισ. ευρώ (2,96%), την Ήπειρο με 1,57 δισ. ευρώ (2,78%), τη Δυτική Μακεδονία με 1,14 δισ. ευρώ (2,01%) και το Βόρειο Αιγαίο με 1,09 δισ. ευρώ (1,92%).

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι ο παραγωγικός ιστός της Πελοποννήσου, από τη Λακωνία και τη Μεσσηνία μέχρι την Αρκαδία, την Αργολίδα και την Κορινθία, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιβαρυμένος στην «αρένα» των κόκκινων οφειλών, καθιστώντας την επιτυχία των νέων μέτρων όρο επιβίωσης για την τοπική οικονομία.

Η ακτινογραφία των οφειλών:
Ποιοι χρωστούν και πού
|Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αποσαφηνίζει το προφίλ των οφειλετών, καταρρίπτοντας στερεότυπα:

Οι επιτηδευματίες στην «πρώτη γραμμή»: Το 59,36% των συνολικών οφειλών (33,78 δισ. ευρώ σε εθνικό επίπεδο) αφορά φυσικά πρόσωπα - επιτηδευματίες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αποτελούν τον βασικό πυρήνα που αναζητά βιώσιμες λύσεις. Το 22,12% αφορά νομικά πρόσωπα (εταιρείες) και το 18,52% απλούς ιδιώτες (μη επιτηδευματίες).

Η κυριαρχία των servicers: Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών (74%) εντοπίζεται προς τους χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και servicers), ενώ το 26% αφορά απευθείας χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία).

Το «κόκκινο» χρέος: Οι μεγάλες οφειλές (άνω του 1 εκατ. ευρώ) αντιπροσωπεύουν το 59% του συνόλου (33,4 δισ. ευρώ). Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο, που αποτυπώνει το μέγεθος της ασφυξίας στην αγορά, είναι ότι μόλις το 8,9% των οφειλών που βρίσκονται στην πλατφόρμα είναι ενήμερο.

Διάρκεια αποπληρωμής
και το «κούρεμα» των χρεών
Η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων κρίνεται στην πράξη από δύο παράγοντες: τον χρόνο που δίνεται για την εξόφληση και το ποσοστό διαγραφής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση διάρκεια αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 16 έτη για τις οφειλές προς το Δημόσιο και στα 15,7 έτη για χρέη προς χρηματοδοτικούς φορείς. Ειδικότερα, στα στεγαστικά δάνεια ο ορίζοντας εξόφλησης επιμηκύνεται στα 25 έτη, στα επιχειρηματικά στα 19 έτη και στα καταναλωτικά στα 14 έτη.

Στο κρίσιμο πεδίο των διαγραφών, το μέσο «κούρεμα» ανέρχεται σε 13,5% για το Δημόσιο και αγγίζει το 28,4% για τους χρηματοδοτικούς δορείς. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 48,4% των ρυθμίσεων προς τις τράπεζες και τους servicers έλαβε κούρεμα που ξεπέρασε το 30% της αρχικής οφειλής, με το συνολικό ποσό των διαγραφών πανελλαδικά να φτάνει τα 6,35 δισ. ευρώ.

Μήνας στατιστικής υπεροχής ο Ιούνιος
Η διεύρυνση των προϋποθέσεων υπαγωγής έχει οδηγήσει σε γεωμετρική αύξηση του ενδιαφέροντος. Κατά τον μήνα Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν 1.800 νέες ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε ποσά αρχικών οφειλών ύψους 458,6 εκ. ευρώ.

Επίσης, καταγράφηκε υψηλό εξαμήνου στις εκκινήσεις αιτήσεων, οι οποίες έφτασαν τις 6,129, ενώ οι οριστικές υποβολές ανήλθαν σε 3.356.

Σε σωρευτικό επίπεδο, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία 64.406 ρυθμίσεις, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 19,67 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στο κομμάτι της κοινωνικής προστασίας, το 12,5% των ρυθμίσεων του Ιουνίου αφορούσε οικονομικά ευάλωτους και ΑμεΑ, ενώ 584 οφειλέτες έχουν επιτύχει αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμών) μέσω της χρήσης του μέτρου της προκαταβολής.

Στο παράλληλο μέτωπο των διμερών ρυθμίσεων εκτός πλατφόρμας, οι τέσσερις μεγάλοι servicers (Intrum, Cepal, DoValue, Qquant) ρύθμισαν τον Μάιο δάνεια ύψους 399,3 εκ. ευρώ για 4.821 οφειλέτες, με την πλειοψηφία να αφορά στεγαστικά προϊόντα.

Γιατί «σκοντάφτουν» οι ρυθμίσεις
Η έκθεση αποκαλύπτει και την αιτιολογία των απορρίψεων. Οι χρηματοδοτικοί φορείς απορρίπτουν αιτήματα σε ποσοστό 30,5% λόγω ανεπαρκούς οικονομικής δυνατότητας του ενεχομένου (κρίνονται δηλαδή ως μη βιώσιμα εξαιτίας αντικειμενικής αδυναμίας εξυπηρέτησης), ενώ ένα 6,8% απορρίπτεται λόγω ιστορικού αντισυναλλακτικής συμπεριφοράς. Από την άλλη πλευρά, το 20,1% των ίδιων των οφειλετών απορρίπτει τις προτεινόμενες πολυμερείς ρυθμίσεις, επικαλούμενο επίσης αδυναμία εξυπηρέτησης της προτεινόμενης δόσης.

Όσον αφορά την εγκρισιμότητα για οφειλές έως 250.000 ευρώ, ο μέσος όρος θετικής ψήφου των πιστωτών βρίσκεται στο 78%, με τις Veraltis (93%), QQuant (88%) και Intrum (85%) να ηγούνται σε ποσοστά αποδοχής.

Ψηφιακό «καταφύγιο»
για χιλιάδες οφειλέτες
Η ανάγκη των πολιτών για έγκυρη ενημέρωση και άμεση καθοδήγηση αποτυπώνεται ανάγλυφα και στο πεδίο της εξυπηρέτησης.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, η προσέλευση στην ψηφιακή πλατφόρμα MyEGDIXlive της Γενικής Γραμματείας υπήρξε καταιγιστική, καθώς πραγματοποιήθηκαν συνολικά 24.796 ραντεβού μέσω βιντεοκλήσεων ή τηλεφωνικών συναντήσεων.

Η ακτινογραφία αυτών των αιτημάτων φανερώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών αναζητά διέξοδο στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, ο οποίος συγκέντρωσε τη μερίδα του λέοντος με 16.501 ραντεβού. Παράλληλα, 3.886 συναντήσεις αφορούσαν το ακανθώδες ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, 2.283 αφορούσαν γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση χρεών, 1.178 προήλθαν από πιστοποιημένα ευάλωτους οφειλέτες, ενώ 948 ραντεβού πραγματοποιήθηκαν για ζητήματα που άπτονται του Κώδικα Δεοντολογίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα