Ένα ζωντανό παράδειγμα θέλησης, επιμονής και αγάπης για τον αθλητισμό αποτελεί ο 90χρονος δρομέας, Παναγιώτης Δούσης, ο οποίος συνεχίζει να αγωνίζεται και να εμπνέει, αποδεικνύοντας πως η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο όταν η ψυχή παραμένει νέα.
Την Κυριακή 1 Μαρτίου, στο Κατάκολο και στον Πύργο Ηλείας, ο Παναγιώτης Δούσης έδωσε για ακόμη μία φορά το «παρών» σε επίσημους αγώνες βετεράνων. Στο Κατάκολο συμμετείχε σε αγώνα 10 χιλιομέτρων βάδην, σε μια ωραία διαδρομή στο Λιμάνι. Στο πλευρό του στον αγώνα βρέθηκε η Ελευθερία Ζαπαντιώτη, πρωταθλήτρια στο βάδην και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, η οποία τον στήριξε και έτρεξε μαζί του στον αγώνα. Η επίδοση του Π. Δούση στα 10 χιλιόμετρα ήταν 1 ώρα, 16 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα –ένας χρόνος που για πολλούς θα θεωρούνταν πρόκληση ακόμη και σε πολύ νεότερες ηλικίες. Κανείς Βαλκάνιος αθλητής άνω των 90 ετών δεν είχε μέχρι σήμερα συμμετάσχει σε επίσημο αγώνα βάδην 10 χιλιομέτρων. Ο αειθαλής Παναγιώτης Δούσης κατέρριψε και αυτό το άτυπο, αλλά ιστορικό ρεκόρ. Από την πρώτη στιγμή ήταν αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει. Και το απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο, τερματίζοντας δυνατός, δικαιώνοντας την πίστη του και στέλνοντας μήνυμα δύναμης σε κάθε ηλικία.
Αργότερα, την ίδια ημέρα, ο Π. Δούσης μετέβη στον Πύργο όπου αγωνίστηκε εκ νέου στα 10 χιλιόμετρα βάδην, αυτή τη φορά σε ανώμαλη διαδρομή εντός ενός πανέμορφου δάσους, τερματίζοντας στην πρώτη θέση στην κατηγορία του, αποδεικνύοντας την αντοχή και τη μαχητικότητά του.
Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχει αντιμετωπίσει, ο Παναγιώτης Δούσης δεν εγκατέλειψε ποτέ το μεγάλο του όνειρο. Τη συμμετοχή και τη διάκριση σε έναν αγώνα 10 χλμ. βάδην. Το 2024, στο Τορούν της Πολωνίας, οι γιατροί που τον εξέτασαν αναφέρθηκαν με θαυμασμό στην κατάστασή του, αποκαλώντας τον «άνθρωπο φαινόμενο», αναγνωρίζοντας τη δύναμη και την επιμονή του.
Και ο ίδιος δεν σταματά εδώ. Το Σάββατο 7 Μαρτίου ετοιμάζεται να αγωνιστεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Βετεράνων, που θα διεξαχθεί στο κλειστό της Παιανίας στην Αθήνα. Θα λάβει μέρος στα 3 χιλιόμετρα τρέξιμο και στα 3 χιλιόμετρα βάδην, συνεχίζοντας μια πορεία που ξεπερνά τα όρια της ηλικίας και αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης θέλησης.
Ο 90χρονος Π. Δούσης αποτελεί σύμβολο ζωής. Ένα ζωντανό μήνυμα ότι ο αθλητισμός δεν έχει ηλικία, ότι τα όνειρα δεν συνταξιοδοτούνται και ότι η δύναμη της ψυχής μπορεί να συντρίψει κάθε περιορισμό. Συνεχίζει ακάθεκτος με βήματα που γράφουν ιστορία. Με χιλιόμετρα που μετρούν αξιοπρέπεια και καρδιά που αρνείται να γεράσει.




