Μεγάλη επιχείρηση για 8 ορειβάτες στον Ταΰγετο

Εγκλωβίστηκαν κοντά στην κορυφή, τραυματισμένοι ορισμένοι εξ αυτών

Κυριακή, 18 Ιανουάριος 2026 17:12 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μεγάλη επιχείρηση για 8 ορειβάτες στον Ταΰγετο
Σε εξέλιξη βρίσκεται, από το μεσημέρι της Κυριακής (18/1), μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης οκτώ ορειβατών στον Ταΰγετο, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο κοντά στην κορυφή «Προφήτης Ηλίας», σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων.
 
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ειδοποίηση ελήφθη γύρω στη 1:00 το μεσημέρι, όταν τα μέλη της ορειβατικής ομάδας επικοινώνησαν με τις αρχές, αναφέροντας ότι έχασαν τον προσανατολισμό τους εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όπως έγινε γνωστό, τέσσερα άτομα έχουν τραυματιστεί –τα περισσότερα με προβλήματα στα κάτω άκρα– και κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή τους. Ανάμεσα στους ορειβάτες βρίσκεται και μία γυναίκα.
 
Η Πυροσβεστική επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον επικεφαλής της ομάδας, ενώ οι επιχειρήσεις διεξάγονται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς στην περιοχή επικρατεί έντονη χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες.
 
Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 41 πυροσβέστες, με ορειβατικές ομάδες της 1ης και 6ης ΕΜΑΚ, την 9η ΕΜΟΔΕ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης, 8 άτομα προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας Δ. Σπάρτης, καθώς και έξι μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λακωνίας. Παράλληλα, συνδράμει η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ (drone) Πελοποννήσου για τον εντοπισμό των εγκλωβισμένων.
 
Για την απομάκρυνση των τραυματιών έχει κινητοποιηθεί ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ, το οποίο αναμένεται να προσεγγίσει την περιοχή και να επιχειρήσει προσγείωση σε ασφαλές σημείο, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
 
Οι έρευνες και οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται με στόχο την ασφαλή απομάκρυνση όλων των ορειβατών από το βουνό.
 
φωτο αρχείου
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα