Ο «Πατέρας της In Silico Iατρικής» Γ. Σταματάκος σε διάλεξη στην Ευρωβουλή

Αναπτύσσει το επίτευγμα της Υπολογιστικής Oγκολογίας της οποίας υπήρξε οραματιστής - Ένας ακόμα σημαντικός σταθμός στην καριέρα του Λάκωνα Καθηγητή Έρευνας του ΕΜΠ

Τρίτη, 20 Φεβρουάριος 2024 13:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο «Πατέρας της In Silico Iατρικής» Γ. Σταματάκος σε διάλεξη στην Ευρωβουλή

Στις Βρυξέλλες και την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσιάζει και μεταλαμπαδεύει το πολύσημο επιστημονικό και ερευνητικό του έργο, που έχει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο και την Κοινωνία, ο Λάκωνας Καθηγητής Έρευνας του ΕΜΠ, Γεώργιος Σταματάκος. Ο ίδιος θα δώσει επιστημονική διάλεξη για την ρηξικέλευθη επιστημονική μέθοδο της Ιn Silico (Υπολογιστικής) Oγκολογίας στην έδρα του κοινοβουλευτικού οργάνου της ΕΕ, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 4:00 μμ ώρα Ελλάδας.

Θα γίνει εκπομπή της διάλεξης μέσω διαδικτύου με ελεύθερη πρόσβαση. Για πληροφορίες και εγγραφή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική διεύθυνση πατώντας ΕΔΩ.

Στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
η αποστολή «Καρκίνος»
Ο Γ. Σταματάκος είναι Καθηγητής Έρευνας, διευθυντής Ερευνών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας για την In Silico Oγκολογία και την In Silico Iατρική. Είναι οραματιστής και πρωτοπόρος, για παραπάνω από 2 δεκαετίες, στην υποσχόμενη επιστημονική και τεχνολογική περιοχή της In Silico (ή Υπολογιστικής) Ιατρικής. Με κινητήριο μοχλό την αποφασιστική επίδραση ενός μίγματος μαθηματικών και τεχνολογίας, η Υπολογιστική Ιατρική έχει ανοίξει διάπλατα νέους ορίζοντες στην περαιτέρω ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα της Ιατρικής  παγκοσμίως. Αποτελεί με απλά λόγια, ένα υποστηρικτικό «εργαλείο» ακριβείας των αποφάσεων της ιατρικής κοινότητας.

Η In Silico Ιατρική αποτελεί έναν ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα με μεγάλες προοπτικές. Ειδικά η In Silico Ογκολογία αποτελεί μέρος της μίας από τις πέντε προτεραιοποιημένες αποστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αποστολής «Καρκίνος» («Mission Cancer»). Η εν λόγω «αποστολή» αποτελεί και τη μοναδική από το χώρο της Βιολογίας και της Ιατρικής.

«Θεμελιακή συνεισφορά της Ελλάδας στην αιχμή
της παγκόσμιας σύγχρονης επιστήμης, τεχνολογίας, ιατρικής»
Όπως δήλωσε ο διακεκριμένος Λάκωνας επιστήμονας με τη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση, «με ιδιαίτερη χαρά και μεγάλο ενθουσιασμό απoδέχτηκα την πρόσκληση από τον γενικό γραμματέα της διεθνούς επιστημονικής εταιρείας “Avicenna Alliance”, για την Προγνωστική Ιατρική (Avicenna Alliance - Association for Predictive Medicine), Τιερί Μάρσαλ, από κοινού με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, MD, για να δώσω μια επιστημονική διάλεξη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με θέμα τη νέα επιστημονική, τεχνολογική και προοδευτικά κλινική περιοχή της Ιn Silico Oγκολογίας (Υπολογιστικής Ογκολογίας). Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί σε ευρύ ακροατήριο ευρωβουλευτών - υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής.

Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τη διεθνή ομόφωνη αναγνώριση στο πρόσωπό μου του  “Πατέρα της In Silico Iατρικής” (“Father of In Silico Medicine”) συνιστούν μια ιδιαίτερη και θεμελιακή συνεισφορά της Ελλάδας στην αιχμή της παγκόσμιας σύγχρονης επιστήμης, τεχνολογίας και ιατρικής».

Ο Γ. Σταματάκος παρατήρησε δε, μεταξύ άλλων, ότι «μια νέα εποχή στην επιστήμη, στην τεχνολογία και στην ιατρική έχει ήδη γλυκοχαράξει!»

Ανάπτυξη υπολογιστικών μοντέλων
για την επιλογή της βέλτιστης θεραπείας
Η διεθνής γέννηση της In Silico Iατρικής έγινε το 2002 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών και στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Στόχος της In Silico Ιατρικής είναι η ανάπτυξη πολύπλοκων μαθηματικών και υπολογιστικών προσομοιωτών της βιολογίας, της φυσιολογίας και της παθολογίας  ιστών, οργάνων και συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς και της απόκρισής τους σε ποικίλες θεραπευτικές επεμβάσεις, ώστε να καθίσταται δυνατός ο πειραματισμός του κλινικού γιατρού στον υπολογιστή (in silico) πριν τη λήψη της εκάστοτε τελικής του απόφασης για τη θεραπευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει. Στην όλη διαδικασία, η οποία αποσκοπεί στην επιλογή του καλύτερου δυνατού θεραπευτικού σχήματος για δεδομένο ασθενή, αξιοποιούνται τα ατομικά «πολυκλιμακωτά» δεδομένα του ασθενούς, δηλαδή δεδομένα από πολλές χωρο-χρονικές κλίμακες, όπως μοριακά, ιστοπαθολογικά και απεικονιστικά/τομογραφικά δεδομένα, καθώς και δεδομένα λειτουργικών σημάτων (καρδιογραφήματα,  εγκεφαλογραφήματα κτλ). Τα παραπάνω στοιχεία υφίστανται μια ιδιαίτερα απαιτητική επεξεργασία από σύνθετα μαθηματικά-υπολογιστικά μοντέλα και αντίστοιχα υπολογιστικά συστήματα υψηλών επιδόσεων, τα οποία προβλέπουν και οπτικοποιούν την απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού σε υποψήφια θεραπευτικά σχήματα, φάρμακα και/ή ιατρικές συσκευές. Οι προβλέψεις αυτές λειτουργούν σαν υποστηρηκτικά «εργαλεία» ακριβείας των αποφάσεων των γιατρών και η αξία τους έγκειται στο ότι αξιοποιούν με επιστημονικά αυστηρό και αξιόπιστο τρόπο την τρομακτικά μεγάλη συσσωρευμένη ποιοτική και ποσοτική γνώση και πληροφορία για τα υπερπολύπλοκα φαινόμενα κλινικού ενδιαφέροντος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, πρακτικά, όλες οι βασικές περιοχές της μαθηματικής και της υπολογιστικής επιστήμης και τεχνολογίας έχουν επιστρατευθεί γι αυτό το σκοπό, λόγω της υψηλής πολυπλοκότητας του εγχειρήματος. Αν και η κύρια στρατηγική που έχει υιοθετηθεί από την In Silico Ιατρική είναι η «μηχανιστική προσομοίωση», δηλαδή η απευθείας μαθηματική μοντελοποίηση και προσομοίωση των βιολογικών, φυσικών και χημικών νόμων και κανόνων των υπερπολύπλοκων πολυκλιμακωτών φυσικών φαινομένων κλινικού ενδιαφέροντος, η Τεχνητή Νοημοσύνη παίζει και εδώ ένα σημαντικό ρόλο. Μέθοδοι Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και κλασικής Στατιστικής εφαρμόζονται  κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ακόμη έλλειψη λεπτομερούς ποιοτικής και ποσοτικής κατανόησης των επί μέρους βιολογικών φαινομένων και των αλληλεπιδράσεών τους ή όπου τα είδη των κλινικών δεδομένων που είναι δυνατό να συλλεχθούν δεν επαρκούν για την τροφοδότηση των υπαρχόντων πολυκλιμακωτών μηχανιστικών μοντέλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί προσομοιωτές της in Silico Ιατρικής, όπως ο διεθνώς πρωτοποριακός Ογκοπροσομοιωτής (Oncosimulator), που προτάθηκε από τον Γ. Σταματάκο και υλοποιήθηκε από την Ομάδα για την In Silico Ογκολογία και την In Silico Ιατρική των ΕΠΙΣΕΥ-ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ της οποίας και ηγείται,  βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια κλινικής προσαρμογής και επιβεβαίωσης στα πλαίσια κατάλληλων διεθνών κλινικών δοκιμών.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι η χρηματοδότηση της ερευνητικής ομάδας του Γ. Σταματάκου έχει προέλθει αποκλειστικά από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά, ευρω-αμερικανικά, ευρω-ιαπωνικά και σε πολύ μικρότερο βαθμό ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, με βασική και ανελαστική προϋπόθεση τη διεθνή αριστεία. Η χρηματοδότηση αυτή έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στην αντίστοιχη έρευνα, ιδιαίτερα κατά την μακρά περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπό συνθήκες ακραίας κρίσης, τα αποτελέσματα του μεγάλης κλίμακας ευρω-αμερικανικού ερευνητικού προγράμματος  CHIC για την In Silico Ογκολογία,  του οποίου ο Γ. Σταματάκος υπήρξε ο επιστημονικός και ο γενικός συντονιστής, αξιολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ)  ως «άριστα» (excellent) και «μεγάλα επιτεύγματα» (great achievements), όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον επίσημο ιστότοπο της ΕΕ.

Δείτε την ιστοσελίδα της Ερευνητικής Ομάδας για την In Silico Ογκολογία και την In Silico Ιατρική των ΕΠΙΣΕΥ-ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ, η οποία διευθύνεται από τον Γ. Σταματάκο.


Διαβάστε αποκλειστικό θέμα που είχε δημοσιεύει ο ΛΤ για τον Γ. Σταματάκο και την In Silico Ιατρική το 2020

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti