Μεγαλώνοντας (σου) έρχεται η μοναξιά...

Δευτέρα, 22 Απρίλιος 2024 10:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μεγαλώνοντας (σου) έρχεται η μοναξιά...

Λένε πως πρόκειται για τη μάστιγα του αιώνα. Η μοναξιά αυτή τη στιγμή είναι το βασικό αίτιο του ψυχοκοινωνικού στρες. Έρευνες δείχνουν ότι έχει θνησιμότητα όσο το τσιγάρο και αρνητικές επιπτώσεις όπως η παχυσαρκία.

Ανησυχητικά όσα αναφέρει μεγάλη σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Οι μεσήλικες Αμερικανοί βιώνουν πολύ υψηλά επίπεδα μοναξιάς, ενώ οι αντίστοιχοι σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα βρίσκονται σε κοντινά επίπεδα.

Περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων παγκοσμίως αναφέρει ότι αισθάνεται πολλή ή αρκετή μοναξιά. Το πρόβλημα είναι οξύ. Ήδη, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιαπωνία έχουν ιδρύσει υπουργεία καταπολέμησης της μοναξιάς.

Η μοναξιά είναι υποκειμενική και διαφέρει από την κοινωνική απομόνωση. Είναι κάτι περισσότερο από αίσθημα μοναχικότητας και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η χρόνια μοναξιά μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια με την παχυσαρκία, τη σωματική αδράνεια και το κάπνισμα.

Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να μεταβάλλει διάφορες πτυχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του όγκου του και των νευρωνικών συνδέσεων. Ορισμένες συνέπειες που συνδέονται με τη μοναξιά περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, την άνοια, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και τον πρόωρο θάνατο.

Τα ευρήματα τεκμηριώνουν, επίσης, ότι οι μεσήλικες δεν βιώνουν μία επιδημία μοναξιάς, αλλά η μοναξιά είναι ενδημική, συνεχώς παρούσα.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν κι αυτό: οι μεσήλικες που αναφέρουν τα χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς ζουν σε χώρες με ισχυρά δίκτυα ασφαλείας που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.
Υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει. Να έχεις ενδιαφέροντα, να συνεχίζεις να εργάζεσαι, να διαβάζεις, να γυμνάζεσαι, να πηγαίνεις στην εξοχή. Με λίγα λόγια: Μην τα παρατάς.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti