Μια επιβλητική μαρμάρινη ανάγλυφη αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Μανιατών την 17η Μαρτίου 1821 κοσμεί, από την περασμένη Τετάρτη, την ομώνυμη πλατεία της Αρεόπολης. Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού, που βρίσκεται εγκατεστημένο στον τοίχο του παλαιού δημαρχείου, πραγματοποιήθηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εορταστικών εκδηλώσεων.
Διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κοιτώντας το γλυπτό που φιλοτέχνησε ο Μανιάτης καλλιτέχνης Πέτρος Γεωργαρίου, οι αφηγήσεις των ντόπιων αναδύονται ξανά, ενώ οι χιλιάδες επισκέπτες που περνούν κάθε χρόνο από τη Μάνη θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα μικρό κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας της.
Το έργο
Για τη δημιουργία της αναπαράστασης, χρειάστηκε ασταμάτητη εργασία τεσσάρων μηνών από τον γλύπτη Πέτρο Γεωργαρίου, ο οποίος άρχισε να λαξεύει το μάρμαρο μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από σχετική ανάθεση που του έγινε από το Δήμο Ανατολικής Μάνης. «Έμπνευση του έργου αποτέλεσε η ιστορία του τόπου μας», δηλώνει ο ίδιος μιλώντας στον «Λακωνικό Τύπο».
Ο γνωστός καλλιτέχνης θεωρεί πως η αναπαράσταση αποτελεί ένα στήριγμα συγκινησιακό, διδακτικό και προτρεπτικό. Όπως σχολιάζει, αυτό που ένωσε τους Μανιάτες ήταν το ομόθρησκο και ομόγλωσσο έθνος μας. «Έτσι, με την προτροπή του, το συντηρητικό κατεστημένο, μετουσιώνεται σε νέα μορφή, σε τόλμη και επαναστατικότητα», αναφέρει.
«Από την στιγμή που η τέχνη μας βοηθά να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να δείχνουμε στους άλλους ποιοι είμαστε, τείνουμε να ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τα έργα που τοποθετούνται δίπλα μας. Με αυτό το έργο προσπαθούμε να δείξουμε στους άλλους το μέρος μας, με τρόπο που οι λέξεις δεν μας το επιτρέπουν», τονίζει ο κ. Γεωργαρίου και υπογραμμίζει πως «η γραφή και η τέχνη αποτελούν την προφανή αντίδρασή μας στη συνέπεια της λήθης. Έτσι, με αυτό το έργο κρατάμε ζωντανή τη μνήμη καθώς η ζωή γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Ανατρέχουμε λοιπόν στους προγόνους μας, εξιδανικεύοντας τις δράσεις τους, ηρωοποιώντας τους».
Ο κ. Γεωργαρίου, ολοκλήρωσε λέγοντας: «Στην ψυχιατρική λέμε ότι μια αμυντική θέση μάς οδηγεί στο να εμβαθύνουμε ως απειλές πάρα πολλά πράγματα, στην τέχνη όμως γίνεται το αντίθετο. Η τέχνη μάς συμβουλεύει να είμαστε με κάποιες καθεστωτικές αντιλήψεις πιο φιλικοί και με θετικές σκέψεις για τη ζωή μας». Και αυτή είναι η μαγεία της, θα συμπληρώσουμε εμείς.
Η συνάντηση με την ΠτΔ
Ο κ. Γεωργαρίου αποκάλυψε στο «ΛΤ» πως είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το δημιούργημά του και ότι, μάλιστα, ήταν εκείνη που τον αναζήτησε ώστε να συνομιλήσουν. Στη συζήτηση που είχε μαζί της, της ανέφερε πως η Μάνη ήταν μητριαρχική κοινωνία και γι’ αυτό και την καλωσόρισε στη «μητρίδα» των Μανιατών, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει.
«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν εξαιρετική», αναφέρει ο γλύπτης. «Είναι τεράστια τιμή για έναν καλλιτέχνη τα αποκαλυπτήρια του έργου του να τα κάνει μια τεράστια προσωπικότητα όπως η εξοχότατη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», συνεχίζει ο κ. Γεωργαρίου και σημειώνει πως η ίδια ήταν ιδιαίτερα σοβαρή, αλλά ταυτόχρονα εξωστρεφής και ταπεινή απέναντί του, γεγονός που τον ξάφνιασε ευχάριστα.
Ο συμβολισμός του έργου
Στην μεγαλοπρεπή ανάγλυφη αναπαράσταση μπορεί κανείς να διακρίνει έναν νέο ανεβασμένο σε ένα κοτρώνι, που συμβολίζει το επαναστατικό πνεύμα, την ορμή και τη δίψα για ελευθερία που είχαν οι Μανιάτες.
Πίσω αριστερά από τον νέο, διακρίνονται αγκαλιασμένες φιγούρες, που μαρτυρούν την συμφιλίωση μεταξύ των Μανιατών, που ενώθηκαν για το ιερό ιδανικό της Ελευθερίας. Η εκκλησία που υπάρχει στο γλυπτό, αποτυπώνει τη θρησκευτικότητα από την οποία διακατέχονταν οι Μανιάτες, ενώ ο ιερέας που κρατά μαχαίρι στο δεξί του χέρι, από τη μία υποδηλώνει την ευλογία που έδωσε για την επικείμενη επανάστασή τους και από την άλλη φανερώνει πως και η Εκκλησία ήταν έτοιμη να ενωθεί με τους πολεμιστές και να συνδράμει τις προσπάθειες των Ελλήνων προς τη λύτρωση που τόσο αναζητούσαν.
Το λάβαρο που κρατά ο νεαρός Μανιάτης υιοθέτησε τις οδηγίες του Περεβού απεσταλμένου της Φιλικής Εταιρείας στη Μάνη για «Νίκη ή Θάνατο».
Όπως κοιτάζει κανείς δεξιά το γλυπτό, μπορεί να αντικρύσει δυο πύργους, σύμβολα άμυνας αλλά και του κύρους που έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν τα εν λόγω κτίσματα στην ευρύτερη περιοχή.
Το πλήθος των ανθρώπων που διακρίνονται στην αναπαράσταση, συμβολίζουν εκπροσώπους όλων των οικογενειών της Μάνης που συμμετείχαν στον αγώνα απελευθέρωσης, ενώ κάτω αριστερά, σαν σε περγαμηνή, είναι σκαλισμένος περίτεχνα ο όρκος που έδωσαν για ελευθερία και πίστη στην πατρίδα.
Τέλος, στην κάτω δεξιά πλευρά του έργου, έχει χαραχτεί ο γεμάτος νόημα στίχος του Λάκωνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου: «Ετούτος ο λαός δεν προσκυνά, παρά μόνο στους νεκρούς του». Για να μας θυμίζει τα σπουδαία ιδανικά που διακατέχουν τους Έλληνες.
Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών




