Αλλαγές στα τιμολόγια του νερού θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ.
Οι αλλαγές που εγκρίθηκαν από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα έχουν ισχύ έως το 2029 και αφορούν το σύνολο των καταναλωτών.
Πιο αναλυτικά:
–Μειώνονται τα τιμολόγια που απευθύνονται σε οικονομικά ευάλωτες και ασθενείς ομάδες (δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου, πολύτεκνοι, υπερήλικες) καθώς μηδενίζεται το πάγιο και οι χρεώσεις κατανάλωσης παραμένουν ίδιες.
- Oι χρεώσεις κατανάλωσης νερού και αποχέτευσης παραμένουν αμετάβλητες σε όλες τις κλίμακες κατανάλωσης.
– Αναπροσαρμόζεται κατά 1 ευρώ το πάγιο ύδρευσης και εισάγεται πάγιο 1 ευρώ στην αποχέτευση πλέον ΦΠΑ τον μήνα.
ΕΥΔΑΠ: Πρωτοχρονιά με νέο πάγιο
Η εφαρμογή των νέων παγίων θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2026, αναλογικά με τον κύκλο καταμέτρησης κάθε νοικοκυριού.
Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ
Οπως επισημαίνει η ΕΥΔΑΠ, η αναπροσαρμογή στα τιμολόγια αφορά αποκλειστικά την κάλυψη αναγκαίων έργων υποδομής, που θα διασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και σχετίζονται με την ανάγκη εκσυγχρονισμού των δικτύων της ΕΥΔΑΠ, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους απέναντι στην κλιματική κρίση και τον κίνδυνο της λειψυδρίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί ένα ανταποδοτικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει:
- αντικατάσταση παλαιών αγωγών,
- μείωση διαρροών,
- ψηφιακή παρακολούθηση δικτύων,
- έργα ανθεκτικότητας απέναντι στη λειψυδρία και τα ακραία φαινόμενα.




