Πέτρος Δούκας: «Αφήνω τους αντιπάλους μου στην απραξία τους και στις αντιγραφές»

Συνέντευξη του δημάρχου Σπάρτης στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 06 Οκτώβριος 2023 10:53 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πέτρος Δούκας: «Αφήνω τους αντιπάλους μου στην απραξία τους και στις αντιγραφές»

Έτοιμος να κοιτάξει «Μπροστά» και να συνεχίσει το έργο του «για την πόλη και τα χωριά που αγαπάμε» δείχνει στη συνέντευξή του στον «Λακωνικό Τύπο» ο Πέτρος Δούκας, εν ενεργεία και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Σπάρτης. Παρουσιάζει λοιπόν τα έργα, τις πρωτοβουλίες και τις επινοήσεις της Δημοτικής του Αρχής και περιγράφει το στοίχημα της επόμενης πενταετίας. Όπως λέει, αφήνει πίσω του τις συνωμοσίες και τις τρικλοποδιές και προχωρά με εξωστρέφεια κι αισιοδοξία…

Κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 είχατε δηλώσει ότι θα παραμείνετε ως δήμαρχος για μια τετραετία, θα «αλλάξετε» την πόλη και θα παραδώσετε την σκυτάλη στον επόμενο ώστε να συνεχίσει την αναπτυξιακή τροχιά την οποία θα είχατε θέσει. Γιατί αποφασίσατε να είστε εκ νέου υποψήφιος; Τι ήταν αυτό που δεν ολοκληρώθηκε και γιατί ζητάτε ξανά την ψήφο των συμπολιτών μας;
Από το 2019 που έλαβα τη λαϊκή εντολή προκειμένου να σχηματίσω την παρούσα Δημοτική Αρχή, είχα να αντιμετωπίσω σωρεία προβλημάτων και εμποδίων. Για δύο και επιπλέον χρόνια είχα να αντιμετωπίσω την καταστροφική και φονική πανδημία, με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα χρηματοδοτικά προγράμματα λίγο-πολύ κλειστά. Ήμουν αναγκασμένος να κυβερνήσω με περίπου 10 στους 41 δημοτικούς συμβούλους,  λόγω του εκλογικού νόμου, χωρίς «πάγκο» και εφεδρείες. Ήμουν αναγκασμένος να αντιμετωπίσω μια συστηματική προσπάθεια εσωτερικής υπονόμευσης του έργου μας από άτομα που εξ αρχής δεν σκόπευαν να υπηρετήσουν την ιδέα της Σπάρτης, αλλά μόνο τα δικά τους δήθεν πολιτικά συμφέροντα για να αρπάξουν από μέσα την εξουσία. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού που ούτως ή άλλως λειτουργούσε με τις γνωστές εργασιακές αγκυλώσεις. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τραγικές κληρονομημένες ελλείψεις σε υποδομές (γήπεδα, βρεφονηπιακούς σταθμούς, πάρκα, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις), ηλεκτροφωτισμό, μηχανήματα και οχήματα, οδοποιία, αγροτικούς δρόμους, σχολικά κτίρια, λειτουργία ΧΑΔΑ, καταχρεωμένη ΔΕΥΑΣ, κλπ.). Και όμως, μαζί με τους συνεργάτες μου πετύχαμε όσα δεν είχαν επιτευχθεί από κανέναν τα τελευταία 30 χρόνια. Αξίζει να αφήσουμε στη μέση τόσα έργα, τόσες δράσεις, τόσες φοβερές πρωτοβουλίες;

Αφήνω τους αντιπάλους μου στην απραξία τους και στο να αντιγράφουν οράματα ο ένας από τον άλλον! Προσπαθούν να αντιγράψουν και το δικό μας πρόγραμμα που είναι ήδη σε εξέλιξη, ως δήθεν δικά τους οράματα. Αυτό είναι μεν πολιτικά ανήθικο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και κομπλιμέντο για εμάς.
 
Κρίνοντας τον εαυτό σας ως Δήμαρχο αλλά και τη θητεία της Δημοτικής σας Αρχής, ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα επιτεύγματά σας, τι κάνατε προς όφελος της πόλης;
Βάλαμε τη Σπάρτη στο παγκόσμιο χάρτη ύστερα από δεκαετίες ανυπαρξίας!
Τώρα, όσον αφορά τα έργα μας σας παραπέμπω στο 16-σέλιδο προεκλογικό μας φυλλάδιο. Θα βαρεθείτε να διαβάζετε! Αεροδρόμιο, ΧΑΔΑ, ΔΕΥΑΣ, ΚΕΕΜ, ηλεκτροφωτισμός, το πλήθος των δημοτικών τεχνικών έργων, οδοποιίες, Πολιτική Προστασία (4 χρόνια χωρίς πυρκαγιές = γλυτώσαμε τους δημότες μας από δεκάδες εκατομμύρια σε καταστροφές περιουσιών), πολιτισμός με εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας, δημιουργία και καταξίωση του SPARTA ECONOMIC FORUM. Ήδη καταστήσαμε τη Σπάρτη από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα παγκόσμια κέντρα αγώνων υπεραντοχής. Να προσθέσουμε το πλήθος των δημοτικών έργων, και των δράσεων πρόνοιας και αλληλεγγύης, την αγκαλιά στα αδέσποτα και την βελτίωση των καταφυγίων της  και πολλά άλλα.
 
Ποια είναι η διεθνής ακτινοβολία που θα φέρετε στον Δήμο;
Εμείς ήδη βάλαμε τη Σπάρτη στο Παγκόσμιο χάρτη! Ήδη έχει αυξηθεί κατακόρυφα η πληρότητα των ξενοδοχείων! Ήδη διοργανώθηκαν συμπόσια διεθνούς ακτινοβολίας από το SPARTA ECONOMIC FORUM. Ήδη προσκληθήκαμε στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο για να μιλήσουμε για τη Σπάρτη! Ήδη έχει αυξηθεί η ζήτηση για δάνεια για αναπτυξιακές επενδύσεις των Σπαρτιατικών επιχειρήσεων!
Ήδη μετά την ίδρυση της Αναπτυξιακής Σπάρτης - Ευρώτα, δημιουργούμε το Γραφείο INVEST IN SPARTA για τη προσέλκυση επενδύσεων!
Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στον συνδυασμό «Σπάρτη, Δήμος που μας ΑξίΖΕΙ», δείχνουμε την υπεροχή μας με πραγματικά έργα και πραγματικές αποδείξεις, σε πρωτοβουλίες, δράσεις, έργα και πεπραγμένα της τετραετίας που πέρασε.
Υπερπηδώντας τα εμπόδια που υψώθηκαν στο δρόμο μας, αφήνοντας πίσω μας τις συνωμοσίες και τις τρικλοποδιές που μας έβαλαν, κοιτάζουμε ΜΠΡΟΣΤΑ για να συνεχίσουμε το έργο μας για την πόλη και τα χωριά που αγαπάμε. Ζητάμε από τους συνδημότες μας, να μας δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσουμε το έργο μας, προκειμένου όλος ο κόσμος να μιλάει για την σύγχρονη Σπάρτη.
 
