Το ICC Women Hellas βρέθηκε στη Βαμβακού

Και μας αποκάλυψε τα μυστικά της τοπικής γαστρονομίας

Τετάρτη, 15 Σεπτέμβριος 2021 15:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το ICC Women Hellas βρέθηκε στη Βαμβακού

Το ICC WOMEN HELLAS φιλοξενήθηκε στο χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας από την ομάδα «Vamvakou Revival» και συμμετείχε στο Πικ Νικ Γευσιγνωσίας, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, ως μέρος του «Vamvakou Revival Experience Festival 2021» που υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού. 

Ο Χάρης Βασιλάκος, Υπεύθυνος Προγραμμάτων της «Vamvakou Revival», καλωσόρισε όλους όσοι έφτασαν στο όμορφο χωριό της Βαμβακούς, την γενέτειρα του Σταύρου Νιάρχου, και στην τοποθεσία Κάτω Βρύση όπου έγινε το πικ νικ. Η υπεύθυνη του cluster Αγροδιατροφής & Επιχειρηματικότητας του ICC WOMEN HELLAS, Νίκη Γιαβρόγλου, η επικεφαλής του cluster Λακωνίας, Αιμιλία Ρηγάκου, η chef, Ντίνα Νικολάου, και τα μέλη του cluster Λακωνίας, Μαρία Καράμπελα, συγγραφέας γαστρονομίας & Πάολα Ρόχας, βιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με συντονίστρια την υπεύθυνη επικοινωνίας του ICCWH, Ειρήνη Νικολοπούλου, μύησαν τους καλεσμένους ντόπιους, εκδρομείς και επισκέπτες του χωριού στην παραδοσιακή κουζίνα του Πάρνωνα, αποκαλύπτοντας πώς συνδέεται η μαγειρική με την ιστορία και τον πολιτισμό  της Λακωνίας. Μαζί τους, παράλληλα με τις ομιλίες, τρεις κυρίες από τη Βαμβακού παρουσίαζαν πώς φτιάχνονται τα παραδοσιακά ζυμαρικά, οι Γκόγκες.

ERA

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Σπάρτης και προέδρου του ICC, Πέτρου Δούκα, και  έδωσε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την μεγάλη οικογένεια του International Chamber of Commerce ενώ συνεχάρη το cluster Λακωνίας για την πρώτη αυτή σημαντική δράση του εκτός Αθηνών.

Η Νίκη Γιαβρόγλου εκπροσωπώντας τα clusters Επιχειρηματικό & Αγροτοδιατροφικό έλαβε πρώτη τον λόγο και επεσήμανε: «είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε όχι απλά κάποιες παραδοσιακές συνταγές της Λακωνίας, αλλά να αναδείξουμε τη διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων στη σημερινή εποχή, πώς η έρευνα και η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει τα προϊόντα αυτά να γίνουν πιο γνώριμα στους καταναλωτές του εξωτερικού και πώς μπορούν να ενταχθούν οι γυναίκες πιο οργανωμένα και εντατικά στον τομέα αυτό.
Άλλωστε η καλλιέργεια της γης και το σύστημα παραγωγής τροφίμων είναι μια βιομηχανία 10.000 ετών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ισότιμα τις γυναίκες χωρίς αποκλεισμούς».

H επικεφαλής του cluster Σπάρτης -Λακωνίας Αιμιλία Ρηγάκου επικεντρώθηκε στο ελαιόλαδο, και ειδικά το αγουρέλαιο, το οποίο, όπως είπε, οι αρχαίοι ελάμβαναν και ως φάρμακο, ενώ την πικρή, πικάντικη γεύση του οποίου παρατηρούμε έντονα και στο Λακωνικό ελαιόλαδο, καθώς οι ποικιλίες που ευδοκιμούν εδώ περιέχουν τις γνωστές πια φαινόλες. «Δεν πρόκειται ποτέ να φύγει από το μυαλό, αλλά και την καρδιά μου», μοιράστηκε την παιδική ανάμνηση της με το κοινό, η κυρία Ρηγάκου, «αυτή η αίσθηση, αυτό το άρωμα, η γεύση και το χρώμα του πρωτόλαδου στο ελαιοτριβείο όταν γυρίζοντας τα μεσημέρια από το σχολείο προς το σπίτι, έκανα πάντα μια στάση στον Συνεταιρισμό του Ξηροκαμπίου για να μου βρέξει ο πατέρας μου ζεστό ψωμί σε φρέσκο λάδι».

VAEF

Η διακεκριμένη Ελληνίδα σεφ Ντίνα Νικολάου μίλησε με πάθος για τη σημασία της γαστρονομίας στον τουρισμό και την άνθηση του στα χωριά του Πάρνωνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, αν πραγματικά αξιοποιήσουμε τον πλούτο των παραδοσιακών συνταγών, αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα και προσφέρουμε στο τέλος ποιοτικό φαγητό στους ξένους μας. Μάλιστα, μας μετέφερε την εμπειρία της από τη Γαλλία, την δεύτερη πατρίδα της, όπου επίσης ζει και εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια: «Δεν υπάρχει Γάλλος η Γαλλίδα που να επιστρέφει από τις διακοπές του στην Ελλάδα και όταν τον ρωτάμε πώς πέρασε, δεν εκθειάζει μόνο τα τοπία, αλλά το πρώτο που διηγείται ότι τον εντυπωσίασε είναι οι γεύσεις τα πιάτα, η κουζίνα που απόλαυσε σε κάθε χωριό η νησί που επισκέφτηκε.

Η Μαρία Καράμπελα παρουσίασε τα πιάτα των λακωνικών χωριών του Πάρνωνα που, όπως τόνισε, βασίζονται κυρίως στην εφευρετικότητα των κατοίκων του & αποτελούν μία πρόταση υγιεινού και λιτού τρόπου διατροφής στις νεότερες γενιές, πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα της αφθονίας και του γρήγορου φαγητού της εποχής .

Όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, είχαν την τύχη να απολαύσουν αμέσως μετά τις ομιλίες ένα παραδοσιακό χορταστικό γεύμα, επιμελημένο από το εστιατόριο-καφέ Βουρέικο που λειτουργεί στο χωριό από τη Vamvakou Revival. Ένα λαχταριστό πικ νικ, με αυθεντικές γεύσεις από τα χωριά του Πάρνωνα που περιελάμβανε ορφανό στιφάδο, κατσίκι με πιλάφι, γκόγκες, χόρτα του βουνού & πιταρούδες.

Το όμορφο γεύμα κάτω από τα πλατάνια συμπληρώθηκε με οινογνωσία κρασιού από το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ και τον Αλέξανδρο, εγγονό του αειμνήστου Γεωργίου Αβέρωφ.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti