Σφύριγμα λήξης για τους «αιώνιους» φοιτητές με… καθυστερήσεις για τους πρόθυμους

Περίπου 8.500 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Πέμπτη, 10 Ιούλιος 2025 12:06 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σφύριγμα λήξης για τους «αιώνιους» φοιτητές με… καθυστερήσεις για τους πρόθυμους

Τέλος και μάλιστα οριστικό στο φαινόμενο των «αιώνιων» φοιτητών, αυτών δηλαδή που έχουν υπερβεί κατά πολύ τη νόμιμη διάρκεια φοίτησης στα δημόσια πανεπιστήμια, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, αν και θα αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη… επιείκεια όσους έδειξαν διάθεση να πάρουν το πτυχίο τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε σε κυβερνητική σύσκεψη με θέμα την μεταρρύθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, το Υπουργείο Παιδείας δίνει μία ακόμα ευκαιρία στους παλιούς φοιτητές, που αποδεδειγμένα προσπάθησαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με παράταση της φοίτησής τους για τουλάχιστον 2 εξάμηνα.

Στο σύνολό τους οι «αιώνιοι φοιτητές» υπολογίζονται σε περίπου 325.000, οι οποίοι αναμένεται να δουν την έξοδο από τα πανεπιστήμια, καθώς εκπνέει η περίοδος χάριτος 4 ετών που δόθηκε. Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια κρατούν τα «σκήπτρα» σε αυτή την κατηγορία: το Πανεπιστήμιο Αθηνών με 83.970 «αιώνιους», το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 25.795 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με 24.836. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έρχεται στη 14η θέση στη σχετική λίστα με 8.504 φοιτητές, που η περάτωση των σπουδών τους βρίσκεται ακόμα σε…. εκκρεμότητα.

Όλη η λίστα των «αιώνιων» φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν:
Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ): 83.970
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας: 25.795
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: 24.836
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: 22.520
Πανεπιστήμιο Πατρών: 19.767
Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: 18.858
Διεθνές Πανεπιστήμιο: 18.492
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 15.940
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: 13.792
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο: 12.268
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 11.394
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ): 11.183
Πάντειο Πανεπιστήμιο: 10.714
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: 8.504
Πανεπιστήμιο Κρήτης: 7.145
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 5.777
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: 4.002
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: 3.111
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: 3.091
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: 1.098

Ύστατη ευκαιρία για περισσότερους
από 35.000 φοιτητές
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, παρουσιάστηκε η νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα παρέχει στους παλιούς φοιτητές που έχουν πιστοποιημένα προσπαθήσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, μία τελευταία ευκαιρία να πάρουν το πτυχίο τους.

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει ότι παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους κι έχουν συμμετάσχει με επιτυχία, τουλάχιστον σε δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, θα έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο επιπλέον εξάμηνα. Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία, η παράταση μπορεί να ανέλθει σε τρία εξάμηνα.

Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 35.000 παλιούς, αλλά ενεργούς σπουδαστές. Επιπλέον, όπως γνωστοποιήθηκε, δεν θα διαγράφονται φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%, γονείς παιδιών έως 8 ετών, εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών την εβδομάδα και αθλητές με απαιτητικό πρόγραμμα.

Διαγράφονται τον Σεπτέμβριο οι ανενεργοί
Την ίδια στιγμή, σχεδόν 290.000 άτομα αναμένεται να αφαιρεθούν από τους φοιτητικούς καταλόγους. Στη σύσκεψη επανεβεβαιώθηκε ότι, τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα διαγραφούν ανενεργοί σπουδαστές τετραετών προγραμμάτων οι οποίοι τη χρονιά 2021-22 είχαν ήδη υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης των προγραμμάτων τους, καθώς σύντομα εκπνέει και η περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών που δόθηκε τότε. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Σεπτέμβριο θα διαγραφούν «αιώνιοι» φοιτητές από τη δεκαετία του ’50 και του ’60.

Σημειώθηκε δε, ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν στους καταλόγους των δημόσιων ΑΕΙ φοιτητές οι οποίοι εγγράφηκαν την δεκαετία του 1930, ενώ οι εγγεγραμμένοι από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «θα βελτιωθούν οι επιδόσεις των ελληνικών πανεπιστημίων σε πολλούς ποιοτικούς δείκτες, διότι θα αφαιρεθούν άτομα που φαίνεται να αδυνατούν να αποφοιτήσουν επί πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν εργατοώρες του διοικητικού προσωπικού».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

Η δική σας είδηση