«Δίνουμε αγώνα για επιβίωση» φώναξαν οι αγρότες στη Σπάρτη

Προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία το πρωί της Δευτέρας (VIDEO-ΦΩΤΟ) - Συμβολικά έριξαν σανό και γάλα μπροστά στο Διοικητήριο

Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2024 07:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Δίνουμε αγώνα για επιβίωση» φώναξαν οι αγρότες στη Σπάρτη

Αποφασισμένοι και πανέτοιμοι να εντείνουν μέχρι τέλους τον αγώνα για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, εμφανίζονται οι Λάκωνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι το πρωί της Δευτέρας (12/2) μετέθεσαν τις κινητοποιήσεις τους από το μπλόκο του Δαφνίου στην πρωτεύουσα της Λακωνίας.

Αρχικά, οι εξεγερμένοι παραγωγοί μέλη αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της Λακωνίας και του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων, συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της νέας εισόδου Σπάρτης (επέκταση Λυκούργου) με την ΕπΟ Σπάρτης-Γερακίου, όπου είχε δοθεί το ραντεβού εδώ και μέρες.

Στη συνέχεια, με αγροτικά, φορτηγά και τρακτέρ που αφίχθησαν από το μπλόκο στην ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου, πραγματοποίησαν ειρηνική μηχανοκίνητη πορεία με κορναρίσματα, διασχίζοντας τη Λυκούργου και στη συνέχεια μέσω της περιμετρικής οδού και της Γυθείου κατευθύνθηκαν στο Διοικητήριο Λακωνίας. Εκεί, οι εκπρόσωποι αγροτοκτηνοτρόφων-μελισσοκόμων κατέθεσαν τις αξιώσεις τους στον διευθυντή της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας, ενώ ακολούθως, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, σκόρπισαν σανό και έχυσαν γάλα στην είσοδο του Διοικητηρίου.

Το συλλαλητήριο είχε και συνέχεια, καθώς οι παραγωγοί επιβιβάστηκαν στα οχήματά τους και, μέσων κεντρικών οδών της Σπάρτης, κατέληξαν στο κέντρο της πόλης, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους επί της κεντρικής πλατείας. Έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων, ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), Βασίλης Βρουλίτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Αρκαδίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας, Γιώργος Σεντεμέντες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Λακωνίας, Σταύρος Λιακάκος και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας, Βασίλης Σαραντόπουλος.

Όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει ο Σύλλογος Παραγωγών και Πωλητών Λαϊκών Αγορών νομού Λακωνίας «ΓΑΙΑ», γι’ αύριο Τετάρτη (14/2) στη Λαϊκή Αγορά Σπάρτης (σσ θέμα σελ. 7).

Σημειώνεται ότι επί ποδός ήταν από το πρωί και δυνάμεις της Τροχαίας Σπάρτης για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία όλων των οχημάτων.

«Αν φύγει ο παραγωγός από το χωράφι,
δεν θα υπάρχει τροφή για τον λαό»
Μιλώντας στην κάμερα του «ΛΤ», ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Βασίλης Βρουλίτης, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Αρκαδίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας, Γιώργος Σεντεμέντες, στάθηκαν στην κρισιμότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη βιωσιμότητα των κλάδων τους. Όπως είπε ο Β. Βρουλίτης, «στόχος είναι να αναδείξουμε το ζήτημα του κόστους, αλλά και της ίδιας της συνέχισης της παραγωγής. Με αφορμή και τη συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων με τον πρωθυπουργό (σσ την Τρίτη 13/2), δίνουμε το στίγμα σήμερα από τη Σπάρτη, ώστε να αναδείξουμε τη μεγάλη αναγκαιότητα ότι τα αιτήματά μας είναι σοβαρά και πρέπει να ληφθούν υπόψη και να υλοποιηθούν, για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Ο παραγωγός, αν φύγει από το χωράφι, δεν θα υπάρχει τροφή για τον λαό. Η αγανάκτηση έχει φτάσει στα ύψη και πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο».

Από την πλευρά του ο Θ. Σεντεμεντές υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα οξύνονται και πρέπει να επιλυθούν. Πρέπει να περάσει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι χωρίς λύσεις, δεν μπορέσουμε να συνεχίσουμε στον Πρωτογενή Τομέα. Τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους μελισσοκόμους είναι κυρίως θεσμικά, αλλά και οικονομικά. Βασικότερο είναι το θέμα των εισαγόμενων μελιών», είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε το video

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti