Η Πελοπόννησος ανέδειξε για ακόμα μια χρονιά τον τουριστικό και πολιτιστικό της πλούτο στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia», που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Δυναμική εκπροσώπηση και προβολή είχε και η Λακωνία, καθώς οι Δήμοι Σπάρτης, Μονεμβασίας και Ελαφονήσου ήταν μεταξύ των 26 ΟΤΑ α’ βαθμού που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση.
Στη φετινή «Philoxenia» συμμετείχαν πάνω από 300 εκθέτες-περιφέρειες, δήμοι, αλλά και μεγάλος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων- καθώς και πάνω από 140 hosted buyers.
Από ΗΠΑ ως Εμιράτα και Βιετνάμ
η Πελοπόννησος προσκαλεί σε εξερεύνηση
Εκατόν δέκα εμπορικοί επισκέπτες από 36 χώρες προσκλήθηκαν να επισκεφθούν την Πελοπόννησο, από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου και δήμαρχο Καλαμάτας, Αθανάσιο Βασιλόπουλο, στο πλαίσιο της 40ης «Philoxenia».
Η πρόσκληση των ξένων εμπορικών επισκεπτών, έγινε σε ένα διήμερο ενημέρωσης σε μια γνωριμία - ξενάγησή τους, στην ιστορία, τον πολιτισμό, την γαστρονομία και τις πολυάριθμες ομορφιές της Πελοποννήσου, που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα.
«Οι 26 δήμοι της Πελοποννήσου - μέλη της ΠΕΔΠ», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, «ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προβάλλοντας σε όλον τον κόσμο, όλα τα σπουδαία που μας χάρισε η φύση, η ιστορία, ο πολιτισμός».
Οι 110 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες που συμμετείχαν στις δύο ειδικές δράσεις προβολής προορισμών και γαστρονομίας, που γεύτηκαν και ανακάλυψαν τον τουριστικό γαστρονομικό πλούτο της Πελοποννήσου, προέρχονταν από τις χώρες: Αρμενία, Βέλγιο, Βιετνάμ, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Αίγυπτος, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Πολωνία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Ουκρανία, Τυνησία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ. Τη φιλοξενία απήλαυσε και πολυμελής αποστολή εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, καθώς κι Έλληνες εμπορικοί επισκέπτες.
«Η Πελοπόννησος δεν είναι απλώς προορισμός,
αλλά ένας καμβάς εμπειριών»
«Η αρχαιοελληνική αυθεντικότητα και η γαστρονομία της περιοχής, διαπερνά τους αιώνες φθάνοντας αναλλοίωτη στο σήμερα», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης. Η Πελοπόννησος, είπε, «δεν είναι, απλώς, προορισμός, αλλά ένας καμβάς εμπειριών σε όλους τους τομείς του τουρισμού κι ανάμεσά τους στη γαστρονομία που ο επισκέπτης μας όχι απλώς την δοκιμάζει, αλλά μπορεί και να την ζήσει, μέσα από μαθήματα μαγειρικής στα χωριά, με τη συμμετοχή του στους τρύγους και στην ελαιοσυλλογή, στα εργαστήρια παραγωγής προϊόντων, στα οινοποιεία, στα ελαιοτριβεία». Τα προϊόντα «διηγούνται ιστορίες», τόνισε ο κ. Χρόνης, για να συμπληρώσει ότι «είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες, να αναπτύξουμε προϊόντα ειδικού ενδιαφέροντος και να στηρίξουμε προτάσεις που ενισχύουν την εμπειρία του ταξιδιώτη και προσθέτουν αξία στις αγορές, για να ζήσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί το ταξίδι στη γεύση, την παράδοση και την αυθεντικότητα της Πελοποννήσου».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) Τάσος Τζήκας και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου, Θάνος Μιχελόγγονας, οι οποίοι, στον χαιρετισμό που απηύθυναν έδωσαν το στίγμα της τουριστικής φιλοσοφίας των φορέων που εκπροσωπούν. Επίσης, παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, ο δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος και ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, Εμμανουήλ Δολιανίτης, καθώς και αντιδήμαρχοι και άλλα στελέχη των δήμων που συμμετείχαν στην έκθεση.
Εικόνες από την όμορφη Πελοπόννησο, από εμβληματικούς προορισμούς και την ιστορία τους παρουσίασε η Βιβή Γιάλου, σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ ο Νίκος Στακιάς, επίσης σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας, «ταξίδεψε» τους προσκεκλημένους στα μονοπάτια και στον εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής.
Στην «ψυχή» της Πελοποννήσου, στην αυθεντική διασύνδεση της φιλοσοφίας με την γαστρονομία, αναφέρθηκε η Σοφία Μουτάφη, ως εκπρόσωπος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα. Το «πιάτο του Πλάτωνα», σημείωσε, «η γαστροσοφία, ένας γαστρονομικός πολιτισμός που συνδέει την αρχαία σοφία με τη σύγχρονη δημιουργικότητα, εμπνευσμένο από τις αρχές της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης, αναδεικνύει την γαστρονομική κληρονομία του τόπου, κι η Πελοπόννησος με τον πλούτο των προϊόντων της και τη βαθιά παράδοσή της, είναι η καρδιά αυτής της γαστρονομικής φιλοσοφίας». Στόχος αποτελεί, σημείωσε, «η ανάδειξη της φιλοσοφίας των προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα τυριά, το ρόδι, η μελιτζάνα, τα ψάρια και άλλα, καθώς και των συνταγών της Πελοποννήσου».
Η Πελοπόννησος στο «πιάτο»:
Από τις μανιάτικες λαλαγγίτες
ως το ελαιόλαδο Καλαμάτας
Στη διήμερη εκδήλωση, οι ξένοι προσκεκλημένοι δοκίμασαν και απόλαυσαν τοπικά Πελοποννησιακά προϊόντα, όπως φέτα Τριπόλεως, κορινθιακή σταφίδα, λαχανικά και λαλαγγίτες Μάνης, μπακαλιάρο Μεσσηνίας, φασόλια Φενεού, τσακώνικη μελιτζάνα, σως από πορτοκάλια Αργολίδας, ελαιόλαδο και ελιές Καλαμάτας και άλλα πολύτιμα προϊόντα από άλλες περιοχές, μέσα από εξαιρετικές συνταγές, όπως κόκορα με χυλοπίτες, γιουβέτσι, μπριάμ, χειροποίητες πίτες, καγιανά, μπακαλιάρο Τσιλαδιά, και άλλες, καθώς και μελωμένα από μέλι Μαινάλου παραδοσιακά γλυκά, όπως δίπλες, γαλατόπιτα και γαλακτομπούρεκο!
Κινήσεις «εξωστρέφειας»
και για τον προορισμό του Δ. Σπάρτης
O Δήμος Σπάρτης συμμετείχε και φέτος στη «Philoxenia» ως συνεκθέτης, στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εκπροσωπήθηκε από τον δήμαρχο Μιχάλη Βακαλόπουλο, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Παναγιώτη Παυλή και τον προϊστάμενο του Τμήματος Τουρισμού, Χρήστο Μητράκο.
Τόσο η αποστολή του Δήμου Σπάρτης, όσο και ο δήμαρχος, είχαν σημαντικές επαφές και προγραμματισμένες Β2Β συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ για την προβολή και προώθηση του Δήμου Σπάρτης στις αγορές του εξωτερικού.
Συναντήσεις έγιναν και με επαγγελματίες του Τουρισμού της χώρας, για την διερεύνηση νέων συνεργασιών. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε επαγγελματίες και στο κοινό η πρωτοποριακή εφαρμογή «Spartan Trails» για κινητά τηλέφωνα, που δημιούργησε ο Δήμος Σπάρτης για να προωθήσει τον πεζοπορικό τουρισμό, να ενισχύσει την ασφάλεια των επισκεπτών και να αναδείξει την περιοχή ως έναν κορυφαίο προορισμό για τους πεζοπόρους και λάτρεις της φύσης.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο δήμαρχος Σπάρτης είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις, καλωσορίζοντας, μεταξύ άλλων, στο stand του δήμου, τον Ευρωπαίο επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολο Τζιτζικώστα, την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννη Ανδριανό, τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και τον γενικό γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Ανδρέα Φιορεντίνο.




