Πρωτοπόρος η Πελοπόννησος στον αλιευτικό τουρισμό

Ταξίδια ψαρέματος για τόνωση της οικονομίας και της παράδοσης

Δευτέρα, 11 Ιούλιος 2016 17:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρωτοπόρος η Πελοπόννησος στον αλιευτικό τουρισμό

Μετά από συζητήσεις και προσπάθειες πολλών χρόνων, καθορίστηκε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, το οποίο θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς και κατόχους επαγγελματικών σκαφών που επιθυμούν να ασκήσουν αλιευτικό τουρισμό, παράλληλα με τις επαγγελματικές αλιευτικές τους δραστηριότητες.

O αλιευτικός τουρισμός είναι η δυνατότητα εκείνη που έχει ο επισκέπτης ή ο τουρίστας μιας  περιοχής, να μπει σε ένα επαγγελματικό σκάφος, είτε για αναψυχή και επίδειξη τρόπων ψαρέματος, είτε για ψάρεμα. Είναι μια δραστηριότητα, ιδιαίτερα διαδεδομένη σε πολλά μέρη του κόσμου, που βρίσκει πρόσφορο πεδίο ανάπτυξης στην Πελοπόννησο.

Η δραστηριότητα του αλιευτικού τουρισμού στην Ευρώπη
Στην Ιταλία, μετά από 10 χρόνια κυοφορίας, το 1992 θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά ένας κανονισμός που πάντρευε τον τουρισμό, την αλιεία και το περιβάλλον. Οι επαγγελματίες αλιείς, μπορούσαν να επιβιβάσουν στα σκάφη τους μέχρι το ανώτερο 12 τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ανήλικους 14 ετών, χωρίς εποχιακούς περιορισμούς ή ωραρίων. Επίσης, ανάλογα με τις εξουσιοδοτήσεις, μπορεί να ασκείται η αλιευτική δραστηριότητα έως 20 μίλια από την ακτή με όλα τα αλιευτικά συστήματα, εκτός από τα συρόμενα. Το 2003 υπήρχαν στην Ιταλία περί τα 800 σκάφη, τα οποία είχαν εφοδιαστεί με τη σχετική άδεια αλιευτικού τουρισμού.

Στην Ουαλία, ο αλιευτικός τουρισμός είναι πολύ αναπτυγμένος, καθώς ενισχύει με σημαντικά οικονομικά κέρδη τις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου. Τα κέρδη από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις περιοχές αυτές, ανήλθαν το 2007, σε 115 εκατομμύρια στερλίνες.

Στην Ισπανία, τόσο οι Μεσογειακές όσο και οι ακτές του Ατλαντικού στην Ανδαλουσία είναι ιδανικές για την πραγματοποίηση αλιευτικών δραστηριοτήτων. Οι επισκέπτες επιδίδονται κυρίως στην αλιεία ξιφία και τόνου, από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, όπου οι ξιφίες επισκέπτονται τις ακτές της Γρανάδα, της Μάλαγα, της Αλμερίας καθώς επίσης και τον κόλπο του Κάδιξ. Σε πολλές περιοχές της Ανδαλουσίας υπάρχουν αλιευτικά πεδία για αλιεία τόνων, σκουμπριού, λαυρακιού, τσιπούρας κ.α. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται και διαγωνισμοί ψαρέματος για τους τουρίστες με διάφορα έπαθλα. Στο RioFrio, μια μικρή πόλη ανάμεσα στη Μάλαγα και τη Γρανάδα, ψαρεύονται από το 1664 πέστροφες, οι οποίες σερβίρονται σε διάφορες τοπικές γιορτές, στους πολυπληθείς επισκέπτες της περιοχής.

Οι αλιευτικές περιοχές της Ευρώπης περιλαμβάνουν ορισμένα εκπληκτικά τοπία και ελκυστικά αλιευτικά λιμάνια καθώς και πολλά άλλα στοιχεία, τα οποία μπορούν να τις καταστήσουν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Αλιευτικών Περιοχών FARNET, είναι ένα δίκτυο που έχει ως στόχο την υλοποίηση της Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). Το δίκτυο αυτό φέρνει σε επαφή ομάδες τοπικής δράσης στον τομέα της αλιείας (ΟΤΔΑ), διαχειριστικές αρχές, πολίτες και εμπειρογνώμονες από όλη την ΕΕ. Και σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο, που εγκρίθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2014, για την ανάπτυξη και προώθηση του παράκτιου και του θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη, είναι αυστηρά προσανατολισμένο, τόσο στην Ισπανία όσο και σε άλλες Μεσογειακές Ευρωπαϊκές Χώρες, όπως στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία αλλά και στη Ρουμανία και στην Πολωνία.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν:
- Αλιευτικός τουρισμός στην Καταλονία ( Pesca – Tourismin Catalonia, Spain)
- Ψάρεμα τόνου στην Ιταλία (Tuna Fishing Festivalin Cetara, Italy), φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Δήμο και το τοπικό γραφείο Τουρισμού. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αλιεία του τόνου.
  Ίσως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι:
- Θαλάσσιος τουρισμός στον κόλπο της Estepona της Ισπανίας. Οι τουρίστες επιβιβάζονται σε σκάφη και ενώ ταξιδεύουν ψαρεύοντας, μαθαίνουν να προετοιμάζουν πιάτα με ψάρι. Υπάρχουν επίσης ξεναγήσεις στην γειτονική "Bioparc”, όπου τα παιδιά αποκτούν γνώση σχετικά με τη θαλάσσια βιολογία, τις παραδοσιακές μέθοδες αλιείας και τον πολιτισμό.

Τι γινόταν μέχρι πολύ
πρόσφατα στην Ελλάδα;
Στην χώρα μας, παρόλο του ότι είμαστε γνωστοί σε όλο τον κόσμο για τη ναυτοσύνη μας και τις παραλίες μας, μόλις τον Ιούλιο του 2015, δόθηκαν οι πρώτες άδειες επαγγελματικού αλιευτικού τουρισμού. Στο παρελθόν, αν ήθελε κάποιος να ψαρέψει σε ερασιτεχνικό σκάφος, έπρεπε να ήταν εφοδιασμένος με ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας, ενώ στην περίπτωση του επαγγελματικού σκάφους ψαρέματος, έπρεπε ο επαγγελματίας ψαράς να σε προσλάβει, ως εργαζόμενο.

Η ανάπτυξη και προώθηση
του αλιευτικού τουρισμού στην Πελοπόννησο
Η ιδέα ξεκίνησε από το μηχανολόγο μηχανικό, Γιώργο Λουρδή, ο οποίος μεγάλωσε στην επαγγελματική βάρκα ψαρέματος του πατέρα του, Κωνσταντίνου Λουρδής, εν ενεργεία μέχρι σήμερα ψαρά, στα 81 του χρόνια και με περισσότερα από 65 χρόνια εμπειρίας στο επαγγελματικό ψάρεμα.

Έτσι λοιπόν, το 2012 υποστηριζόμενος από μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων, δημιούργησε την πλατφόρμα Ταξίδια Ψαρέματος (www.fishingtrips.gr), με έδρα το Παράλιο Άστρος Αρκαδίας. Σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες του χώρου αλλά και μέσα από επίμονους αγώνες χρόνων, στήριξε την προσπάθεια στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στη χώρα μας.

Μέσα από την συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα (www.fishingtrips.gr), ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, να προγραμματίσει και να κλείσει το ψάρεμά του, ενώ παράλληλα μπορεί να έχει διαθέσιμες όλες τις αναγκαίες τουριστικές πληροφορίες, στην περιοχή που επιλέγει.

Σε ανακοίνωσή του ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου αναφέρει: «Σήμερα λοιπόν που υπάρχει το νομικό Πλαίσιο, ως Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, φιλοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε περισσότερα σκάφη στις θάλασσες και τους μοναδικούς κολπίσκους της Πελοποννήσου, τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια αλιευτικού τουρισμού.

Με όχημα το επαγγελματικό ψάρεμα αλλά και τις ομορφιές που απλόχερα προσφέρουν οι θάλασσες μας, η Πελοπόννησος και η Αρκαδία ειδικότερα, πρωτοστατούν στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, μέσω των ταξιδιών ψαρέματος (www.fishingtrips.gr), τα οποία αποτελούν έναν αξιόπιστο καλό φίλο στο διαδίκτυο, που χωρίς πολλά λόγια και έξοδα, μας οδηγούν σε ένα ταξίδι γνώσεων, γεύσεων και εμπειριών, που μόνο οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν. Και όλα αυτά από μια ομάδα ανθρώπων (ψαράδων, καπεταναίων, μηχανικών Υ/Η, σχεδιαστών κ.α.) με ειλικρινή διάθεση, σημαντική τεχνογνωσία και ξεκάθαρους στόχους.

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, με ουσιαστική συμβολή στην αξιοποίηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων όπως η αλιεία, που βοηθάει στην προσέλκυση επισκεπτών - τουριστών που αναζητούν μια πιο αυθεντική εμπειρία αλλά και στην τόνωση της τοπικής τουριστικής  ανάπτυξης και στην αύξηση του εισοδήματος και άλλων επαγγελματιών - συνεργατών, με αειφόρο φιλοσοφία και ιδιαίτερη αγάπη για το υγρό στοιχείο και την αλιευτική δραστηριότητα».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti