
Ολοκληρώθηκε, λίγες ημέρες πριν, η έκδοση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου του πονήματος με τίτλο «Το Δεσποτάτο του Μυστρά, Ιστορία και Πολιτισμός – Ο δρόμος της δοκιμασίας προς τη Νέα Ελλάδα». Το έργο έχει συγγραφεί από ένα πνευματικό τέκνο της Λακωνίας και του Μυστρά, τον φιλόλογο – συγγραφέα Δημήτρη Γ. Κατσαφάνα.
Στις 650 σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας ανασυνθέτει την ιστορία και τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή της πολιτείας των Κατακουζηνών και των Παλαιολόγων. Στην πολιτεία του Μυστρά, η οποία υπήρξε η τελευταία αναλαμπή μιας σπουδαίας πνευματικής και καλλιτεχνικής άνθησης αλλά και ο τόπος όπου ο φιλόσοφος Πλήθων οραματίστηκε το νέο ελληνικό κράτος, για τη δημιουργία του οποίου χρειάστηκαν νύχτες πολλών αιώνων και θυσίες αμέτρητες.
Τα αντίτυπα της έκδοσης θα προωθηθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε βιβλιοθήκες, σχολεία, δήμους, οργανισμούς, φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης και αλλού, με στόχο να ωφεληθεί το ερευνητικό αλλά και το ευρύ αναγνωστικό κοινό.
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εορτάζοντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, έχει προγραμματίσει την έκδοση ιστορικών συγγραμμάτων, τη δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών και ψηφιακών εφαρμογών, την ανέγερση αφιερωματικών μνημείων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων ποιότητας καθώς και άλλες δράσεις.
Ποιος είναι ο Δ. Κατσαφάνας
Ο Δημήτρης Κατσαφάνας γεννήθηκε στην Παλαιοπαναγιά Λακωνίας. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης καί διετέλεσε διαδοχικά γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και προϊστάμενος Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης. Είναι ενεργό μέλος της «Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών» και του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Παράλληλα προς το διδακτικό του έργο, τη σκέψη του απασχόλησε ο σύγχρονος φιλοσοφικός στοχασμός και η ιστορικότητα των Ελλήνων.
Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών