Η ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις σχετικά με την εμπορική δημοσιότητα (ΓΕΜΗ)» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (5/11). Η δράση διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λακωνίας με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου / Διεύθυνση Εταιρειών και με την υποστήριξη του Συλλόγου Υπαλλήλων και των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων – Δυτικής Ελλάδας, του 11ου Περιφερειακού Τμήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της Ένωσης Φοροτεχνικών-Λογιστών Λακωνίας.
Τακτοποίηση έως 31/12/2025,
αλλιώς έρχονται πρόστιμα
Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε η διαδικασία και το νομικό πλαίσιο σχετικά με τις διοικητικές κυρώσεις που θα εφαρμοστούν από 1/1/2026 για τις παραβάσεις νομιμότητας και δημοσιότητας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Επισημάνθηκε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις έως 31/12/2025, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή προστίμων.
Τονίστηκε ότι η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο την τήρηση των κανόνων της δημοσιότητας που απαιτεί για τα νομικά πρόσωπα (εμπορικές εταιρείες) η υφιστάμενη νομοθεσία, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών μέσα από την ορθή απεικόνιση της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Από 1/1/2026, οι επιχειρήσεις που δεν εκπληρώνουν τις απαιτήσεις της εταιρικής νομοθεσίας και βεβαιωθούν με σχετικό πρόστιμο, θα έχουν τη δυνατότητα εντός δεκαημέρου μετά από την ειδοποίησή τους, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες και ατέλειες και να αποφύγουν το πρόστιμο που ορίζει ο νόμος.
Με το πέρας της εισήγησης πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήσεις.
Όπως ενημερώνει το Επιμελητήριο Λακωνίας, εφόσον απαιτηθεί, θα πραγματοποιηθεί νέα εκδήλωση στοχεύοντας στην επίλυση τυχόν νέων θεμάτων και αποριών.