Είναι στοίχημα για εσάς η πόλη να ανακτήσει τη χαμένη της αίγλη. Αναφέρατε πρόσφατα ότι καταφέρατε να βάλετε τη Σπάρτη ξανά στον παγκόσμιο χάρτη. Ποιες είναι οι ενέργειες εξωστρέφειας που έχετε δρομολογήσει και πώς αυτές θα συνδυαστούν με την ουσιαστική αναβάθμιση της καθημερινότητας που τόσο έχουν ανάγκη οι δημότες;
Τι να πρωτοαπαντήσω; Τη φοβερή αναπτυξιακή σχέση με το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ; Τη διεθνή καταξίωση των εκδηλώσεων του SPARTA ECONOMIC FORUM; Την επίσκεψή μας στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο; Το ότι ήδη καταστήσαμε τη Σπάρτη από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα παγκόσμια κέντρα αγώνων υπεραντοχής; Και τόσα άλλα!
Δεν υπάρχει άλλος Δήμος στην Ελλάδα που να εμπιστεύτηκε σε γυναίκες τόσο υψηλά αξιώματα και επιτελικές θέσεις, όσο επί των ημερών μου! Αντιδημαρχίες, Γενική Γραμματεία του Δήμου, προεδρίες και αντιπροεδρίες Νομικών Προσώπων, προεδρία του ΔΣ της Αναπτυξιακής Σπάρτης-Ευρώτα, προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, διευθύνσεις Δημοτικών Υπηρεσιών κ.α. Πουθενά αλλού!
Επίσης κάναμε ειδική εκδήλωση τιμής για τη γυναίκα αγρότισσα και συστήσαμε με το International Chamber of Commerce Greece (ICC) - Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το ICC WOMEN SPARTA για να διευκολύνουμε την ανάδειξη της γυναικείας δημιουργικότητας και την δικτύωση των Σπαρτιατισσών με το παγκόσμιο οργανισμό και δίκτυο του ICC. Ήδη με το ICC και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράψαμε και Μνημόνιο -το πρώτο τέτοιο Μνημόνιο με Υπουργείο σε όλη την Ελλάδα- για την ανάδειξη της Γυναικείας Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Ακόμα μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία και επινόηση της Δημοτικής μας Αρχής ήταν το Sparta Economic Forum, ώστε να διοργανώνονται στη Σπάρτη συμπόσια για τις διεθνείς σχέσεις, τα γεωπολιτικά, την οικονομία, τα αγροτικά τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις τέχνες και τις επιστήμες, την ιατρική και την υγεία και τις νέες τεχνολογίες, και έτσι η Σπάρτη να γίνει διεθνές κέντρο προσέλκυσης τέτοιων συνεδρίων. Στα πλαίσια του Sparta Economic Forum ήδη διοργανώθηκαν το 2020, τα δύο μεγαλύτερα συμπόσια που έχουν γίνει ποτέ στη νότια Πελοπόννησο. Το ένα για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη Χώρα μας- με κορυφαίους υπουργούς και ειδικούς, και το δεύτερο για το Αιγαίο, τα Ελληνοτουρκικά και τις Διεθνείς Σχέσεις της χώρας μας. Τον Ιούλιο 2022 συνδιοργανώσαμε στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης το εξαιρετικά ενδιαφέρον Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Η τέχνη του πολέμου τότε και τώρα: Από τις Θερμοπύλες και τον Γρανικό στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία», σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα της Association of The US Army και με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, ιστορικών και βετεράνων του Αμερικανικού Στρατού, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη συνεργασία μεταξύ Ελληνικού δήμου, ξένου πανεπιστημίου και ξένης στρατιωτικής ένωσης. Τον Ιούνιο 2023 συνδιοργανώσαμε με το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ και την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών και σε συνεργασία με άλλα κορυφαία ακαδημαïκά ιδρύματα, το πρωτοποριακό Διεθνές Φόρουμ Σπαρτιατικών Σπουδών με θέμα «H αρχαία Σπάρτη στον 21ο αιώνα: Σύγχρονες τάσεις και νέες εξελίξεις», η μεγαλύτερη διεθνής εκδήλωση για τη Σπάρτη που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο! 

Με πρωτοβουλία μας, και στα πλαίσια του SPARTA ECONOMIC FORUM, προσκαλέσαμε και διοργανώσαμε στη Σπάρτη, μια μοναδική στα χρονικά συνάντηση τέτοιων οργανώσεων υψηλού κύρους και ειδικού βάρους και εξωστρέφειας! Είχαμε τη χαρά και τη τιμή να υποδεχθούμε περίπου 40 μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού που απαρτίζεται από ελληνικής καταγωγής βουλευτές και γερουσιαστές νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής. 

Θα συστήσουμε και την ομάδα Sparta Tech Revival με στόχο την εξοικείωση των νέων με την υψηλή τεχνολογία. Εφόσον η οικουμένη κινείται με τους ρυθμούς της πολύ υψηλής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, θέλουμε αντίστοιχα να υψώσουμε σχετικά και το επίπεδο της Σπάρτης. 

Είμαστε ο πρώτος και ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που επινόησε να καταγράψει και να εκδώσει με τα επίσημα κρατικά Ελληνικά Ταχυδρομεία - ΕΛΤΑ, νέες σειρές γραμματοσήμων που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της, και τη διαδικτυακή πώλησή τους! 

Όπως επίσης ανακοίνωσα, αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή μια πρωτοβουλία «αδελφοποίησης» και σύναψης στενών σχέσεων, μεταξύ λυκείων και μαθητών της Σπάρτης, με λύκεια στην Hué, ιστορική πρώην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, του Νόττινχαμ και του Τάραντα, πρώην αποικία της Σπάρτης στη νότια Ιταλία. Στόχος, να γνωριστούνε τα παιδιά μεταξύ τους αρχικά διαδικτυακά, να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό των άλλων, να φιλοξενήσουμε και να φιλοξενηθούμε στις πόλεις αυτές, να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, επαγγελματικού προσανατολισμού κ.α. Ευελπιστούμε ότι τα δικά μας λύκεια θα ανταποκριθούν άμεσα σε αυτές τις προκλήσεις και ευκαιρίες.
 
Οι συνεργάτες παίζουν σημαντικό ρόλο για να υπάρξει αποτελεσματικότητα στη διοίκηση ενός Δήμου. Έχετε μιλήσει κατά το παρελθόν για «αποστάτες» που δεν ήταν πιστοί στο όραμά σας. Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των νέων υποψηφίων σας; Πιστεύετε ότι έχετε τους καταλληλότερους ανθρώπους για την επόμενη πενταετία αυτοδιοικητικής ευθύνης;
Το κριτήριο ήταν κυρίως η ανιδιοτελής όρεξη για προσφορά, οι γνώσεις και η αφοσίωση στην ιδέα του μεγαλείου της Σπάρτης!
 Όσον αφορά κάποιους από την δική μας παράταξη, οι οποίοι ρίξανε τις ασπίδες την ώρα της μάχης, μας υπονόμευσαν και τώρα τρέχουν και αναζητούν ψήφους σε άλλες παρατάξεις, στεναχωριέμαι γιατί τους ανέδειξα. Οι περισσότεροι ήταν παντελώς άγνωστοι και αυτοί αντί να δείξουν αφοσίωση και να έχουν κατά νου το καλό της Σπάρτης, ‘ψωνίστηκαν’ απ’ τις 300 ψήφους που πήραν στις εκλογές του 2019 και απ’ την εξουσία και νόμισαν ότι κάτι έγιναν, έδιναν εμπιστευτικές πληροφορίες σε άλλες παρατάξεις για να τις καλοπιάσουν καλού-κακού, και κοίταζαν μόνο τον εαυτούλη τους! Τώρα διαδίδουν ότι θα σώσουν τη Σπάρτη μέσα από αυτές τις άλλες παρατάξεις! Είναι θέμα ανατροφής και χαρακτήρα!
Όταν πρωτοέπιασα δουλειά στη CITIBANK NEWYORK, ο πατέρας μου μού είπε: «Η Citibank σου έδωσε την ευκαιρία να δείξεις τι αξίζεις! Να της είσαι πάντα ευγνώμων! Και τσάμπα να σου ζητήσει να δουλεύεις, κάν’το!» Έτσι έμαθα να συμπεριφέρομαι! Είναι θέμα ανατροφής και χαρακτήρα! Εγώ γύρισα σελίδα, αναγνωρίζω ότι έκανα λάθος που τους εμπιστεύτηκα, έχω κάνει και άλλα λάθη, αλλά με τους συνεργάτες μας κοιτάμε μόνο μπροστά!
 
Αν το αποτέλεσμα της κάλπης σας ορίσει στην αντιπολίτευση, πάνω σε ποια βάση θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε συνέργειες με άλλες παρατάξεις; Θα είστε καλός σε έναν τέτοιο ρόλο;
Ας μας ορίσει πρώτα στην αντιπολίτευση και βλέπουμε - αν και δεν βλέπω κάτι τέτοιο!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti