Τι είναι η τοξοπλάσμωση στα ζώα

Σάββατο, 18 Νοέμβριος 2023 09:18 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τι είναι η τοξοπλάσμωση στα ζώα

Η τοξοπλάσμωση οφείλεται στο πρωτόζωο τοξόπλασμα gondii. Είναι ένα παράσιτο του αίματος, των ιστών και των κυττάρων και δεν αφορά μόνο τη γάτα, αλλά σχεδόν όλα τα θηλαστικά ζώα, τα πτηνά, τα λαγόμορφα, τα τρωκτικά και τον άνθρωπο.

Είναι μια ζωο-ανθρωπο-νόσος, δηλαδή μία νόσος που μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

Πώς μεταδίδεται
Όταν μία γάτα νοσήσει από τοξόπλασμα, αποβάλλει με τα κόπρανά της τις άωρες μορφές κύστεων του πρωτόζωου. Για να μετατραπούν σε ώριμες ωοκύστες και να είναι ικανές να μολύνουν τα ζώα ή τον άνθρωπο, στην περίπτωση που τις καταναλώσει, θα πρέπει να παραμείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2-7 ημέρες. Η μετάδοση δεν γίνεται με άλλον τρόπο, όπως με το σάλιο ή το τρίχωμα.

Τα κόπρανα της γάτας μπορεί να μολύνουν, αν έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον για δύο ημέρες, τα φυτά, τα λαχανικά και το χώμα.

Πώς μολύνεται ο άνθρωπος από το τοξόπλασμα
Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από τοξόπλασμα, όχι από την ίδια τη γάτα, αλλά με:

1. την κατανάλωση ωμού κρέατος ή όχι καλά ψημένου ή την κατανάλωση μη καλά πλυμένων λαχανικών που έχουν μολυνθεί με κύστες τοξοπλάσματος,

2. την επαφή με χώματα, που είναι μολυσμένα από τα κόπρανα της γάτας.

Ποια είναι τα συμπτώματα
Μπορεί να μην παρουσιαστεί κανένα σύμπτωμα ή να παρουσιαστεί κάποιο απλό σύμπτωμα, όπως είναι ο πυρετός, λεμφαδενοπάθεια, πόνο στους μυς. Λιγότερο συχνά, μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά ή οφθαλμολογικά προβλήματα. Ωστόσο, από τη στιγμή που κολλήσει κάποιος άνθρωπος, αποκτά ανοσία.

Τοξόπλασμα και εγκυμοσύνη
Το πρόβλημά για μία γυναίκα που κυοφορεί είναι να μην κολλήσει πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δεν θα έχει αντισώματα εκείνη την περίοδο. Το τοξόπλασμα σαν πρώτη μόλυνση σε εγκυμονούσα γυναίκα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο, ακόμη και αποβολή. Όταν μένει έγκυος μία γυναίκα, γίνεται εξέταση αίματος, για να ελέγχουν αντισώματα για τοξόπλασμα.

Αν έχει αντισώματα, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Αν δεν έχει, πρέπει να προσέχει τη διατροφή της. Να μην τρώει ωμό ή μη καλοψημένο κρέας, να πλένει καλά τα λαχανικά και τα φρούτα. Και να μην ασχολείται με κηπουρικές εργασίες. Αν ασχολείται με γατούλες, καλό είναι να φοράει γάντια για να μαζέψει τα κόπρανα των ζώων.

_____________

Πολλοί σκύλοι παραμένουν στο καταφύγιο ζώων Αγ. Κυριακής Σπάρτης όπου περιμένουν τον άνθρωπο τους. Αν σας ενδιαφέρει να υιοθετήσετε, θα μας βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook και Instagram καθώς και στο straysparta.gr σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης.

zorbas

Στη φωτογραφία είναι ο Ζορμπάς, με κωδικό Σπα 28. Έχει τα πιο όμορφα μάτια και ψάχνει σπίτι!
Όταν τον γνωρίσαμε στο καταφύγιο του Δήμου Σπάρτης ζούσε δεμένος σε μια αλυσίδα, ήταν ένας σκύλος που δεν ζητούσε τίποτα, δεν ήθελε τίποτα, δεν περίμενε πια από τους ανθρώπους κανένα καλό!
Σήμερα είναι σαν να μην είναι πια ο ίδιος σκύλος που γνωρίσαμε τότε στην αλυσίδα, σαν να είναι ένας άλλος! Γεμάτος αγάπη, ζητάει την ανθρώπινη επαφή, λιώνει για λίγα χάδια, έχει ήρεμο και γλυκό χαρακτήρα, είναι προστατευτικός με τα άλλα σκυλάκια και τα πάει καλά με όλους! Ξέρει να περπατάει ήρεμα στο λουρί! Είναι τεσσάρων χρόνων, υγιής, εμβολιασμένος και στειρωμένος! Περίπου 20 κιλά.
Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς, όπου υπάρχει αγάπη. Καλέστε στο 6971971603.

Stray Sparta Greece
Smart paws save a stray
SRF

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση