Δώρα για παιδιά: Τι να προσέξεις για τα καλύτερα δώρα των Χριστουγέννων

Παρασκευή, 09 Δεκέμβριος 2022 16:11 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δώρα για παιδιά: Τι να προσέξεις για τα καλύτερα δώρα των Χριστουγέννων

Τα υπερβολικά πολλά δώρα μπορούν να μετατρέψουν τα μικρά παιδιά σε αχάριστους νταήδες που δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι, ανεξάρτητα από το πόσα δώρα παίρνουν από τους γονείς τους και άλλα συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

Πριν ξεπεράσεις τα όρια και γεμίσεις από την κορυφή μέχρι τα νύχια ένα παιδί με δώρα, καλό θα ήταν να γνωρίζεις τα αρνητικά αποτελέσματα, αυτής σου της γενναιοδωρίας.

Τα πολλά δώρα αυξάνουν την καταστροφική συμπεριφορά
Τα παιδιά που επιδίδονται σε άπληστη αρπαγή δώρων κατά τη διάρκεια των γιορτών υφίστανται αρνητικές κοινωνικές και συναισθηματικές επιπτώσεις που εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την παιδική τους ηλικία. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, ως ενήλικες, τέτοια παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε χρέη πιστωτικών καρτών, τζόγο και καταναγκαστικά ψώνια. Σίγουρα, το ξετύλιγμα ενός βουνού από δώρα παράγει μια έκρηξη ευτυχίας – αλλά δεν έχει καμία διάρκεια. Αντίθετα, τρέφει μια ακόρεστη πείνα για περισσότερα.

Μειώνουν την αυτοεκτίμηση
Η διαρκής αυτοεκτίμηση έχει τις ρίζες της σε μια ισχυρή αίσθηση ταυτότητας, όχι στον υλισμό. Η υπερβολή, δεν ισοδυναμεί με αυξημένη αυτοεκτίμηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των υλικών αγαθών και της αυτοεκτίμησης ή της ευτυχίας.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που έχουν λιγότερα υλικά αγαθά, αλλά θετικές σχέσεις με τους γονείς και τους συνομηλίκους τους, βαθμολογούνται υψηλότερα στα τεστ αξιολόγησης της αυτοεκτίμησης. Έχουν επίσης λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι στα εμπόδια, σε σχέση με τα παιδιά με υπερβολικούς γονείς.

Τα πολλά δώρα κλέβουν από τα παιδιά την ευτυχία
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι εκτιμούσαν τα δώρα που αγόραζαν για άλλους, περισσότερο από τα δώρα που αγόραζαν για τον εαυτό τους. Όταν συμπλήρωσαν μάλιστα μια κλίμακα προσωπικής ικανοποίησης, σημείωσαν σταθερά υψηλότερη βαθμολογία από εκείνους που αγόραζαν δώρα για τον εαυτό τους.

Βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν τη γενναιοδωρία καλλιεργείται μια υγιής αίσθηση διασύνδεσης, η οποία ενισχύει την προσωπική ευτυχία. Τα παιδιά που εκτιμούν μόνο το παίρνουν δώρα, είναι πιο πιθανό να γίνουν εγωκεντρικά και χωρίς ενσυναίσθηση.

Βάλε όρια
Τα δώρα με νόημα έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική αξία από ένα βουνό από γενικά δώρα. Ο καθορισμός ορίων στην προσφορά δώρων, προκαλεί περισσότερη στοχαστικότητα και προσοχή στα παιδιά. Εγγυάται επίσης ότι όλοι βιώνουν ίσο βαθμό προσφοράς. Και να θυμάσαι, τα χειροποίητα και τα σπιτικά δώρα, μπορούν να δημιουργήσουν αναμνήσεις που διαρκούν περισσότερο από ένα παιχνίδι με μπαταρίες AA.

Διατήρησε την καθημερινή ρουτίνα και στις γιορτές
Πολύ συχνά, οι γονείς επιτρέπουν να καταρρέουν τα προγράμματα ύπνου, οι δουλειές και άλλες οικιακές δομές κατά τη διάρκεια των γιορτών. Χωρίς πρόγραμμα, ωστόσο, η συμπεριφορά των παιδιών θα επιδεινωθεί. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί έχει ξαφνικά απεριόριστη πρόσβαση σε γλυκά, ξενυχτά και κοιμάται όλη μέρα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσει κυκλοθυμική συμπεριφορά. Η απώλεια του προγράμματος κατά τη διάρκεια των γιορτών, είναι η νούμερο ένα αιτία προβληματικών συμπεριφορών.

Αυξάνοντας την εκτίμησή τους
Στόχευσε σε δώρα που ενισχύουν τη δημιουργικότητα, τα ταλέντα ή τις κινητικές δεξιότητες, όπως μουσικά όργανα, μπογιές, φωτογραφικές μηχανές κ.λπ. Τα παιδιά λατρεύουν να ανακαλύπτουν νέα ταλέντα. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους. Μαθαίνουν επίσης ότι δεν χρειάζονται υπερβολικά υπάρχοντα για να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.

Η χαρά της προσφοράς
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς τα ενθαρρύνουν να δωρίζουν πράγματα σε άλλους, βιώνουν μια ισχυρότερη αίσθηση κοινότητας και διασύνδεσης. Βοήθησε τα παιδιά να μάθουν την αξία της προσφοράς εμπλέκοντάς τα σε αλτρουιστικές δραστηριότητες όπως η εθελοντική εργασία ή βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη. Άλλωστε, αυτό δεν είναι το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti