Πέντε μέρες στο Λονδίνο (1)

Δευτέρα, 22 Ιούλιος 2019 21:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Στο Λονδίνο είχα ξαναπάει ανέμελα και χαριτωμένα για να δω ένα τουρνουά μπάσκετ. Αυτή τη φορά, είδα πολύ περισσότερα. Αιτία, η συνάντησή μου με ένα Έλληνα φίλο μου, που πριν έναν χρόνο έφυγε από την Ελλάδα αυτός, η γυναίκα του και τα τρία του παιδιά, έχοντας στην τσέπη του τα έξοδα διαβίωσης μόλις έξι μηνών.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο ίδιος εργάζεται σε ένα μεγάλο μελετητικό γραφείο, (είναι αρχιτέκτονας), η σύζυγός του σε μια φημισμένη αλυσίδα υγιεινής διατροφής και ο ενήλιξ υιός του σε μια εμπορική εταιρεία.
Είδα έναν ευτυχισμένο άνθρωπο, ο οποίος θεωρεί ότι έσωσε την οικογένεια του, κυρίως τα παιδιά του. Και μου έδωσε το παράδειγμα του μικρότερου 8χρονου γιου του, μέσα από την περιγραφή του εκπαιδευτικού συστήματος της Βρετανίας.
Δείτε παρακαλώ:
* Τον δέχθηκαν στο σχολείο αν και δεν γνώριζε ούτε μια αγγλική λέξη. Του έδωσαν μια... βεντάλια με εικόνες. Την άνοιγε και όταν έδειχνε το τηλέφωνο σήμαινε "θέλω να τηλεφωνήσω", το νερό διψάω κ.ο.κ.
* Του έβαλαν ατομικά δάσκαλο αγγλικών. Σήμερα ομιλεί καλύτερα από τα ελληνικά.
* Το Δημόσιο Σχολείο παρέχει πλήρη διατροφή με δικό του εστιατόριο (προσωπικό, κουζίνα κ.α.)
* Στο Σχολείο γίνονται ΟΛΑ: Μουσική, αθλητισμός, εκδρομές στη φύση όπου το παιδί περιγράφει φυτά και πουλιά, επισκέψεις στα Μουσεία, ποίηση, φιλοσοφία, λογοτεχνία! Σε αυτή την ηλικία!
* Δεν υπάρχει βαθμολογία. Για κάθε μαθητή υπάρχει μια πλήρης έκθεση προς την οικογένεια, για την κοινωνική και ψυχολογική του συμπεριφορά, τις δεξιότητες του, τις ελλείψεις του.
* Η αριστεία είναι η βάση της εκπαιδευτικής προσπάθειας. Κάθε παιδί επιβραβεύεται αν διακριθεί στο μάθημα, το θέατρο, τη μουσική, τον αθλητισμό τη σκέψη.
* Τώρα το καλοκαίρι, όλα τα 8χρονα αυτά παιδιά επιλέγουν έξι βιβλία από την Βιβλιοθήκη του Σχολείου. Τον Σεπτέμβριο θα αναλύσουν τα βαθύτερα νοήματα που εισέπραξαν. Το παιδί που εμβάθυνε περισσότερο θα επιβραβευτεί.
* Δάσκαλοι και γονείς οργανώνουν πάνω από 20 εκδηλώσεις το χρόνο για την είσπραξη χρημάτων (π.χ. πώληση... κέικ!) ενώ υπάρχουν και χορηγίες με οποιοδήποτε ποσό. Το Σχολείο με τα χρήματα αυτά προσλαμβάνει εξειδικευμένους δασκάλους, ή οργανώνει επιμορφωτικές εκδρομές.
* Η ομάδα μπάσκετ του Λονδίνου Lions έχει την υποχρέωση να δέχεται τα παιδιά στο γήπεδο και οι αθλητές του να τους δείχνουν πως να παίζουν μπάσκετ.
Ο κατάλογος είναι μακρύς, δεν έχω χώρο να σας περιγράψω αυτό που μου είπε ο φίλος μου: Το παιδί του στο βρετανικό σχολείο όπου συνυπάρχουν αγκαλιασμένα παιδιά από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, απέκτησε αυτοπεποίθηση, υψηλή συγκρότηση, αυτοεκτίμηση, κοινωνικότητα, αρχές και ένα πλούτο σκέψης πέραν της φαντασίας για 8χρονους.
"Έσωσα τα παιδιά μου" μου είπε με μια γαλήνια ηρεμία που στην Ελλάδα έχω χρόνια να δω.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα