«Τι στ’ αλήθεια φωτογραφίζω;»: Εργαστήρι φωτογραφίας στο παλαιό μεταξουργείο Σπάρτης

Δευτέρα, 25 Φεβρουάριος 2019 16:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Τι στ’ αλήθεια φωτογραφίζω;»: Εργαστήρι φωτογραφίας στο παλαιό μεταξουργείο Σπάρτης

Η «Activate Now//Ενεργοποίηση Τώρα» σε συνεργασία με τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης και τον διδάκτορα Βασίλη Κάντα πραγματοποιούν εργαστήρι φωτογραφίας με θέμα «Τι στ’ αλήθεια φωτογραφίζω;»

Το εργαστήρι, που θα πραγματοποιηθεί στο παλαιό Μεταξουργείο Σπάρτης (Κων/νου Παλαιολόγου 29-31), διερευνά την προβληματική γύρω από το «συνεχίζω να ελκύομαι από μια συγκεκριμένη φωτογραφία που έχω κάνει, για την οποία δεν μπορώ να αρθρώσω λεκτικά το γιατί αυτό συμβαίνει».

Μέσα από προβολή, επιλογή και συζήτηση στις εικόνες που θα φέρουν οι συμμετέχοντες, θα επιχειρηθεί η κατανόηση των περίπλοκων αντιληπτικά εικόνων και η σύνδεσή τους με προσωπικές ανησυχίες και ενδιαφέροντα. Η διεργασία θα είναι ομαδική και διαλεκτική.

Θα προηγηθεί εισήγηση σε έννοιες που θα χρησιμεύσουν ως εργαλεία προς την κατανόηση της λειτουργίας των φωτογραφικών εικόνων που δυνητικά ενέχουν εκμυστήρευση. Η εισήγηση θα διανθιστεί με παραδείγματα σύγχρονης, δημιουργικής Φωτογραφίας από τη διεθνή & εγχώρια πρακτική.

Τι κερδίζουν οι συμμετέχοντες;
1. Συνειδητοποίηση/αποκρυπτογράφηση του τι αφορούν οι επιλογές (θέματος, ύφους, χειρονομίας, τεχνικής) που διαποτίζουν τις φωτογραφίες τους.
2. Ευκαιρία να οριστεί μια αφετηρία/μονοπάτι, στο να χτιστεί μελλοντικά μια φωτογραφική εργασία σε κάποιο πολύ συγκεκριμένο θέμα, που να έχει επικοινωνιακή δύναμη & ενδιαφέρον.

Ώρες & ημέρες εργαστηρίου:

Σάββατο 2/3, 15:00 – 20:00
α.“Μοντέλα ανάγνωσης φωτογραφιών”
β. “Περί φωτογραφικών εικόνων που γοητεύουν αδιόρατα”  
γ.“Οπτικό ισοδύναμο στη Φωτογραφική πρακτική”
δ. 6 σειρές φωτογραφικών εργασιών  (portfolio εισηγητή 2001-2014)

Κυριακή 3/3, 11:00-20:00
- Παρουσίαση, συζήτηση, ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων.

Τι χρειάζεται να έχουν μαζί οι συμμετέχοντες;
1. “Παλιές φωτογραφίες >>Εξόρυξη”:  Ψάξτε στο αρχείο εικόνων σας να βρείτε κάποιες ιδιαίτερα γοητευτικές, μα που δεν είστε σίγουροι για τον λόγο για τον οποίο έλκεστε από αυτές. Φέρτε 1 εως 10 τέτοιες εικόνες.
2. “Νέες φωτογραφίες >>Ανάθεση”: Παράξτε 10 περίπου νέες εικόνες -παρμένες (taken) ή κατασκευασμένες (made)- με/από οτιδήποτε σας κινεί σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον. Οι εικόνες που θα φέρετε καλό θα ήταν να τραβηχτούν σε μια από τις παρακάτω συνθήκες: ησυχίας, συγκέντρωσης, χασίματος, αυθορμητισμού, παιχνιδιού, ψυχολογικής έντασης. Οι εικόνες μπορεί είτε να έχουν θεματική συνάφεια μεταξύ τους ή και όχι.

Για όσους τους βοηθά να κάνουν εικόνες πάνω σε μια δοσμένη θεματική, ας δοκιμάσουν την εξής: ‘Οπτικό ισοδύναμο εαυτού’ – κάτι το οποίο μιλάει για / αντικατοπτρίζει εμένα (δίχως να απεικονίζει το σώμα μου ή αντικείμενα της ιδιοκτησίας μου). Φέρτε 1 έως 10 εικόνες από αυτές.

Κόστος σεμιναρίου: 40 ευρώ/ άτομο, με κράτηση θέσης μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως 28/2.
Εξόφληση γίνεται με αιτιολογία: Οικονομική Ενίσχυση Activate Now έκθεση φωτογραφίας στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ  ΙΒΑΝ: GR 800 1713 400 00 6340 1390 82 386

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Ποιος είναι ο Β. Κάντας
Ο Βασίλης Κάντας κατέχει διδακτορικό στο πεδίο Φιλοσοφία του φωτογραφικού μέσου· στη διατριβή του ‘Unfolding the act of Photography’ πρότεινε ένα ολιστικό μοντέλο ανάγνωσης της φωτογραφικής εικόνας. Έχει εργασθεί ως λέκτορας Φωτογραφίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, London South Bank University, London College of Communication), επιμορφωτής σεμιναρίων περί Επικοινωνίας της Εικόνας (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) εκπαιδευτής Φωτογραφίας (ΔΙΕΚ Κηφισιάς & Χαιδαρίου), σε studios διαφημιστικής εικόνας κ.α. Διδάσκει το εξ΄αποστάσεως πρόγραμμα “Φωτογραφία: Θεωρητικές προσεγγίσεις και προσωπικό ύφος” στο ΕΚΠΑ.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti