Σπαρτιάτες Δρομείς στον υπερμαραθώνιο της ζωής τους

Ανοίγουν την καρδιά τους στον «Λακωνικό Τύπο» οι 4 τολμηροί αθλητές που συμμετέχουν στο 40ο «Σπάρταθλον»

Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2022 20:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σπαρτιάτες Δρομείς στον υπερμαραθώνιο της ζωής τους

Ο Σύλλογος των «Σπαρτιατών Δρομέων» ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στην ιστορική πόλη της Σπάρτης, με στόχο την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και τη διάδοση του φίλαθλου πνεύματος μέσα από την άθληση αλλά και τα οφέλη που αποκομίζονται από αυτή.

Παράλληλα, οι Σπαρτιάτες δρομείς αναπτύσσουν σημαντική δραστηριότητα, μέσα από τη διοργάνωση αγώνων αλλά και τη συμμετοχή των μελών του συλλόγου σε μεγάλες και σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις.

Ωστόσο, ολόκληρη η αθλητική χρονιά επικεντρώνεται σε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως κι αυτό δεν είναι άλλο από το «Σπάρταθλον».

Στη φετινή διοργάνωση, οι Σπαρτιάτες Δρομείς συμμετέχουν με τέσσερις αθλητές, τη Μαρία-Στέλλα Ξενάκη, τον Γιώργο Κουλόγιαννη, τον Γιώργο Τσάκωνα και τον Χρήστο Αναγνωστάκο.

Ο «Λακωνικός Τύπος» βρέθηκε με τους Σπαρταθλητές σε ένα διάλειμμά τους από τις πολύωρες προπονήσεις, συνομίλησε μαζί τους και σας μεταφέρει τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα.

-Γιατί αποφασίσατε να τρέξετε στο «Σπάρταθλον»;
Μαρία-Στέλλα Ξενάκη: Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησα να τρέχω δεν φαντάστηκα ποτέ πως θα έτρεχα περισσότερα χιλιόμετρα από την απόσταση του Μαραθωνίου. Ο άντρας μου έχει τρέξει δύο φορές και για μένα. Αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για να νιώσω πως μπορώ να τα καταφέρω. Είναι η δύναμη που χρειάζομαι και για την ακρίβεια η δύναμη που κρύβεται πίσω από όλη την προετοιμασία μου. Μετά τον αγώνα του δρόμου των αθανάτων,  μεταξύ σοβαρού και αστείου, αποφασίσαμε πως πρέπει να βάλω το όνομά μου στην κλήρωση για το Σπάρταθλον. Ένας κλήρος που δεν φανταζόμασταν ποτέ πως θα διαβαστεί το όνομα μου, αλλά πέσαμε και οι δύο έξω. Και όταν τελικά άκουσα το όνομά μου δεν ήξερα αν πρέπει να χαρώ ή να κλάψω. Τώρα που η προετοιμασία έχει τελειώσει και είμαστε λίγες μέρες πριν τον αγώνα, νομίζω πως ήταν ό,τι καλύτερο έχω ακούσει. Ελπίζω να πάνε όλα καλά για όλους μας και να καταφέρουμε να αγγίξουμε το άγαλμα του Λεωνίδα όντας υγιείς και χαρούμενοι.

-Τι απαιτεί η προετοιμασία για έναν τέτοιο αγώνα;
Γ. Τσάκωνας: Πειθαρχία, σωστή διατροφή, όχι ξενύχτια και αλκοόλ, να τηρείς το πρόγραμμα από τον προπονητή σου και να έχεις υπομονή και επιμονή.

-Υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά -σωματικά και πνευματικά- που πρέπει να έχει κάποιος αθλητής για να διακριθεί στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων;
Γ. Κουλόγιανης: Πιστεύω πως μια σωστή προετοιμασία, με τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις και τη σωστή καθοδήγηση από έναν προπονητή, μπορεί να δώσει αποτελέσματα όσον αφορά το σκέλος ενός υγιούς τερματισμού. Ό,τι αφορά το πνευματικό υπόβαθρο -πράγμα πολύ σημαντικό και ουσιώδες- θεωρώ πως πρέπει να είναι έμφυτο στον αθλητή! Πέρα από τον αγώνα, ο συνδυασμός της προσωπικής ζωής με την εργασία, καθώς και η αγωνιστική προετοιμασία, απαιτούν διαχείριση εφάμιλλη με έναν στρατιώτη και σίγουρα ψυχικά αποθέματα, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο αγώνας-στόχος!

- Φαντάζομαι ότι αγώνες και προπονήσεις καταναλώνουν πολύ χρόνο από τη ζωή σας. Πώς καταφέρνετε να συνδυάζετε εργασία, οικογένεια και τρέξιμο;
Χρ. Αναγνωστάκος: Το κίνητρο για έναν επιτυχημένο τερματισμό λειτουργεί έτσι ώστε να βρίσκεις τον απαιτούμενο χρόνο για σωστή προετοιμασία. Η καλή φυσική κατάσταση από την άλλη δίνει την αντοχή για τις καθημερινές προκλήσεις.

Ο «Λακωνικός Τύπος», όπως και όλοι οι Λάκωνες, εύχονται στους Σπαρτιάτες δρομείς, καλή επιτυχία στον αγώνα και να είναι σίγουροι πως όλοι θα βρίσκονται στον ανδριάντα του Λεωνίδα για να τους χαρίσουν το πιο θερμό τους χειροκρότημα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti