Προτάσεις για χειμερινές αποδράσεις

Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2019 14:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προτάσεις για χειμερινές αποδράσεις

Η χειμερινή περίοδος χαρακτηρίζεται από πολλούς η καταλληλότερη για αποδράσεις σε μέρη με φυσική ομορφιά. Πόσο μάλλον όταν μένεις σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Παρακάτω θα βρείτε 4 μαγευτικούς χειμωνιάτικους προορισμούς για να κλείσει το 2019 με τις πιο όμορφες αναμνήσεις!

Δημητσάνα Αρκαδίας

Ένα από τα ομορφότερα  χωριά της ορεινής Αρκαδίας, με μοναδική αρχιτεκτονική, υπέροχους ξενώνες, εντυπωσιακά μοναστήρια, και το Μαίναλο σε απόσταση αναπνοής, η Δημητσάνα αποτελεί εδώ και χρόνια μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για διαφορετικά είδη τουρισμού  Το τοπίο του παραδοσιακού οικισμού, με τα ψηλά, πέτρινα πυργόσπιτα που απλώνονται σε δυο λόφους, είναι μοναδικό. Περπατήστε στα λιθόστρωτα καλντερίμια με τα επιβλητικά αρχοντικά και επισκεφθείτε την ιστορική βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις και το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο που στεγάζεται στο ανακαινισμένο σπίτι του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄. Λίγο έξω από το χωριό, το εξαιρετικό υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, μοναδικό στην Ελλάδα, σας ξεναγεί στην προβιομηχανική τεχνολογία της περιοχής, ενώ εσείς κάνετε μια όμορφη βόλτα στη φύση ακολουθώντας τη ροή του νερού από τον αλευρόμυλο προς το βυρσοδεψείο και τον μπαρουτόμυλο (κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η ιστορική Δημητσάνα υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι). Στη Δημητσάνα θα βρείτε μερικούς από τους καλύτερους ξενώνες της περιοχής και βέβαια ταβέρνες, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και cafes και bars.

Καστοριά

Δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα σαν αρχόντισσα της Μακεδονίας. Σήμα κατατεθέν της η λίμνη της που περιτριγυρίζει ολόκληρη την πόλη. Περιηγηθείτε στα λιθόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης, μαγευτείτε από την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και οπωσδήποτε περπατήστε το γύρο της λίμνης. Μην παραλείψτε να επισκεφθείτε τη Σπηλιά του Δράκου με τους μοναδικούς σταλακτίτες.  Ιδιαίτερο αξιοθέατο της Καστοριάς αποτελούν οι πάμπολλες, πάνω από 60, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησιές που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αι. Όλες είναι τύπου βασιλικής, εκτός από την Παναγία Κουμπελίδικη. Από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου λαμβάνει χώρα στην Καστοριά το ιδιότυπο καρναβάλι της πόλης, τα περίφημα Ραγκουτσάρια. Πέρα από τις παράλληλες εκδηλώσεις και τις γιορτές που διοργανώνει ο δήμος, τα Ραγκουτσάρια ξεκινούν την ημέρα των Φώτων και παίρνουν μέρος σχεδόν όλοι οι κάτοικοι. Οι ντόπιοι μεταμφιέζονται και οργανώνονται σε μπουλούκια. Το κάθε μπουλούκι με τη δική του ορχήστρα με χάλκινα μουσικά όργανα, βγαίνει στους δρόμους πίνοντας και χορεύοντας και ζητάει κεράσματα από τους περαστικούς και τα σπίτια. Η μάσκα είναι απαραίτητη, όπως και το κέφι και η διάθεση για χορό. Έθιμο που υποσχόμαστε να σας μαγέψει.


Λίμνη Πλαστήρα


Περιπέτειες με 4x4 σε βατούς χωματόδρομους, ποδηλατάδα και πεζοπορία μέσα σε πανέμορφα δάση, άραγμα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με θέα στη λίμνη και τα χιονισμένα γύρω βουνά, ρουστίκ απολαύσεις στις ταβέρνες. Αγαπημένος ορεινός προορισμός για φυσιολάτρες και fans των εναλλακτικών σπορ αλλά και οικογένειες, η Λίμνη Πλαστήρα, σε υψόμετρο 750 μ. στα νοτιοδυτικά του Νομού Καρδίτσας, περιστοιχίζεται από 18 πανέμορφα και γραφικά χωριουδάκια και διαθέτει αναπτυγμένη τουριστική υποδομή. Μην αφήσετε ούτε μέτρο ανεξερεύνητο από τα 55 χλμ. που απαιτούνται για να ολοκληρώσετε το γύρο της λίμνης, η οποία έχει έκταση 25.000 στρέμματα περίπου. Το Νεοχώρι –το πιο αναπτυγμένο τουριστικά σε σχέση με τα υπόλοιπα χωριά– απλώνεται στην πλαγιά και προσφέρει πανοραμική θέα στη Λίμνη Πλαστήρα. Γνωστά και ως «Παραλία», τα Καλύβια Πεζούλας, σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη, στη νοτιοδυτική της πλευρά, πήραν το όνομά τους από τις μονόχωρες πρόχειρες κατασκευές από καλάμια και λάσπη στις οποίες αποθήκευαν τα αγροτικά προϊόντα και τα εργαλεία τους οι αγρότες της περιοχής. Στο χωριό θα βρείτε εταιρείες που οργανώνουν υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ιππασία και τοξοβολία, αλλά και πολλές ταβέρνες. Η Νεράιδα, μέσα στα έλατα, σε υψόμετρο 1.120 μ. και με θέα στη λίμνη που θα σας κόψει την ανάσα, προσφέρεται για διαδρομές μέχρι τη βρύση του Αλεξανδρή ή το Ναό Γενεσίου Θεοτόκου (16ος αιώνας) στα 3 χλμ. βορειοανατολικά του χωριού. Η Καστανιά, κρυμμένη σε μια κατάφυτη από έλατα περιοχή, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της κατασκήνωσης, καθώς στην περιοχή λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ. Μη φύγετε από εδώ αν δεν δείτε από κοντά μία από τρεις εναπομείνασες βιοτεχνίες τσαρουχιών στην Ελλάδα. Στο χωριό λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια και κοινοτικός ξενώνας. Άλλα όμορφα χωριά είναι η Πεζούλα, χτισμένη στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού, με τα σπίτια του οικισμού να απλώνονται στις δύο πλευρές της ρεματιάς με τις καστανιές, τα έλατα και τις βελανιδιές, και η Μπελοκομύτη, σκαρφαλωμένη σε μια γραφική πλαγιά των Αγράφων, με τα πετρόχτιστα σπίτια, τις λουλουδιασμένες αυλές και τα ξυλόγλυπτα μπαλκόνια να «διακοσμούν» τα στενά της δρομάκια.

Τρίκαλα Κορινθίας


Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες και είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μ., 1000 μ. και 1100 μ. αντιστοίχως και είναι ένα απ’ τα παλαιότερα ορεινά παραθεριστικά κέντρα. Τα Τρίκαλα χτίστηκαν στη θέση του αρχαίου Μύσαιου, το 10ο αιώνα, από τους πεδινούς, που κυνηγημένοι από επιδρομείς, ανέβηκαν και έκτισαν χωριά σε όμορφο και υγιεινό τόπο. Τα Τρίκαλα υπήρξαν πατρίδα των Νοταραίων, ισχυρών προεστών της Κορινθίας.
Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σημαντικά. Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά.Στα Ανω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί, όπως το αρχοντικό των Νοταράδων και ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα.Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα στην Ορεινή Κορινθία, στο κέντρο του χωριού ο επισκέπτης αντικρίζει την υπέροχη πετρόκτιστη πλατεία με τα δύο υπερ-αιωνόβια πλατάνια που σε συνδυασμό με  τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφέ συνθέτουν ένα εξαιρετικά μοναδικό σκηνικό στα 900μ. υψόμετρο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει  κάθε λογής συνταγές στις ταβέρνες του χωριού φτιαγμένες με μεράκι από τις μαγείρισσες των καταστημάτων. Η φιλοξενία, κυρίαρχο στοιχείο στους ξενώνες του χωριού, είναι εξαιρετική και σε κάνει να νοιώθεις σαν στο σπίτι σου, σε περιβάλλον παραδοσιακό και ζεστό. Εξερευνώντας το χωριό μπορείς να δεις τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες καθώς και να απολαύσεις τη θέα στο βουνό αλλά και στη θάλασσα γαληνεύοντας ψυχή και σώμα.

 

Με πληροφορίες από τις τουριστικές πύλες των περιοχών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti