Ο θυμωμένος αγωγιάτης ή Το πουλί της αλήθειας

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 14 Ιούνιος 2019 14:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο θυμωμένος αγωγιάτης ή Το πουλί της αλήθειας

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας αγωγιάτης. Ήταν πολύ θυμωμένος. Ζούσε σ’ ένα χωριό στις ρίζες του βουνού. Ήθελε να γίνει πλούσιος. Τόσα χρόνια δούλευε από την ώρα που έβγαινε ο ήλιος μέχρι και το βαθύ σκοτάδι και τα χρήματα δε του ‘φταναν να ζήσει την οικογένειά του. Όλη νύχτα σκεφτόταν τι να κάνει. Μα τίποτα.

Ένα πρωί έπρεπε να φορτώσει πατάτες από το χωριό στη μέση του βουνού και να τις πάει στην πολιτεία. Πριν βγει ο ήλιος ξεκίνησε κι όταν έβγαινε είχε φτάσει στο χωριό. Εκείνη την ημέρα είχε πεισμώσει. Το κάρο του χώραγε δέκα τσουβάλια κι εκείνος φόρτωσε είκοσι. Αν τα καταφέρω και τα πάω θα κερδίσω τα διπλά.

Ένας γέρος του λέει: Κανένας δεν κατάφερε να κουβαλήσει περισσότερα σακιά από τα δέκα. Εκείνος πείσμωσε περισσότερο και ξεκινάει. Τα δυο του άλογα με το ζόρι προχωρούσαν. Τα χάιδευε και να κριθάρι και να νερό να πιουν. Ώσπου κάποια στιγμή δεν έκαναν ούτε μπροστά ούτε πίσω. Δεν ήξερε τι να κάνει. Θύμωσε όσο ποτέ στη ζωή του. Κάθισε κάτω από ένα δέντρο και σκεφτόταν τι να κάνει. Εκείνη την ώρα περνάει ένα πουλί που το τραγούδι ήταν σα να του ‘λεγε:
Τόσο πολύ θυμώνω     
που σε βλέπω πάλι μόνο

Τα ‘χασε ο αγωγιάτης κι άρχισε να σκέφτεται πως δεν θα είναι πια μόνος. Θύμωσε τόσο πολύ με τον εαυτό του. Τόσα χρόνια προσπαθούσε να γίνει πλούσιος μόνος του και δε γινόταν. Εκείνη την ώρα πέρναγαν με τ’ άλογά τους δυο νέοι.
-Τι κάνεις εδώ; Του λένε.
-Το και το τους λέει.
-Εμείς θα σε βοηθήσουμε. Στο διπλανό χωριό έχουμε κάρο κι άλογα. Να πας και να τα φέρεις κι εμείς θα σε περιμένουμε. Πάρε το άλογό μας και πήγαινε να τα φέρεις. Τους πίστεψε.

Μόλις έφυγε αδειάζουν τα μισά σακιά και παίρνουν το κάρο με τ’ άλλα μισά και γίνονται καπνός. Όταν γύρισε τι να δει. Ούτε κάρο βρήκε ούτε άλογα. Εκείνη την ώρα ξανακούγεται το πουλί να λέει:
Τόσο πολύ θυμώνω
που σε βλέπω πάλι μόνο

Πού να πάει; Σε ποιον να το πει; Ποιος να τον πιστέψει; Παίρνει το άλογό του και γυρίζει στο χωριό. Μόλις τον είδαν, τα ‘χασαν κι αρχίζει να τους λέει σαν παραμύθι το πάθημά του και πόσο άδικο είχε. Το ‘λεγε τόσο ωραία που μόλις τελείωσε, του λένε: ξαναπές το. Μαζεύτηκε όλο το χωριό να τον ακούσει και δεν έφευγαν από γύρω του. Μάλιστα τον παρακαλούσαν να τους πει και γι’ άλλα παθήματά του. Εκείνος άρχισε να κλαίει και να λέει να  λέει… αλήθειες σαν ψέματα και ψέματα σαν αλήθειες. Όλοι έκλαιγαν μαζί του κι εκείνη τη στιγμή να ‘σου πάλι το πουλί της αλήθειας που αρχίζει να τραγουδάει και να λέει:
Τόσο πολύ θυμώνω
που σε βλέπω πάλι μόνο

Και συνέχισε…
Όταν ακούς στην ησυχία
θα γεννιέται ευτυχία

Όλοι σιώπησαν. Μόνο μια νια είχε συγκινηθεί τόσο που τον πλησίασε και του λέει:
-Εγώ ήμουν το πουλί που κελαηδούσε, μια κακιά μάγισσα με είχε μεταμορφώσει και τα μάγια θα λύνονταν αν ένα ολόκληρο χωριό για λίγο σταματούσε να μιλάει. Ήμουν κόρη καλού βασιλιά και την ιστορία μου θα τη μάθεις όταν δε μιλήσεις 40 μέρες και 40 νύχτες.

Τον αγάπησε, παντρεύτηκαν κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti