Έδρα της Unesco για τις «έξυπνες πόλεις» στο ΠΑΠΕΙ με Λάκωνα επικεφαλής

Ακαδημαϊκή διάκριση του Δ. Βέργαδου

Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος 2023 15:06 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έδρα της Unesco για τις «έξυπνες πόλεις» στο ΠΑΠΕΙ με Λάκωνα επικεφαλής

Η νέα έδρα της Unesco  με τίτλο «“Creative Cities in Motion”: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources» απονεμήθηκε στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες & Υπηρεσίες». Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο διεθνώς καταξιωμένος Λάκωνας Καθηγητής, Δημήτρης Βέργαδος, διευθυντής του εργαστηρίου και διευθυντής του ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT & Προηγμένες Τεχνολογίες» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Πρόκειται για σημαντική διάκριση, καθώς αποτελεί την πρώτη πανεπιστημιακή έδρα της Unesco (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) που απονέμεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Σκοπός της έδρας είναι η δημιουργία ενός Ακαδημαϊκού Κέντρου Καινοτομίας και Αριστείας και η συμβολή της στη δημιουργία βιώσιμων ανθρωποκεντρικών έξυπνων πόλεων και στην αναζωογόνηση της πολιτιστικής ζωής αυτών.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση για τη νέα Έδρα που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς παρέστησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, προσωπικότητες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ η εκδήλωση προσέλκυσε νέους ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Καθηγητής Δημήτρης Βέργαδος, η Αικατερίνη Τζιτζικώστα, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η Gulnara Roll, Secretary to the Committee on «Urban Development, Housing, Land Management», εκ μέρους του United Nations Economic Commission for Europe (#UNECE)-Γενέβη Ελβετίας και o Αν. Καθηγητής, Σπυρίδων Ρουκανάς, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Ο Δ. Βέργαδος επεσήμανε ότι σκοπός της Έδρας είναι «να συμβάλλει εκπαιδευτικά, ερευνητικά και συμβουλευτικά στην ήπια ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο αστικό περιβάλλον, παρέχοντας νέες υπηρεσίες στην προώθηση βιώσιμων και έξυπνων πόλεων, κλιματικά ουδέτερων οικοσυστημάτων και στη βιώσιμη κινητικότητα με έμφαση στη δημιουργικότητα και την καινοτομία».

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti